.:: Just nu
Online: 18 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


31 augusti 2019 17:22
Riskutfärdande: Stora regnmängder med lokal åska

Under söndagsdygnet ska ett frontsystem passera österut över landet. Redan under sena natten och morgonen drar fronten in mot landets västra delar och lokalt kan det förekomma åska, dels på västkusten men också vid gränsen till Norge i västra Svealand och sydvästra Norrland.

Längs frontlinjen kommer det handla om allmänt stora regnmängder på ganska kort tid, eftersom den drar fram rätt kvickt. Frågan som vi ställer oss är hur mycket åska det blir i detta system. Det kommer sannolikt inte att åska överallt där det väntas stora regnmängder, men lokalt kan det ändå blossa upp åskväder som har tendens att bli kraftiga och ge skyfallsregn med rejäla mängder med stora översvämningar som följd. Var exakt åskan kan dra fram är väldigt osäkert och nästan omöjligt att svara på.

Vid lunchtid ser fronten ut att ligga nord-sydligt genom de inre delarna av södra och mellersta Sverige med kraftigt och ihållande regn. Till kvällen har fronten redan hunnit till de ostligaste delarna av landet och kommer troligen att dra bort innan söndag blir måndag.

Var de största mängderna hamnar är svårt att säga exakt. Möjligen kan det handla om ett område över nordvästra Götaland, inre och östra Svealand samt sydöstra Norrland men osäkerheten är som sagt stor. I samband med åska kan det säkert komma drygt 50 mm, annars mellan 15-35 mm rent allmänt längs fronten där det inte åskar - och det är ganska mycket för att vara under så kort tid.

Regnmängderna kan också skilja beroende på hur snabbt fronten drar fram. Går den långsammare än väntat kan det handla om ÄNNU större mängder. Inte riktigt som 1997 nu, men hade vi haft tidigare veckans åskluftmassa och denna fronten hade det eventuellt kunna blir en repris av Fulufjället-katastrofen, eller i alla fall en snarlik situation.

Observera att ett Riskutfärdande inte är en regelrätt varning, men kan komma att övergå i en varning allt eftersom väderhändelsen närmar sig och prognoserna blir säkrare.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter