.:: Just nu
Online: 15 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


13 april 2019 21:02
Värmen kommer lagom till påsk

Längtar du efter varmare väder? Om du bor i södra och mellersta Sverige kan du se framemot sköna vårtemperaturer lagom till påsk. Om du bor i norra Norrland och i fjällen får du ha den tjockare jackan framme en stund till.

Ett säkert vårtecken är gräsbrandsäsongen som är i full gång och kommer att avancera norrut i veckan. Efter en extremt torr inledning av april så börjar även skogarna att torka upp längst i söder. Vi hoppas på regn snart!

Gräsbrandrisken avancerar norrut

I takt med vårvärmen så avancerar området med gräsbrandrisk norrut, i snöfria delar. Innan det nya gräset växer fram så hinner fjolårsgräset bli mycket torrt och kan antändas oerhört lätt. Det gäller att vara mycket försiktig vid eventuell markeldning och även grillning där en enda liten gnista, på ett ögonblick, kan skapa en stor brand. Osläckta fimpar är tyvärr också en bidragande orsak till många bränder.

Längst i söder är gräsbrandsäsongen över där nytt, fuktigt gräs har vuxit fram. Istället börjar skogarna att torka upp mer och mer när bristen på nederbörd är påtaglig. Längre fram i veckan kommer vi att ha en betydande skogsbrandrisk på vissa platser i Götaland.

Länk till brandriskprognos 5 dygn (SMHI): https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/brandriskkartor-5-dygn

Extremt torr första halva av april

Dygnen 1-12 har varit mycket nederbördsfattiga i stora delar av landet. Undantaget är egentligen bara södra Norrland som har fått något mer nederbörd än normalt. Störst underskott är det i Skåne, Småland, Västergötland, Dalsland och södra Värmland där det inte fallit någon mätbar nederbörd alls. 

Temperaturmässigt har vi inga dramatiska avvikelser mot det normala. I västra och södra Norrland något kallare än normalt och i sydväst samt nordost något varmare än normalt. 

Varm påskhelg

Ett mäktigt högtryck har legat över Sverige de senaste dagarna och gett stabilt och torrt väder. Visserligen kalla nätter med minusgrader i hela landet och inte så jättevarma dagar, men nu kommer värmen att successivt göra sig gällande i veckan. Det är främst från och med onsdag-skärtorsdag som vi kan få 15-gradersnoteringar i Mellansverige för att sedan vidare under påskhelgen sprida sig söderut. Längst i norr kyligare med ensiffriga plusgrader och i fjällen nollgradigt.

De högsta temperaturerna kommer vi att hitta i södra Sverige med säkerligen omkring eller över 20 grader i slutet av veckan. Nätterna ser dessutom inte ut att bli fullt så kalla i slutet av veckan.

Nederbördsmässigt ser det fortsatt torrt ut, det är ytterst lokala skurar på sin höjd nu i veckan.

Arkivfoto: Johanna Pakruhn, Blekinge.

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter