.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


23 februari 2020 23:20
Stora mängder snö väntas falla idag tisdag (uppdaterat)

Uppdaterat 25/2 kl. 07.50: Ett nederbördsområde har under natten letat sig in över Götaland och många fick vakna upp till ett vitt landskap, för första gången på länge. Vi har under dagen ett antal varningar utfärdade för allmänt halt och besvärligt väglag i södra Sverige. I delar av mellersta och norra Götaland kan det komma så mycket som 10-15 cm nysnö under tisdagen varför en regelrätt varning för stora snömängder ligger för detta område.

För Skåne och södra Halland råder en varning för mycket hårda vindbyar under tisdagen, 21-24 m/s.

Kör försiktigt där ute i trafiken och var rädda om er!


Extremt mycket nederbörd har fallit i delar av Götaland hittills i februari, lokalt uppåt fem gånger mer än normalt i södra Västergötland. Detta har gjort att flödesnivåerna i flera vattendrag är mycket höga, lokalt extremt höga. Nu till veckan väntas översvämningsproblemen fortsätta och kanske bli ännu värre.

Vi förväntas oss mycket nederbörd, men nu kan vi prata om snöflingor istället för regndroppar. Dock kommer det kyligare vädret inte att påverka flödena nämnvärt, det som behövs nu är uppehållsväder en längre tid.

Extremt höga flöden

I Lagan och Nissan är flödena så höga att SMHI under söndagen gick ut med en klass 3-varning. Vårt varningssystem inkluderar inte flödesvarningar, varför vi inte har gått ut med sådana varningar här på hemsidan.

Flödena här väntas fortsätta stiga men kulminera i mitten av veckan. Nivåer som motsvarar en klass 3-varning uppkommer i snitt vart 50:e år.

Samtidigt råder både klass 1- och 2-varningar och några kan säkert uppgraderas i samband med kommande tidens nederbörd. 

Väderomslag på gång

Måndagen blir vårlik i många delar av landet med åtskilliga plusgrader och solsken. Längst i norr passerar däremot ett område med snö och blåst österut. Faktum är att den meteorologiska våren nu har anlänt till hela Götaland och södra Svealand, lokalt mer än en månad för tidigt. Tro dock inte att våren är här för att stanna utan var beredd på bakslag, ja redan på tisdag faktiskt.

Under tisdagen passerar långsamt ett ettrigt lågtryck tvärs över södra Sverige med en hel del nederbörd och blåst. Något kallare luft följer och därmed kan nederbörden delvis falla som snö och blötsnö. I norrkanten mestadels rent snö uppåt södra Svealand med trafikproblem som sannolik följd. Längre söderut en blandning, men på höglandet kan det säkerligen lägga sig ett snötäcke under tisdagen och ge besvärligt väglag.

Hur mycket som kommer är osäkert och framförallt när temperaturen pendlar kring nollan. Men i smält form väntas mellan 10-30 mm på många håll, omvandlat till snö skulle det innebära 1-3 decimeter. Mest sannolikt att snö lägger sig i inre och norra Götaland samt södra och inre Svealand.

Blåsten blir troligen mest besvärlig i Skåne med mycket hårda vindbyar och snudd på stormbyar, eftersom lågtrycket passerar genom centrala Götaland och det kraftigaste vindbandet hamnar söder därom. Håll utkik efter varningar här på EWP!

Fortsättningen av veckan

Under onsdagen ligger rester av nederbördsområdet kvar över Götaland och nu med ännu mer inslag snö när kallare luft dragit ner. Ytterligare 5-10 cm snö skulle kunna falla på höglandet, följ prognosen!

Norrifrån följer alltså kallare och torrare luft och en högtrycksrygg ger soligt och fint väder under mitten av veckan mot framåt fredagen. Temperaturerna sjunker och vi får räkna med minusgrader dagtid ända ner över inre Götaland. I norr säkerligen mellan 15-25 minusgrader mitt på dagen. Nattetid betydligt kallare och då frost i stora delar av landet. 

Detta betyder att den eventuella snö som har fallit med stor sannolikhet kommer att ligga kvar några dagar.

Mot helgen finns det ännu mer snö i prognoserna, men dessa detaljer får vi återkomma till i veckan.

 

Denna bild vann andraplatsen i veckans bildtävling på Facebook och visar de mycket höga vattenflödena i Ronnebyån. Foto: Phoenix Pedersen.


Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter