.:: Just nu
Online: 13 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


28 augusti 2019 16:16
Svalare luft gör intåg med regn och åska under torsdagen

Uppdaterat 23.25: Det är en hel del åska, lokalt mycket kraftig, som råder just nu i både östra Götaland och östra Svealand. Det kommer förmodligen att mata på med mer åska under natten, framför frontsystemet som drar in i morgon. Det kan även börja smälla utanför västkusten nu i natt.

Det är osäkert hur mycket åska det blir på själva huvudfronten under torsdagen. Det mesta kanske trots allt hamnar framför systemet. Uppdateringar följer - i mån av tid!

Riskutfärdandet utökat till Stockholms län.

 


Tidigare: Ännu en högsommarvarm dag! Hittills toppar Örebro med +29 grader. Samtidigt har det varit talrika regn- och åskskurar över främst Götaland som lokalt har varit kraftiga. Bland annat har västkusten och Göteborgstrakten fått flera impulser av kraftig åska sedan i går kväll. EWP har bevittnat detta i form av många fina inskickade bilder av er besökare.

 

Under torsdagen drar en kallfront in över landet västerifrån och nya Riskutfärdanden är ute - nu för ganska stora delar av landet.

Tågstrul efter åskan

Åskan har gjort att flera tåg i västra Götaland står stilla efter signalfel och kortslutningar. Göteborgsposten meddelar att följande sträckor berörs: Göteborg-Kungsbacka-Varberg-Halmstad, Göteborg-Mölnlycke-Borås, Herrljunga-Borås och Göteborg-Oslo. Enligt Trafikverket berörs också sträckor i södra Götaland av inställda tåg och förseningar, nämligen Malmö-Nässjö/Alvesta, Alvesta-Kalmar och Hässleholm-Karlskrona.

Man till sjukhus efter nedslag i villa

I morse vid 09-tiden träffades en villa i norra Gnosjö, Jönköpings län, av ett blixtnedslag. Villan ska ha klarat sig ifrån någon större brandutveckling, men en man som höll i något elektroniskt föremål har förts till sjukhus med okända skador, rapporterar Värnamo nyheter.

UTSIKT FÖR TORSDAGEN - NYA RISKUTFÄRDANDEN

En kallfront ligger strax utanför Norge just nu och skiljer av de olika luftmassorna. Den tågar in över Sverige under torsdagen med ytterligare kraftigt regn och åska. Det kommer att vara rätt stora delar av landet som kommer att beröras och det är osäkert att säga exakt var de största mängderna kommer, liksom var åskan kommer att vara som kraftigast. 

Men vi tror att ett område från sydöstra Götaland, via inre Svealand och upp till sydvästra Norrland kommer att beröras hårdast av de kraftigaste skyfallen. Hur åskans omfattning kommer att vara är svårt att säga, men potential finns för fortsatt rejäla åskväder. Följ EWP:s åskriskprognoser län för län för vidare uppdateringar!

Således gäller Riskutfärdande för torsdagen dessa län:

  • Blekinge, Kronobergs län, Jönköpings län, Kalmar län, Östergötlands län, Södermanlands län, Örebro län, Västmanlands län, Dalarnas län och Jämtlands län. 

Observera att riskutfärdandet kan övergå i en varning och samtidigt gälla fler regioner efterhand! 

Under natten till torsdag när fronten närmar sig västkusten kan det förekomma åska mot nordvästra Skåne, Halland och kanske Göteborgsområdet ännu en gång. För detta gäller dock inget Riskutfärdande.


FOTO: Daniel Carlsson, Göteborg tisdag kväll.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter