.:: Just nu
Online: 17 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


21 augusti 2019 21:56
Sommarens sista värmebölja på gång?

Ett bakslag i slutet på juli förde bort den mycket varma luften och istället dominerades vädret av mer normala sommartemperaturer. Trots avsaknaden av jättehöga temperaturer så har augusti hittills varit något varmare än normalt i hela landet. Men lagom mot helgen ser en ny portion av högsommarvarm luft ut att strömma upp över delar av landet. 

Med början under lördagen stabiliseras ett högtryck söderfrån och varmare samt torrare luft kan svepa in. Vi kommer redan nu se noteringar över 25 grader i delar av sydöstra Götaland, alltså högsommarvärme och dessutom riktigt soligt som det ser ut. För åtminstone södra Götalands del ser den riktigt varma luften ut att bestå till onsdag-torsdag nästa vecka, även om prognosen är något osäker så pass långt fram.

I slutet av helgen ser ett regn- och frontsystem ut att passera norra Sverige. Därefter ser det ut som att lite av sensommarkänslan även kommer att göra sitt avtryck här. 

Frågan är om detta blir sommarens sista suck? Det kan bli många fina och varma höstdagar i september, men då börjar vi komma längre och längre ifrån chansen till de riktigt höga temperaturerna. 

Värmerekordet för augusti är +36,8 grader i Holma den 9 augusti 1975. För september är rekordet +29,1 grader i Stehag den 1 september, också från den varma sensommaren 1975 (SMHI).

Årets säsongshögsta på +34,8 grader i Markusvinsa, Norrbotten, från den 26 juli kan vi nog med 100% säkerhet säga förblir årets högsta temperatur. Detta är dessutom den högsta temperaturen som någonsin har uppmätts norr om polcirkeln i Sverige.

Arkivfoto: Karin Enström

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter