.:: Just nu
Online: 5 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


18 augusti 2019 22:52
Uppdaterat: Nästan 10 000 evakuerade på Gran Canaria

UPPDATERAT 19/8 kl. 22.36: Eldsvådan fortsätter att vinna mark på Gran Canaria och den senaste siffran säger att 9 000 personer nu är evakuerade och att 6 000 hektar skog brinner, eller har brunnit. Vid de stora skogsbränderna i Sverige 2018 brann sammanlagt ungefär 25 000 hektar skog och mark, som en jämförelse.

På den kanariska ön är elden extremt svårsläckt i och med kraftiga vindar, hög temperatur och låg luftfuktighet. Det närmsta dygnet räknas som avgörande hur mycket branden kommer att sprida sig, skriver SVT. Trots att man nu lyckats stabilisera den vänstra brandfronten fortsätter den högra att mycket snabbt sprida sig mot både naturreservat, byar och turistorter.

Vid en presskonferens under måndagen kallade myndigheterna situationen för en "miljötradegi som saknar motstycke", skriver BBC. De skriver också att ett knappt 15-tal flygplan och helikoptrar samt 700 brandmän och 200 militärer jobbar med branden, som beskrivs som en av de allra största räddningsinsatserna någonsin på Gran Canaria.

Uppdateringar följer.


Ursprunglig artikel 18/8:

Läget är åter ytterst allvarligt på ön Gran Canaria. Den redan hårt branddrabbade ön krigar just nu mot en stor och okontrollerad skogsbrand som redan har fått sju kommuner att evakuera. Väderläget är minst sagt bekymmersamt och inget som gynnar elden och torkan. Mellan 35-40 grader uppmättes på ön under söndagen tillsammans med mycket låg luftfuktighet.

Startade i lördags

Under sommaren och inte minst senaste veckan har det brunnit på flera ställen på Gran Canaria. När man väl hade blåst faran över så blossade en ny brand upp utanför staden Valleseco, ca 17 km sydväst om Las Palmas på lördagen. Elden sprider sig mycket snabbt både söderut och norrut och hittills har över 4 000 personer evakuerats från sammanlagt sju kommuner (Artenara, Moya, Tejeda, Agaete, San Mateo, Galdar och Valleseco).

Kanarieöarnas president, Angel Victor Torres, beskriver läget som "mycket allvarligt och farligt"

På söndagskvällen hade elden spidit sig till den kända Tamadaba-skogen, ett naturreservat på drygt 7 000 hektar med flertalet tallar och ses som en pärna i den biologiska mångfalden på ön. Samtidigt var skogsbranden nästan 2 000 hektar stor och snabbt växande. Enligt Expressen misstänks branden ha startat av mänsklig hand - antingen avsiktligt eller av misstag. 

Gran Canaria är en av ögruppen Kanarieöarnas tretton öar, beläget i Atlanten knappt 200 kilometer från Afrikas nordvästra kust.

(ARKIVBILD)

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter