.:: Just nu
Online: 22 | Inloggade: 36


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


17 april 2019 22:15
Eldningsförbud inleder påskhelgen på flera håll

Det har inte fallit en enda vattendroppe eller snöflinga sedan mitten av mars på flera håll i södra Sverige och i nordost. Det är därför torrt i skog och mark och tyvärr är inte prognosen ljus för någon betydande nederbörd för åtminstone södra Sverige den närmsta veckan, minst.

I delar av södra Götaland har man utfärdat eldningsförbud, lagom till påskhelgen. Mycket tidigt för säsongen.

Torrt, varmt och soligt

Ända sedan mitten av mars har inte någon betydande nederbörd förekommit i Götaland, södra Svealand och i nordöstra Norrland. Det är därför torrt och gräsbrandrisken är mycket hög och avancerar längre norrut upp mot södra Norrland. I södra Götaland är gräsbrandsäsongen slut då det nya årsgräset har vuxit upp som är betydligt fuktigare än det torra fjolårsgäset. Här börjar det dock bli torrt i skogarna och då blir det skogsbrandrisk istället.

Den närmsta perioden kommer att domineras av sol och värme och på många håll kommer vi att passera +20-gradersstrecket. Det är egentligen bara i delar av Norrland som det väntas en del regn under påskdagen, annars är det tyvärr uppehållsväder som gäller.

Eldningsförbud råder redan

Vi är inte ens inne i sommarmånaderna och redan har flera kommuner utfärdat eldningsförbud. I nordvästra Skåne gäller förbjudet dessa kommuner: Bjuv, Helsingborg, Höganäs, Landskrona, Svalöv, Åstorp och Ängelholm. Från skärtorsdag kl. 12 är det även eldningsförbud i hela Kronobergs län.

Förbudet innebär i detta fall att man inte får använda öppen låga utomhus, d.v.s. all eldning utomhus är förbjuden. Det är dock tillåtet att grilla på ordningställda grillplatser och i vanliga grillar hemma i trädgården. Man bör dock ha vatten och släckredskap lättillgängligt. Räddningstjänsten poängterar att du endast får använda fasta hemmagrillar på din egen tomt. Grillen får alltså inte användas i till exempel skog och mark eller på stranden, skriver 24Helsingborg.se. Engångsgrillar är tillåtet men bara om de används på stenunderlag och annat (inte direkt på marken).

Kort tillbakablick på den tidiga sommarvärmen i fjol

Den 18 april förra året slog sommarvärmen till på allvar i landet. Den 19:e uppmättes +23,0 grader i skånska Hästveda och dagen efter noterades smått otroliga +27,2 grader i Oskarshamn, vilket blev ett nytt svenskt temperaturrekord så tidigt på året. Vi kommer de närmsta dagarna att ligga runt 20 grader med toppar på 22-23 grader möjligtvis. Så vi ligger i paritet med fjolårets tidiga sommarvärme, som var början på en extrem sommar med en hemsk torka och hetta. Något som vi inte vill uppleva igen.

Länk till SMHI:s årstidskarta: https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/arstidskarta

Länk till SMHI:s brandriskprognos 5 dygn: https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/brandriskkartor-5-dygn

Glad påsk önskar hela EWP-teamet!


 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter