.:: Just nu
Online: 36 | Inloggade: 38


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


2 januari 2020 16:29
Inledningen av år 2020 är dyster vädermässigt...

Untitled document

Rekordvärme i Norge 2 gånger om!

Vi har nu gått in i tjugotalet genom att det nu är år 2020 och allt tätare har larmen om planetens tillstånd duggat de senaste åren.

Så sent som idag slogs ett dystert rekord för januari i vårt grannland Norge där första rekordet på 18,6 grader kom i Åndalsnes under förmiddagen. Men kort därpå slogs det igen under samma dag (!!) i Sunndalsøra med hela 19 grader. Länk till SVT om temperaturrekorden i Norge HÄR

Orsaken var delvis föhneffekten...

Det kan verka lustigt vid första anblicken och hänger samman med den s.k. föhn-effekten som uppstår när luft pressas över ett bergsmassiv. Föhneffekt är ett fenomen som uppstår när luft strömmar över ett berg, eller annan större upphöjning. 

Luft som passerar ett berg kommer att hävas och sjunka ner igen. Resan upp och ner igenom atmosfären kommer få temperaturen att falla och öka. Om luften inte släpper ifrån sig någon nederbörd får luften samma temperatur på andra sidan. Men om det regnar eller snöar på lovartsidan, som det ofta gör, kommer det bli varmare på läsidan.

Men i grund och botten så är det kopplat till det allt varmare klimatet som råder och prognoserna för alla som väntar på vintern i södra och delar av mellan-Sverige är inte muntra...
Länk till SVT om fenomenet föhn-effekt HÄR

Prognosmodellerna varslar om en usel vinter för mellersta och södra Sverige...

Många undrande går nu och väntar på vintern i södra och mellersta Sverige. Men de uppgifter som strömmat in under årets andra dag är ingen munter läsning det heller. Som det verkar i nuläget så pekar samstämmiga prognosinstitut på att vintern blir kort eller uteblir helt.

Detta skulle i så fall bli för andra året på raken för delar av Skåne och kustlandskapen i södra Sverige att vintern uteblir. I nuläget så råder ännu meterologisk "höst" i större delen av södra Sverige och verkar då så förbli.

i norra delarna av Sverige är situationen en aningen bättre men inte mycket. Flera kraftiga vädersystem har gett orkan och / eller stormvindar i fjällen och ombytligt väder har skapat svår ishalka i hela norra delen av landet. Som en följd av detta så är även isarna svagare än normalt vilket lett till tragiska isolyckor.

Tyvärr så innebär detta att de som gillar vintersport som skidor och skridsko på snö och naturisar, liksom isfiske kommer att få det svårt att ägna sig åt detta i vinter, som det verkar i nuläget. Ett trist faktum det också.

Länk till SMHI:s årstidskarta HÄR

Märklig himmel över stora delar av Sverige under årets första dag!

I sammanhanget så uppvisade himlen en nästan skrämmande himmel under nyårsdagen på många håll. Det var en lågt stående sol i kombination med moln och partiklar i atmosfären som skapade detta också vackra himlafenomen.

Man kan även eventuellt misstänka att fragment från de svåra bränderna i Australien kan ha tagit sig hit och bidragit till den röda himlen. Men detta kan dock ej bekräftas helt.
Bilden i artikeln ovan visar något som många såg under nyårsdagen 2020. En blodröd himmel som i äldre tider togs som ett tecken på kommande ofärd och oro...

Bränderna i Australien blir allt svårare...

Tyvärr så är nyheterna detta nyår inte av det muntra slaget då bränderna i Australien är kanske de svåraste någonsin. Under nyårsdagarna, precis, så var det som allra värst men en liten lindring har skett sedan svalare luft förts in. Men tyvärr så är detta sannolikt bara tillfälligt då nya varmluftsmassor kommer att etablera sig.

Därmed så är det stor risk att nya våldsamma storbränder och skrämmande eldstormar kan ta fart. I dessa eldstormar kan även så kallad "torr-åska" uppstå vilket orsakas av de stoftpartklar som branden skapar av allt som brinner i kombination med heta vindar. Denna åskan antänder nya bränder och en mycket ond cirkel har därmed skapats. 

En mass-evakuering utan motstycke har dragits igång för att förflytta så många människor som möjligt bort från riskzonerna där bränder riskerar att uppstå. Ett ytterst tungt och svårt arbete.

En debatt har också uppstått där brandmännen / kvinnorna som arbetar på en frivillig basis ska få någon form av ersättning. I normala fall så fungerar frivillg-systemet bra. Men detta har satts ur spel och många i kårerna står nu utan försörjning vilket kan spä på den redan svåra olyckan när ekonomin går i kras...

Undantagstillstånd har dessutom utfärdats i New South Wales som är en av delstaterna som drabbats hårdast av bränderna. Nya eldstormar förväntas blossa upp där under veckoslutet.

Länk till SVT om bränderna HÄR

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter