.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 mars 2020 22:10
SÅ MINSKAR DU RISKEN ATT BLI SMITTAD AV CORONAVIRUS!

Untitled document

Det är ställt utom allt tvivel att vi just nu är inne i en dramatisk och orolig tid i och med det nya corona-viruset. Detta återkommer vi strax till.

Svåra och oväntade tornados i Nashville Tennessee!

Ett mycket svårt åskoväder drog in natten mot tisdag i den välkända country-staden där bland annat vår egna Jill Johnsson lever och verkar. Det hela slutade med en stor förödelse och minst 22 personer fick sätta livet till.

Minst 40 byggnader raserades helt eller delvis. Detta är ovanligt tidigt för att vara en tornadosäsong som brukar börja i april. Länk till CNN HÄR

Corona viruset - En kort bakgrund:

Ingen har idag undgått rapporteringen av ett virus som nu allt mer eskalerar till en global farsot.

 1 - Sars är en del av familjen coronavirus som är ytterst smittsamma vilket smittar genom svävande droppar (nysningar) eller kontakt med ytor som utsatts för droppar med coronavirus.

 2 - Ett coronavirus kan överleva på en yta minst 5 dygn, även en plan och hård yta vilket gör smittan ännu mera lömsk.

 3 - Inkubationstiden kan vara upp emot 2 veckor i snitt vilket innebär att en person kan smitta en tid innan sjukdomen bryter ut vilket gör detta än mer allvarligt.

 4 - Coronaviruset startar som en "ordinär förkylning" men angriper senare lungorna med en mycket allvarlig lunginflammation som gör sjukdomen allvarlig.

 5 - Främst äldre och multisjuka samt personer med nedsatt immunförsvar kan råka mest illa ut men även annars friska personer kan råka illa ut.

 6 - I många fall så överlever dock personer med corona som egentligen heter Corona covid -19.

 7 - Sjukdomen startade i kinesiska Wuhan på en djurmarknad där livsmedel säljs och smittkällan påstås vara en slags myrkott vars kött fört smittan till människan.

 8 - Kineserna äter det mesta som överhuvudtaget går att äta och många av matvanorna är direkt motbjudande för oss västerlänningar. Hund, ormar, reptiler, apor och katter finns också på matsedeln...

 9 - Kina är en totalitär diktatur där myndigheterna tystade ned och förhalade chansen att stoppa viruset innan det spreds ut över världen.

10 - Det kinesiska nyåret inföll samtidigt som sjukdomen bröt ut under absolut sämsta möjliga tillfälle. Detta skedde i Wuhan som  ligger mitt i Kina.

11 - Sjukdomen spreds snabbt inom Kina och vidare ut i världen där just nu Sydkorea, Iran och Italien anses vara de länder utanför Kina som drabbats hårdast.

12 - Smittan finns dock över hela världen och antalet fall verkar tyvärr mångdubblas snabbt och även i Sverige.

13 - Namnet "corona" har viruset fått efter att det liknar "kunga-kronor" och är i sig en väldigt vacker men otäck skapelse.

14 - Världhälsooranisationen VHO har utlöst globalt nödläge gällande smittan.

15 - Den grymma regimen i Kina använder ohyggliga och brutala metoder mot både inhemska och utländska medborgare där man t.o.m. svetsar (!) igen dörrar till folk så att de ej kan komma ut.

16 - Rå misshandel är också allmänt förekommande mot smittade i Kina för att förhindra sjuka att smitta vidare. Något som kunde förhindras för länge sedan.

17 - Sjukdomen började rapporteras in redan runt början av december men tystades ned av regimen i Kina. När fallen sedan ökade dramatiskt tvingades landet lägga korten på bordet.

18 - Li Wenliang som var läkaren som upptäckte viruset avled efter att själv hade blivit smittad, i februari då han förhindrats att rapportera om detta av regimen.

19 - Viktiga sjukvårdsartiklar börjar att ta slut både i Kina och på andra håll i världen. Så även vissa livsmedel och handsprit, även i Sverige.

20 - Idag finns inget botemedel mot farsoten även om man forskar hårt och man vet därmed ej hur illa det kan bli.

Corona viruset - Så kan du göra för att i möjligaste mån skydda dig:

 1 - Var noga med din hygien och tvätta dig ofta där vanlig tvål och vatten räcker rätt långt.

 2 - Tvätta dina händer ordentligt och glöm INTE tummarna och tvätta dig extra noga minst ett par gånger om dagen. Helst gärna oftare och glöm INTE att återfetta huden med glycerolsalva.

 3 - Läkare tvättar även handlederna och sprita gärna händerna med handsprit som innehåller glycerol som återfettar huden.

 4 - Akta dig för T-sprit, spolarvätska och liknande då detta avfettar din hud och kan orsaka svåra exem.

 5 - Terpentin, bensin, fotogen, varnolen, avfettning, motortvätt, thinner och liknande är ännu värre och får absolut INTE komma i kontakt med din hud!

 6 - Ha gärna ett par handskar av neoprene eller tunnare skyddshandskar om du rör dig i publika miljöer som på buss spårvagn, tunnelbana, köpcenter etc..

 7 - Tänk på att handsprita även dessa INNAN du tar av dig dessa så att du inte utsätts för smitta. Man kan torka av med hushållspapper med handsprit.

 8 - Folksamlingar, event eller liknande är fortfarande inte något man avråder ifrån att vistas i men detta kan ändras snabbt.

 9 - Följ myndigheternas rekommendationer där man just nu avråder från "icke nödvändiga resor" till Kina, Sydkorea, Iran och Italien som exempel.

10 - Lyssna på radio och TV, följ med på webben och i sociala medier för att få den senaste informationen om coronaviruset!

Ett par länkar om Coronaviruset:

SVT Dokument Utifrån har ett kusligt program om coronaviruset. Speltid cirka 50 minuter.
(Mycket olämpligt för barn under 11 år)  LÄNK

Länk till Aftonbladet HÄR

Mammatus moln över Halmstad!

Mattamoln - Foto: Olle Enemar

Under söndagen den 1 mars så fångade Olle Enemar denna spektakulära bild på ett Mamma-moln i Halmstad. Många lär ha fångat fenomenet som uppstår när ett åskväder kollapsar. Orsaken är att tyngre luft sjunker ned och bildar "påsar" som liknar "kvinnobröst", därav namnet.

Det har förekommit åska några gånger såväl i januari, februari och inledningen av mars vilket är synnerligen ovanligt på våra breddgrader.  Avsaknaden av vinter i södra Sverige och det mycket milda vädret anses vara bidragande till de instabila luftmassorna. Snart så börjar ännu en åsksäsong där de reguljära åskriskprognoserna inleds i maj månad!

 

 

Skribent: S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter