.:: Just nu
Online: 15 | Inloggade: 35


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


20 maj 2019 20:58
Riskutfärdande för skyfall och kraftig åska idag tisdag!

Uppdaterat 07.00: God morgon! Under natten förekom mycket riktigt en del åska över framförallt södra Skåne tillsammans med kraftigt regn. Det mesta har till nu på morgonen dragit undan och varningen plockats bort, men det har i skrivandets stund bildat en ny åskcell i den västligaste delen av Skåne, söder om Helsingborg. Dessutom regnar det kraftigt och åskar lokalt i ett band mellan Västervik och Oskarshamn i östra Småland. En åskskur har vi också öster om Jönköping nu på morgonkvisten.

Under eftermiddagen kommer kraftiga regn- och åskskurar troligen blomma upp på västkusten, från norra Skåne och norrut mot Bohuslän och lokalt även på andra håll i inre Götaland och södra Svealand. Det kan handla om skyfallsregn tillsammans med kraftig åska, precis som vi har ett Riskutfärdande för (se nedan).

Följ uppdaterinar av åskriskläget fortlöpande under dagen!


Uppdaterat 21/5 kl. 01.20: Kraftig åska med skyfallsregn har bildats på södra Östersjön nu vid midnatt och tar sig in mot sydöstra Skåne med en frekvent blixtaktivitet med en riktning svagt åt nordväst. Vi har därför lagt ut en varning nivå 1 för skyfallsliknande regn och lokalt fortsatt kraftig åska i Skåne under nattens timmar. Lokalt kan det falla mycket stora mängder på kort tid.

Fler uppdateringar följer under morgonen.


Nu har åtminstone södra Sverige tagit steget in i åsksäsongen på allvar och efterhand så kommer även andra delar av landet få sin beskärda del förr eller senare. Men nu ligger åter södra Sverige och i synnerhet den västra och sydvästra delen i skottgluggen! Varm och fuktig luft ger nu grogrund för den instabila luften att bilda mycket kraftiga regn- och åskskurar under tisdagen.

Även onsdagen ser ut att kunna bjuda på ett motsvarande väder. Men då detta är såväl komplext som omfattande så får vi ta detta dag för dag.

> Risk för såväl kraftig åska som skyfallsliknande regn under tisdagen!

Ett RISKUTFÄRDANDE är utfärdat för norra Halland, Västra Götaland samt Värmland:

Ett Riskutfärdande är sålunda lagt och berör därmed norra Halland, Västra Götaland samt även Värmland. Varningen gäller alltså för STORA regnmängder på KORT tid vilket är skyfall vi talar om. Även om åskan möjligen kan vara lokalt kraftig så ligger inget Riskutfärdande för denna i nuläget.

Solen är "motorn"...

Detta kallas värmeåskväder men är också kopplat till en front som är lågtrycksbetonad. Och då solen har stor inverkan så lär de kraftigaste skurarna dyka upp rint 15-16 tiden. Då har solen värmt upp luftlagren och satt fart på konvektionen. 

Ett Riskutfärdande är sålunda ingen varning men kan övergå i detta om situationen skärps till.

EWP håller koll på läget!

Det är en idéell organisation där våra medarbetare har "vanliga arbeten" varpå uppdateringar av läget kanske inte sker precis när detta behövs. Men som regel så har vi och försöker ha god koll på väderläget även under ordinarie arbetsdagar.

 

Skribent: S. Johansson / Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter