.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


12 mars 2020 19:35
Ovädret "Laura" kan summeras! - Uppdaterat

Kanske en av de kraftigaste vårstormarna i modern tid kan nu så smått att börja summeras. Men ännu är den inte över i skrivande stund för längst i öster är vindarna alltjämnt starka och av stormstyrka. Men över land så bedarrar vindarna allt mer.

Hanö i gränsen mellan Skåne och Blekinge toppar med 38 m/s!
Hanö verkar ha toppat med 38 meter per sekund men även andra mätstationer har haft mer än 30 m/s vilket innebär orkan, -men detta är i byvindarna. Detta har givetvis medfört massor av bekymmer där delar av en kraftledning vek sig i Halmstad och kollapsade. På många håll rapporteras om strömlöshet. I Växjö ska ett tak ha rasat i stormen och massor av träd ska ha trillat på många håll och blockerat både vägar och järnvägar. I Ängelholm ska stormen blåst omkull en äldre kvinna.


Studsmattorna är ett gissel!
Många har studsmattor i sina trädgårdar som ungarna har skoj i. Men mindre kul blir det när dessa sällan eller aldrig är surrade när det drar ihop sig till oväder. Så även denna gången där många studsmattor slitit sig i orkanbyarna och flugit iväg. Då förvandlas dessa till stora farliga projektiler som kan orsaka svåra olyckor. Bilden till vänster visar en studsmatta som slitit sig och hamnat i en annans trädgård där det finns ett växthus. Ägaren och växthuset kom undan med blotta förskräckelsen.- Samma för de som kom på Europaväg 6 vid Vellinge där en studsmatta hamnat på vägbanan. Detta understryker hur VIKTIGT det är att stuva undan eller SURRA lösa föremål när det förväntas oväder. Annars kan det gå riktigt, riktigt illa...

Åska på flera håll!
Inte helt oväntat förekom åska i samband med lågtryckspassagen men det som var oväntat var att södra Öland fick en omgång liksom södra delarna av Kalmar Läns fastland och Blekinge. Senare fick även östra Skåne i gränsen mot västra Blekinge påhälsning av "Tor". Detta indikerar att det varit ett mycket kraftigt oväder med instabil luft och fallvindar i "Laura".


Ovädret har dragit bort och EWP avslutar sin rapportering av Laura!
Här är dock några länkar till den ovanliga vårstormen:

Länk till Expressen om ovädret HÄR
Länk till SVT Halland HÄR
Länk till SVT Blekinge HÄR

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter