.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


9 februari 2020 22:45
"Ciara" är ännu såväl stor som livskraftig!

Ännu lever faktiskt den gamla stormen "Ciara" kvar vilket påvisar hur mäktigt detta oväder är. Och faktiskt så uppstod den utanför U.S.A:s östkust, alltså i landet där "allting är stort och mäktigt". Ovädret ligger över norra Skandinavien och Norra Ishavet vilket innebär att det fortfarande är mycket blåsigt på många håll. Samtidigt så bildas nya små lågtryck över Atlanten och "fyller på" med ännu mera svår blåst.

Nytt oväder redan igen till söndag?

"Historien upprepar sig" heter det ju och tyvärr så kan det åter bli en repris på den gångna helgens oväder. Men omfattningen är ännu oklar men orsaken är det mycket varma havsvattnet i just Atlanten som är en bidragande orsak till den uteblivna vintern för södra Sveriges del!

Åskan nådde svensk mark natten mot tisdag!

Som väntat i våra åskriskprognoser så kom till sist åskan in på svenskt område när såväl Skåne som västkusten fick åska. Det åskade över Tjörn och Orust samt även över mellersta och södra Skåne under efternatten. Dessutom så pumpas fler skurar in i spåren av "Ciara" där det ser ut att bli mer åska. Detta är mycket unikt för att vara så här års. Normalt sett brukar det aldrig åska i februari!!!

Följ oss på EWP!

Ja det finns alltså all anledning att följa oss på EWP för mer väder och oväder förväntas.

 


Tidigare: Minst en person omkom i samband med ovädret
Nu sker summeringen på allvar av stormen "Ciara" och det slutade med ett dystert facit! Det var två personer som trots det hårda vädret beslöt sig för att bege sig ut på fisketur på sjön Fegen vid Svenljunga. Båten har sannolikt kapsejsat och tagit in vatten och den ene av de båda ska ha påträffats död vid strandkanten. Dock så råder stora oklarheter kring tragedin. Mer om detta på GP HÄR

Många blev strömlösa i stormens spår...

 

Under sena kvällen och natten så blev många abonnenter strömlösa sedan träd fallit över ledningsgatorna runt om där stormen drog fram. Som mest var upp emot 17000 abonnenter utan ström. Ännu så är det lokalt en del som saknar ström, främst i Skåne, södra Småland och i Blekinge.

Tåglinjer startas upp igen under måndagen...

Stormen medförde ju att flertalet utsatta tågsträckor fick stängas som en försiktighetsåtgärd. Under måndagen så inspekteras dessa och röjs om behov föreligger. Under måndag eftermiddag lär samtliga tågbanor vara i drift igen.

Fortsatt en mycket blåsig fortsättning på den nya veckan!

Så mycket till sportlovsväder är det ej tal om när det är rejält milt och mycket blåsigt. Dessutom så råder på många håll varningar för höga flöden. Något EWP ej varnar för längre. Tyvärr så fortsätter det vara blåsigt och tittar man lite i långtidsprognoserna så kan mer oväder vara på gång. Detaljerna om detta får vi återkomma till.

I sammanhanget så verkar dock åskan hittills fram till nu gått ned över Benelux-länderna och Tyskland. Men åskrisken kvarstår faktiskt och någon åskknall kan ej uteslutas i de kraftiga skurar som drar fram. Främst då för södra Sverige.

Följ oss på EWP!

Vi är oerhört stolta och rörda över det "cred" som vi fick av er besökare  under söndag kväll och vill tacka för detta. Detta sporrar oss att jobba vidare och det är ett sant nöje och spännande att jobba med väder! Mer väder eller kanske oväder är att vänta så det finns all anledning att fortsätta att titta in till oss på EWP! Om ett par månader drar åsksäsongen igång och kanske tidigare än så beroende på det knepiga väderläget denna så kallade vintern...


Tidigare: Stormen "Ciara" orsakade mängder av nedfallna träd!

"Ciara" var den kraftigaste stormen på sju år som drabbade Storbritannien idag. Den drog österut och tillslut ökade vindarna även här i Sverige. Det blev stormbyar längs flera kuststationer och även en hel del regn.

 

En liten summering. I skrivandets stund har de tre största elbolagen sammanlagt ca 15 000 strömlösa hushåll, de flesta stormrelaterat. Samtidigt börjar nu vinden lugna ner sig på västkusten för att vara som kraftigast på syd- och ostkusten. 

Under natten och morgontimmarna kommer det fortfarande att vara blåsigt, men kulmen är nådd, i alla fall på västkusten eftersom lågtrycket rör sig österut. Dock kan vinden möjligen öka kortvarigt igen måndag morgon till stormstyrka, enligt vissa modeller, för att sedan klinga av igen. Men det är rätt osäkert om det blir så eller inte.

Många nedfallna träd och grenar

Det har varit stormbyar på många håll, både i fjällen och längs våra kuster. I inlandet har det blåst lokalt mycket kraftigt och på flera håll har man haft problem med nedfallna träd och grenar, såväl i väst som i öst. Bristen på tjäle gjorde att träden extra lätt kunde falla. Tåg, buss och färjetrafik har stått stilla och flera broar har varit/är stängda för trafik, b.l.a Uddevallabron och Öresundsbron. Den sistnämnda beräknas öppna kl. 23 eller när vindstyrkorna understiger 25 m/s igen.

Fler stormar?

Vi är inne i en blåsig period och lufthavet i norra Europa är mycket oroligt och aktivt. Under de närmsta en eller två veckorna kommer vi sannolikt ha ett eller fler stormtillfällen över både Brittiska öarna och Sverige. Följ vidare uppdateringar på EWP! 

Foto: Oliver Navin, Haninge idag söndag.

 

Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter