.:: Just nu
Online: 15 | Inloggade: 35


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


23 mars 2019 20:31
Sannolikt en norrskensflopp ikväll och inatt

Uppdaterat 22.42: Det verkar mer och mer som att vi får en norrskensflopp ikväll då vi inte har någon träff av laddade partiklar än mot jordens magnetfält. Om och när träffen kommer vet vi inte. Därför kan du inte räkna med något norrsken alls inom de närmsta timmarna i alla fall. OM vi får en träff senare i natt kanske vi kan få fina norrskenschanser i morgon kväll.


Ursprunglig artikel: I natt så har sannolikt hela Sverige chans till att se norrsken. Men först kort om det hårda vädret:

Mycket hårt väder har orsakat minst två fartyg i sjönöd!

1 300 tvingas evakueras från ett kryssningsfartyg utanför den norska västkusten. Hittills har cirka 100 personer räddats varav åtta är förda till sjukhus. Fartyget har drabbats av ett motorproblem och har skickat ut ett nödmeddelande, rapporterar norska medier. Fem helikoptrar har larmats och åker nu till och från Viking Sky. Strax efter 19-tiden uppger polisen att ytterligare ett fartyg i området skickat ut ett nödanrop.

Mer att läsa om det svåra nödläget för fartygen i Norge finns att läsa HÄR

Flera varningar för hårt väder över norra Sverige!

Även Sverige drabbas av det mycket hårda vädret och flera varningar ligger ute för fjällvärlden i från Jämtland och vidare norrut. Från lördag kväll och natt mot söndag är det risk för storm i medelvind, 25 m/s. i kombination med täta snöbyar i Västerbottens Län samt Norrbottens Län. I övrig så föreligger risk för mycket hårda vindbyar i Jämtlandsfjällen och Jämtlands inland. Vidare norrut för Västerbotten och Norrbottens inland.

Chans till att se norrsken ända ned i Skåne sent lördag kväll och natt mot söndag!

Betydligt trevligare är att det finns chans att se norrsken ända ned i Skåne och orsaken är ett våldsamt solutbrott av plasma från solens inre. Så där det är klart väder så finns goda chanseer att ta ut sin kamera och leta upp ett mörkt ställe med så få ljusföroreningar (ljus från samhällen och städer) som möjligt. Skicka gärna in din norrskensbild till oss. Mellan klockan 22.00-24.00 lär chansen vara som allra bäst att få se norrskenet.

Länk till Aurora Forecast HÄR

Åska i höjd med Umeå under lördagen!

Enligt vår flitige rapportör från norr så ska det ha förekommit åska i höjd med Umeå under lördagen! Länk till Lightningmaps arkiv HÄR

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter