.:: Just nu
Online: 22 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


25 oktober 2019 12:08
Dags för vintertid, Halloween och höstlov! - Uppdaterat!

Untitled document

Uppdaterat 25/10 Kl 19:45: Under natten mot lördag och lördag förmiddag föreligger stor risk för mycket hårda vindbyar på upp emot 23 m/s. Detta berör främst kustbandet från Bohuslän, Halland samt nordvästra Skåne. Även längre söderut kan det bli rejält blåsigt vilket innebär att vindkänsliga fordon varnas eller avrådes passage av Öresundsbron under den aktuella tiden!

Se varningar: http://www.ewp.se/varningar.php


Tidigare:
Det är på allvar en mörk och för många dyster tid som vi nu går till mötes. Men som vanligt så är vi nordbor bra på att hitta olika lösningar för att lätta upp livet en smula när det nu är mörkt snart dygnet om, särskilt i de norra delarna av landet.

Vi har snart avverkat oktober månad och går inom några dagar in i november. Det stundar bland annat Halloween, Alla helgons dag och höstlov. Men närmast i kalendern är det övergång till normaltid - då vi ställer om klockorna.

 > Normaltid 

Natten mot söndag 27 oktober så är det dags att ställa tillbaka våra klockor till "vintertid" vilken egentligen benämns normaltid, vilket är den korrekta benämningen.

Förbluffande många har trots alla år av sommartid (sedan år 1980) svårt att lära sig hur man går tillväga för att ställa om klockorna till normaltid. Men den enkla tumregeln är följande: "När vintern närmar sig så ställer man tillbaka trädgårdsmöblerna i förrådet. - Då ställer man tillbaka timvisaren på klockan med en timma!"

Vi vinner alltså tillbaka den timmen vi förlorade vid övergången till sommartid och vi får nu en timmes extra sovmorgon.

Kanske en av de sista gångerna enligt ett EU-direktiv?

Man kan lite skämtsamt säga att klockan klämtar för det här med att ställa om klockorna. För ett brett EU-direktiv är ute på remiss att kanske helt skrota tidsomställningen. Enkäter har gått ut till vissa berörda och en övervägande majoritet av svenskarna vill behålla sommartiden året runt. Men än är ej sista ordet sagt men förslaget är långt skridet och ett beslut kommer inom en snar framtid. Fram tills dess så fortsätter det gamla att gälla. Detta innebär t.ex. att vi åter går över till sommartid söndagen den 29 mars 2020.

 > Halloween och Alla Helgons Dag

Halloween infaller, som alltid, den 31 oktober och i år på en torsdag. Handeln har åter fyllt hyllorna med saker som hör Halloween till, såsom masker och utprydnader av alla dess slag samt pumpor. Traditionen att fira Halloween har blivit mer och mer populärt i Sverige. Den slog igenom under andra hälften av 1990-talet och härstammar från främst Irland men även Skottland. 

Pumpan som är en populär dekoration har ersatt äldre tiders betlykta där man skar ut "gubbar" i sockerbetor och satte ljus i på liknande vis. Pumpor är idag också ett allt populärare livsmedel och speciella matpumpor odlas för sakens skull. Det var invandrarna som tog med sig många recept på pumpa. Den vegetariska trenden växer sig allt starkare för vart år och pumpasoppa och allehanda andra maträtter på pumpa vinner allt större terräng i Sverige. Pumporna är närmast släkt med aubergine och squash i växtriket.

Alla Helgons Dag infaller i år lördagen den 2 november. Det är dagen då vi sedan länge har som tradition att besöka kyrkogården för att hedra våra avlidna genom att tända ljus och sätta kransar. Lite förrvirrande så benämns 1 november alltid som "Allhelgonadagen" i kalendern.

 > Höstlovet börjar och kylan kryper söderut!

Vecka 44 (från måndag 28 oktober) infaller höstlovet och det ser ut att fortsättningsvis dra in nederbördsområden över landet. I norr ser det ut att bli vintrigt med flera minusgrader.

Längre söderut är det inledningsvis milt för årstiden och det har närmast varit sommarlika temperaturer på mellan 13-17 grader vilket är mycket varmt för att vara i slutet av oktober. Men under de sista dagarna av oktober så sker en rejäl omsvängning då kallare luft förs ned över hela landet. Detta innebär risk för minusgrader nattetid och kanske även snö längre fram.

Särskilt vid uppklarning är risken för minusgrader stor och man ska ta in frostkänsliga blommor. Det är även dags att lägga på vinterdäcken och kolla så att man är beredd när kylan slår till på allvar. I Norrland så är detta redan rutin sedan minst en månad tillbaka.

Höstlov, läslov, skurlov, potatislov...

Kärt barn har många namn och som ett uppskattat brejk mitt emellan sommar och vinter så finns detta lovet som är höstens motsvarighet till sportlovet. Namnet på detta höstlovet har varierat genom tiderna men idag så kallas detta kort och gott för höstlov eller numera för "läslov". Oavsett vilket så ger lovet ett litet avbrott i vardagen och många familjer åker iväg på en resa, kanske till solen för att "krama ur det sista" på sommaren. Men ordet "flygskam" har smugit sig in i folks medvetande. Därför så väljer många att stanna hemma och "hemestra" (= Semestra hemikring.) dels beroende på detta men många gånger även av ekonomiska skäl då det är dyrt att resa.

Svalare väder ersätter det extremt milda vädret i södra halvan av Sverige!

Stora delar av södra och mellersta Sverige har haft på snudd till sommar de senaste veckorna då riktigt mild, nästan varm luft har förts upp från kontinenten. Men bara till en gräns ganska precis mitt igenom mellersta  Sverige. Men flera fronter förs in med regn och en av dessa lite större fronterna kommer att bromsas upp och få vända söderut igen. I samband med detta förs betydligt kallare luft ned över landet. Det blir då en omläggning till betydligt kallare väder. Frost, särskilt nattetid och kanske även snö och snöblandat regn är inte uteslutet. Detta är dock ej detsamma som "mårtensknäppen" som brukar infalla i mitten av november kring Mårten. Det är en annan sak det.

Men sammanlagt så är det dags för varmare kläder och rikligt med reflexer ute i trafiken och att ta god tid på sig när kylan, mörkret och halkan slår till igen...

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter