.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 35


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


5 juli 2019 20:23
Varning för klängmaneten!

Untitled document

En för svenska förhållanden ny otrevlig krabat verkar ha etablerat sig på västkusten och det handlar om klängmaneten. Mer om detta nedan.

<<< Bild: Klängmanet (Gonionemus vertens)

Men först om vädret de kommande dagarna...

Junis fina väder ersattes även i södra Sverige av kylslaget och mycket blåsigt väder. Ännu längre norrut uppe i Jämtland och vidare norrut har det varit riktigt kallt med vinterlika förhållanden i fjällvärlden. Något man knappast väntar sig i spåren av den "globala uppvärmningen".

Lågtrycksvindar gav problem med "att angöra en brygga..."

I sammnhanget fick även färjan M/S Cinderella från Viking-Line vända om efter att misslyckats att angöra hamnen i Visby under fredagen. Den hårda vinden från lågtrycket in över Baltikum var orsaken. Färjan fick köra tillbaka till Stockholm med ledsna passagerare i ett oförätt ärende...

Regn och åska inleder nu en återgång till varmare väder!

Nu stiger temperaturerna på nytt och det blir sakta varmare men då ökar även åskrisken då nya lågtryck väntar från sydväst med den varmare luften. Under lördag och söndag tar sig ett par lågtryck in med rikligt med regn och åskskurar. Senare under dagen så närmar sig en front västerifrån som lokalt kan ge kraftigt regn. Åska kan förekomma i nederbörden som verkar öka i omfattning längre in över inlandet för hela Götaland och södra Svealand, undantaget är Gotland som får detta senare på kvällen och natten.

Under söndagen blir det lågtrycksbetonat med kraftiga regn och åskskurar över hela södra Sverige vilket innebär Götaland i synnerhet. Längre norrut kan delar av mellersta Norrland få regn och åskskurar, främst kring Medelpad och kusten vidare norrut.

Det blir nu sakta varmare även i Norrland och förhoppningsvis så slipper man snö och kyla i fjällvärlden.

Varning för  klängmaneten!

Då återgår vi till huvudämnet i artikeln som handlar om en ny otrevlig "bekantskap" som börjat dyka upp utmed västkusten. Det handlar om den mycket giftiga klängmaneten "clinging jellyfish" (Gonionemus vertens som är dess engelska respektive latinska namn. Namnet har den fått då maneten gärna håller till på grunda ålgräs (sjögräs) ängar där den gärna klänger sig fast i ålgräs (Tostera). Maneten är mycket giftig och ger en oerhört brännande smärta, långt kraftigare än den klassiska brännmaneten.

Liten otäcking i storlek med en gammal 1-krona...

Maneten är en riktig liten usling, inte mycket större än en gammal 1-krona, cirka 1-2 cm i diameter men den är mycket giftig. Människor som bränt sig har utöver svår smärta även tappat känseln och fått syn och även hörselrubbningar. Man bör därför vara extra noga med att kanske undvika områden med sjögräs. Främst kring Tjörn och Orust har maneten nu påträffats i ökande antal exemplar.

Hitkommen troligtvis med ballast-vatten från fartyg...

Under sommaren 2018 uppmärksammades maneten först i massmedia och man hoppades då på att detta var ett tillfälligt besök. Men tyvärr så ser det ut som att maneten nu verkar ha överlevt vintern och börjat att etablera sig. Maneten utgör sålunda ett ovälkommet tillskott i faunan och kan göra livet surt för alla som älskar att bada på västkusten. I sammanhanget så lär den ännu ej ha påträffats söder om Kattegatt där vattnet blir allt mer bräckt. Sålunda så är risken i nuläget att den återfinns i Östersjön som försvinnande liten...

Hur har den kommit hit?

Man misstänker en koppling mellan det japanska jätteostronet som dykt upp utmed hela västkusten på senare år och maneten som lär komma främst från japanska sjön i fartygens bulk och ballastvatten. Men teorierna går isär om detta. Mer teorier om spridningen finns i nämnt nedan om du följer länkarna till HAV (Havs och Vattenmyndigheten).

Sök vård om du misstänker att du blivit bränd!

Ta ALLTID det säkra före det osäkra och uppsök vård snarast möjligt om du misstänker att du blivit bränd av maneten. Särskilt om man är till sjöss så uppsök hamn snarast för att komma under vård!

Om klängmaneten HÄR

Mer fakta om maneten HÄR

Den mindre fjärsingen har siktats i Danmark!

Nästa ovälkomna gäst är den lilla fjärsingen (mindre fjärsing - Echiichthys vipera) som påträffats i Danmark utmed kusterna. Även denna fisken är liksom sin större artfrände fjärsing (Trachinus draco) giftig men betydligt giftigare och går även under öknamnet "havets huggorm". Problemet är att den lilla otäcka fisken gärna håller till nedgrävd i sandbottnar, där man badar. 

Smärtsamt stick...

Trampar man på denna fisken så blir man snabbt påmind om fisken starka gift men som väl är så har få dödsfall inträffat i världen. Man bör söka läkarvård snarast om man blivit stucken.

Badskor med tjock sula är att rekommendera...

I vår serie "Sommarens faror" för något år sedan så rekommenderade vi att man har badskor på sig om man misstänker risk för fjärsing. Men att tala om detta för barnen som är fulla av stoj och spring, -är en annan knepig historia det...

Länk till Wikipedia om den mindre fjärsingen HÄR

Källa: Eget material.

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter