.:: Just nu
Online: 7 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


15 februari 2020 15:37
Ovädret har dragit in över landet (uppdateras)

Uppdaterad 16/2 kl. 15.24: Det är allmänt mycket blåsigt med hårda eller mycket hårda vindbyar över stora delar av södra Sverige samt nordöstra Norrland, men det är inte stormstyrka i byarna över land. Därför har nivå 2-varningen nedgraderats till en nivå 1.

Det regnar väldigt kraftigt och på flera håll är det problem med översvämningar. 

Mer info kommer.


Uppdaterad 17.45: Vi har utökat vindvarningen för delar av Götaland i morgon. Vi tror att det kan komma att blåsa mer än vad många modeller har förutspått, därför har vi utökat till nivå 2 för några län. Denna varning betyder stormbyar på minst 25 m/s. Trafikverket meddelar även att man kommer att stänga all tågtrafik på ett antal sträckor i både Småland och Västergötland.

Nivå 2-varning för stormbyar gäller följande län: Västra Götalands län (kusten samt de södra delarna av inlandet), Hallands län hela länet, västra Jönköpings län och västra Kronobergs län. Byarna kan längs kusten stundtals ligga på kring 30 m/s och in över land uppåt 27-28 m/s där det blåser som allra mest. Läs mer under våra varningar!

Från klockan 12 på söndagen står tågtrafiken stilla på sträckorna Halmstad-Jönköping, Vaggeryd-Nässjö, Nässjö-Vetlanda och Nässjö-Hultsfred. Redan från och med midnatt kommer tågtrafiken på sträckorna Uddevalla-Strömstad, Håkantorp-Gårdsjö, Herrljunga-Vänersborg, Herrljunga-Borås och Borås-Varberg att ställas in. Trafiken på dessa sträckor väntas återupptas först på måndag klockan 18. Detta skriver Värnamo nyheter med hänvisning till Trafikverket.

SE VARNINGSKARTAN HÄR: http://ewp.se/index.php


Extremt djupa lågtryck har legat och snurrat på norra Atlanten senaste dagarna och vi har varit, och är fortfarande, väldigt nära lufttrycksrekordet för norra Atlanten. Rekordet ligger på 914 hPa från januari 1993 i samband med "Braer-stormen", som namngavs efter MV Braer, ett oljetankfartyg som förstördes utanför Shetlandsöarna vid stormtillfället. (Läs mer om stormen på Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Braer_Storm)

I skrivandets stund har lågtrycket mellan Island och Brittiska öarna ett lufttryck på strax under 920 hPa och förväntas sjunka ytterligare under lördagskvällen, möjligen ner till 915 hpa som lägst.

Busväder med mycket regn, snö och blåst

Ett rejält busväder väntas ställa till det i stora delar av Sverige under söndagen och även måndagen, när lågtrycket och dess system drar österut. Det väntas ta en ganska snabb resa över norska havet under måndagen, samtidigt som ett dellågtryck väntas bildas över norra Skandinavien. 

Ett omfattande nederbördsområde, kopplat till lågtrycket, kommer under söndagen att dra in över Sverige. Dock så är det inte själva huvudlågtrycket som drar in då, utan berör oss först under måndagen. Vädersystemet är så pass extremt i sin storlek så att det berör enormt stora delar av norra Europa samtidigt. 

Vädervarningar ligger utfärdade för söndagen, både för regn i söder och snö längst i norr. Dessutom för mycket hårda vindbyar i Götaland. Mest regn väntas i delar av västra och inre Götaland där det lokalt kan komma så mycket som 50-60 mm regn.

Stor risk för översvämningar och jordskred!

Det är väldigt mycket regn som ska falla under ett dygn och eftersom markerna redan är vattenmättade kommer vi att få se flera översvämningar och möjligen också jordskred eller ras. Flödesnivåerna i sjöar och vattendrag kommer att vara mycket höga. Dock varnar inte EWP för höga flöden i normala fall, utan vi hänvisar till SMHIs varningar för detta.

Under söndagen varnar vi dessutom för blåst, vindbyar på 21-24 m/s i stora delar av Götaland och även sydligaste Svealand. Allt eftersom systemet rör sig österut och norrut kommer vindvarningarna förmodligen att utökas till fler områden.

I mellersta och norra Norrland väntas mycket stora snömängder. Lokalt kan en halv meter nysnö falla under söndagsdygnet, främst i inre norra Norrland. Längs norra Norrlandskusten mycket blåsigt med risk för snödrev och drivbildning.

Ännu blåsigare under måndagen när lågtrycket passerar

Själva lågtrycket kommer att passera under måndagen och därför väntas det bli ännu blåsigare då. Över framförallt Bohuslän får vi räkna med stormbyar, 25-30 m/s och även över land i Götaland och inre Svealand kan byarna vara uppe och snudda på stormstyrka under måndagseftermiddagen och kvällen. 

Många jämför detta med förra helgens "Ciara". Vi tror inte riktigt på lika höga vindhastigheter och stormskador. Men på sina ställen kommer det säkert att kännas som under "Ciara" och det kommer sannolikt falla mycket träd och även strömförsörjningen kommer att drabbas. Värst drabbat enligt dagens prognos ser väl norra Bohuslän och en bit inåt land ut att bli.

Varningar för detta kommer inom kort på EWP. Förmodligen kommer nivå 2-varningar att läggas. Håll utkik!

Artikelbild: Windy.com. Som synes är det ett extremt stort vädersystem som snurrar och berör em mycket stor del samtidigt. 


Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter