.:: Just nu
Online: 15 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


6 februari 2020 19:18
Öresundsbron stängd för all trafik

Uppdaterat kl. 21.02: Från kl. 20.50 ikväll är Öresundsbron stängd för all trafik. Detta beror på den hårda blåsten där byarna nu överstiger 25 m/s.


Uppdaterat kl. 20.05: Vi får in mängder med rapporter om nedfallna träd över vägar och andra föremål och byggnader. Var försiktig om du är ute och åker bil i mörkret! I skrivandets stund är drygt 5 000 av Vattenfalls kunder utan el i östra Svealand och västra Götaland. 

 

Det blåser hårt, inte minst längs västkusten med stormbyar på mellan 25-28 m/s. Men även på östra sidan drabbas man hårt av stormen. Vår medarbetare Oliver rapporterar om ordentliga byvindar och många nedfallna träd i Haninge centrum. Fyren Söderarm, i Stockholms norra skärgård, har uppmätt 33,1 m/s i byvind nu kl. 19.

Hittills verkar Skåne har klarat sig undan rätt bra, men ännu kan vi inte blåsa faran över. Innan midnatt torde de kraftigaste vindarna ha lagt sig för denna gång. Det kommer dock fortsatt att vara blåsigt under måndagen i samma områden, men inte i samma omfattning som idag.


Uppdaterat 4: Stormen drar nu med sig att fler tågsträckor ställs in enligt följande:

 

Helsingborg-Ängelholm, Helsingborg - Teckomatorp, Malmö - Simrishamn, Halmstad - Värnamo, Värnamo - Jönköping samt Vaggeryd - Nässjö. Sedan tidigare är sträckorna Herrljunga - Borås, Uddevalla - Strömstad, Varberg - Borås och Håkantorp - Gårdsjö inställda.

Inställd busstrafik dessutom!
Lokalt kan faktiskt även ersättningsbussar på vissa sträckor utgå helt då den hårda vinden innebär att det kan anses för riskabelt att köra busstrafik.

Om beräkningarna stämmer så återupptas trafiken i normal omfattning runt klockan 10 måndag 10/2


Tidigare:  Varning Nivå 2 är utfärdad för även Öland och Gotland!
 Nu har därmed stormvarningen utökats till att även omfatta Öland och Gotland. Främst så är det tal om stormbyar men det kan bli nog så besvärligt! Det innebär att färjetrafiken till och i från Gotland och framkomligheten på Ölandsbron kan komma att påverkas!

 

Risk för stora regnmängder!
Då det är ett mycket kraftigt och djupt lågtryck så är det även risk för mycket stora regnmängder. Lokalt kan upp emot 35 mm regn eller mera falla! Främst så berör detta regn de västra delarna av de berörda områdena.


Tidigare: Nu har vi tvingats att uppgradera varningarna då det förväntas storm utmed västkusten. Inledningsvis så gäller det STORMBYAR från hela Bohuslän, Halland samt troligt vis även nordvästra Skånes kustlandskap.

Orkan över havet ned mot Tyskland samt över västra Danmarkskusten?

Tecken pekar faktiskt på att ovädret möjligen kan fördjupas rejält och utvecklas till en orkan över öppet hav och möjligen slå mot kusterna där. EWP lär få återkomma gällande detta.

EWP följer upp händelseutvecklingen!

Förstås så följer vi på EWP vad som händer detta minst sagt spännande och blåsiga kommande väderdygn! - Se varningarna HÄR

 


Tidigare: Uppdaterat: Tåg ställs in i södra Sverige! - Följ prognosen
Under fredagen så togs beslut att ställa in tåg främst i västra Sverige. Det gäller sträckorna Herrljunga - Borås, Uddevalla - Strömstad, Varberg - Borås och Håkantorp - Gårdsjö. Bussar kommer att ersätta tågtrafiken på samtliga sträckor.

Osäkert läge ännu lördag förmiddag...

Beroende på om lågtrycket kommer att fördjupas över Norska Havet eller ej så kan ytterligare tågsträckor att komma att ställas in. Om detta sker kommer sannolikt även såväl färjetrafiken över Öresund komma att beröras liksom Öresundsbron. På Öresundsbron kommer vindkänsliga fordon avrådas att passera. Blir läget riktigt allvarligt så kommer sannolikt Öresundsbron att behöva stängas av helt för biltrafiken, under några timmar. När det gäller tågtrafiken över bron så är nog läget mer oklart eftersom den är mindre känslig för hårt väder.

Fallande träd och strömlöshet och störningar i infrastrukturen...

Stormen "Ciara" är som sagt namngiven av britterna och vädertjänsten Metoffice och sannolikt så förblir namnet oförändrat. Men likväl kommer det bli rätt stökigt, främst från söndag eftermiddag. Därför så bör man kanske försöka hålla sig hemma i berörda områden (Se varningarna). Att ta undan lösa föremål som studsmattor med mera är att rekommendera! Dessutom så innebär den blöta luckra marken att risken för att flertalet träd kan falla är överhängande! Stora nederbördsmängder under en längre tid i kombination med att tjälen saknas helt innebär extra stor risk för fallande träd. 

Var beredd med fulladdade mobiler, batterier, och värmeljus m.m.

Därmed så finns risk för strömlöshet och då är det mycket lämpligt att man är förberedd:
Batterier, ficklampor, fulladdade mobiler, powerbanks e.t.c. är viktigt. Ha gärna ett par dunkar med färskt dricksvatten stående svalt. Kanske några spannar vatten för handtvätt och WC behov. Har man dessutom ett campingkök så blir livet lite lättare vid strömlöshet om man kan få något varmt i sig.

Ännu osäkra prognoser kanske "bara" kraftiga vindbyar...

I nuläget så är ännu prognoserna osäkra och ovädret kanske bara drar över med mycket hårda vindbyar och enstaka stormbyar utmed kustbandet. Detta återstår att se.

Kanske en liten åskrisk! - Följ oss på EWP!

Vi följer upp händelseutvecklingen här på EWP och möjligen kan alltså varningarna komma att uppgraderas. Dessutom så pekar prognoserna på en liten åskrisk utmed västkusten, främst från tisdag och framåt i kölvattnen av stormen.


Tidigare: Stormoväder på ingång? Följ prognoserna!

Vintern (och även hösten) har hittills varit skonad från stormar, förutom längs fjällkedjan där det blåst storm och orkan vid några tillfällen. Inte sedan i februari 2019 har det blåst storm vid något svenskt farvatten, men under söndag/måndag ser det ut som att vi får bryta den trenden.

Ovädret "Ciara"

I helgen utvecklas och passerar ett mycket djupt lågtryck strax norr om Brittiska öarna och den lokala vädertjänsten har döpt ovädret till "Ciara", som är den tredje namngivna stormen hittills denna säsong för Storbritannien. Man väntar storm- och orkanvindar och regnmängder lokalt uppåt 80 mm. Anmärkningsvärt är att man redan i ett såpass tidigt skede (igår onsdag) har gett ovädret ett namn, som väntas drabba öarna sent lördag och söndag. 

Namngivning - en ständig förvirring

Ett namngivande från den danska vädertjänsten lär komma rätt snart, vilket Sverige normalt sätt brukar använda som det "officiella" stormnamnet. Sedan 2013 samarbetar de nordiska länderna om namngivning och för att undvika förvirring brukar just Sverige och Danmark använda sig av samma namn. Dock kan det hända att danska vädertjänsten inte namnger alls, då kan vi istället följa den norska vädertjänsten.

Ibland döper SMHI sina egna stormar och det är OM varken Danmark eller Norge har namngivit ovädret.

Läs mer på SMHI: Stormar med flera namn: https://www.smhi.se/bloggar/vaderleken-2-3336/stormar-med-flera-namn-1.129601

Storm i södra Sverige?

Osäkerheten är ganska stor kring vad som sker efter att ovädret "Ciara" har lämnat Brittiska öarna på väg mot Skandinavien. Enligt vissa modeller sker ytterligare en fördjupning över norska havet innan det sedan fylls ut när det passerat norra Sverige. Dock får dessa detaljer låtas vara osagda tills prognosen blivit något säkrare. 

Det som vi med största sannolikhet kan säga är att det kommer bli några rejält blåsiga dygn från söndag kväll och framåt. Natten till måndagen, enligt nuvarande prognos, storm längs Götalands kuster och stormbyar över södra och mellersta Götaland. Förutom vinden kommer det i samband med "Ciara" bli lokalt väldigt stora regnmängder.

Både söndag kväll, måndag, tisdag och onsdag ser ut att bli mycket blåsiga, främst för landets södra halva. Därefter ser det ut att bli något lugnare och även kallare.

EWP följer upp utvecklingen!

Arkivbild.

Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter