.:: Just nu
Online: 12 | Inloggade: 35


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


6 juni 2019 13:41
Utsikt inför fredagen - Riskutfärdande utfärdat

Uppdaterat kl. 22.25 - INFÖR FREDAGEN: Vi fick inte lika varmt som i går onsdag då +31,1 grader uppmättes i Härnäs. Nationaldagens högsta notering kom från Göteborg med +30,8 följt av Örebro och Forse med +30,3. Det har också förekommit en hel del åska över bland annat Värmland, Dalarna och Jämtland. Flera celler lever ännu kvar men väntas sjunka ihop successivt under kvällen och inledningen av natten.

Redan i natt och i morgon bitti drar en kallfront in mot västkusten och puttar bort varmluften. Det är möjligt att det kan förekomma en del åska längs denna kring och utanför västkusten. Framåt lunchtid väntas den aktiveras rejält i en nord-sydlig linje genom centrala Götaland, Svealand och södra Norrland. Det kan bli tal om sammanhängande kluster av åskceller och i samband med dessa skyfallsliknande regn och hårda vindbyar.

Därför har vi lagt ut ett Riskutfärdande även för fredagen för dessa län: Kronoberg, Jönköping, Östergötland, Örebro, Västmanland, Dalarna och Jämtland. Utfärdandet gäller kraftig åska, skyfall och hårda vindbyar. 

Observera att cellerna kan komma att bli lokala så räkna med stora variationer. Var uppmärksam på utökningar av riskutfärdande och ev. varningar!

Se åskriskprognoserna för mer detaljer.


Uppdaterat kl. 19:15: Riskutfärdandet har nu utökats till att gälla delar av sydvästra Skåne och södra Halland då kraftiga åskväder i samband med kallfronten i sydväst nu börjar dra in över sydvästra delen av Skåne. Här föreligger även en risk för kraftiga vindbyar och kraftigt regn i samband med åskan.


Uppdaterat kl. 15.30: Riskutfärdandet har utökats till Värmland för em och kväll.

Tidigare: Riskutfärdande för kraftig åska gällande främst Bohuslän och Dalsland, nordvästligaste delen av Götalands län under eftermiddagen och kvällen idag Torsdag.

Det föreligger en osäkerhet i detta men vi anser att risken ändå är aktuell och vi har höga temperaturer och ganska hög luftfuktighet över området nu och ökande vindar i höjden vilket innebär potential för att kraftig åska kan uppstå lokalt.

 

Skribent: Daniel Carlsson Skarp / Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter