.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


13 februari 2020 18:44
Extremt djupa lågtryck över norra Atlanten

Inte ens en vecka har gått sedan den våldsamma stormen "Ciara" som orsakade stor förödelse över Brittiska öarna, så är det dags igen. Över norra Atlanten finns just nu ett extremt djupt lågtryck som under fredagen kommer att fördjupas ännu mer innan det tillslut svänger tillbaka. Nya tvilling-lågtryck kommer att bildas och under helgen slås dessa delvis ihop och drar österut.

Nya stormvindar är alltså att vänta i södra Sverige framåt söndagen.

Extraordinärt

Just nu finns ett monster till lågtryck över nordvästra Atlanten med ett så lågt lufttryck som 935 hPa. Det är och har varit under extremt snabb fördjupning under torsdagen och kommer under fredagen att ge våldsamma problem på Island med orkanvindar och ymnigt snöfall. Det förutspås vindar mellan 50-55 m/s i kombination med snöfall och det Isländska väderinstitutet har utfärdat s.k. röda varningar för just detta. Det blir som värst fredag morgon och förmiddag lokal tid.

I delar av södra och sydöstra Island väntas också enorma mängder snö i samband med lågtrycket. Uppåt 200 cm väntas falla totalt de närmsta tre dygnen.

> Läs mer här: https://www.severe-weather.eu/mcd/violent-windstorm-valentines-day-iceland-mk/

Orkanen kommer att svänga tillbaks västerut igen under fredag eftermiddag och kväll och börja fyllas ut och då förväntas lufttrycket vara som lägst ca 930 hPa. Lågtrycket kommer samtidigt bilda ett par dellågtryck likt tvillingar.

Lördag kväll slås delvis lågtrycken ihop och strax söder om Island förväntas ett minsta lufttryck på extrema 917 hPa.

"Dennis" resa österut

Därefter börjar färden österut och kommer att passera norr om Brittiska öarna sent under söndagen, då med ett lufttryck på ca 940 hPa. Det kan alltså bli tal om nya storm- och orkanvindar över framförallt Irland och norra Storbritannien. Dock förväntar man inte sig lika stor förödelse som under stormen "Ciara" för några dagar sedan. Det brittiska väderinstitutet döpte i tisdags den nya stormen till "Dennis" och det namnet kommer sannolikt även husera i svenska medier de närmsta dagarna, om inte antingen Danska eller Norska väderinstitutet döper stormen till ett eget namn.

Nya stormbyar över Sverige - risk för översvämningar

Kraftiga vindband kommer att beröra södra Sverige redan under söndag morgon och förmiddag, även om själva huvudlågtrycket inte ens har dragit in över Nordsjön vid tillfället. Det ser ut att handla om stormbyar, 25-30 m/s, på västkusten och mycket hårda vindbyar, 20-24 m/s, in över land. Prognosen för exakt hur mycket det kommer att blåsa är osäker, så följ vidare uppdateringar här på EWP!

Det kommer också att falla rejält med regn och det finns risk för översvämningar i redan vattenmättade områden i främst inre och västra Götaland. Det kan falla 40-50 mm lokalt under söndag-måndag och det finns risk att vattendrag svämmar över. Därför bör de som bor i närheten av sådana ha extra uppsikt och eventuellt inta förebyggande åtgärder för att minska översvämningsproblem.

Det kommer även att vara mycket blåsigt under måndagsdygnet i stora delar av landet.

Satellitbild: Meteosat, idag torsdag eftermiddag. "Monstret" ute på norra Atlanten.

Följ vidare uppdateringar här på EWP de närmsta dagarna!

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter