.:: Just nu
Online: 7 | Inloggade: 35


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


26 juli 2019 22:56
Tropiska nätter och rekordvärme - men bakslaget är nära

Hela Sverige badar i värmebölja, även om den för vissa är besvärlig. Idag har vi haft säsongens hittills varmaste dag och vi har även fått säsongens första tropiska natt. 

Värmen stannar kvar över helgen på de flesta håll, men norrifrån börjar vi få en återgång till betydligt kyligare väder. Redan på söndag kommer vi att ha en stor temperaturkontrast mot lördagen i norra Norrland.

Första tropiska natten

Natten till fredag var det en tropisk natt på flera håll, vilket innebär att temperaturen inte understiger 20,0 grader på hela natten. De högsta temperaturerna hade Kettstaka (20,7) och Kilsbergen-Suttarboda (20,6). Anmärkningsvärt är att bägge stationerna ligger i Närke och inte vid kusten som de högsta noteringarna vanligtvis brukar förekomma. Det är dock två relativt högt belägna stationer vilket gör att de berörs av den mycket varma luften på höjden och störs inte direkt av någon inversion.

Vid kusten var det ett antal stationer som hade över 20 grader natten till fredagen.

Räkna med tropisk natt även natten mot lördagen på flera håll.

Rekordvärme

Fredagen var rekordvarm med hela +34,8 grader i Markusvinsa i Norrbotten, säsongens hittills högsta temperatur. Det förra rekordet låg på +33,7 i Oskarshamn den 30 juni. Dagens notering är också norra Norrlands högsta temperatur sedan 1945, skriver SMHI i deras väderkommentar. 

Under lördagen väntas vi nå upp till liknande temperaturer, 33-34 grader, sannolikt högst i Norrbotten eller Västerbotten. Kanske vi rent av kommer att slå fredagens rekordnotering? 

Samtidigt väntas lite ostadigare luft över södra Götaland med lokala värmeåskväder eller regnskurar. I övrigt mestadels klart till halvklart väder.

Bakslag

Med början på söndag i norra Norrland börjar ett rejält bakslag ta fart. Successivt i nästa vecka kommer värmen att brytas ner av betydligt kyligare luftmassa norrifrån. Från tisdag-onsdag kommer vi att ha svårt att nå 20 grader i hela landet.

Räkna dock inte med någon anmärkningsvärd åskrisk i detta omslag.

ARKIVBILD.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter