.:: Just nu
Online: 16 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


20 april 2020 21:51
Uppehåll och försommarvärme leder till mycket stor brandrisk

Vi har ett starkt högtryck som just nu ligger strax väster om Sverige. Detta ger mestadels soligt väder med stigande temperaturer och vi har under måndagen uppnått säsongens hittills högsta temperatur, om än något preliminärt.

Östmark-Åsarna i Värmland har preliminärt uppnått 20,0 grader, men uppgiften ska kvalitetskollas av SMHI innan det eventuellt får anses som säsongens hittills högsta temperatur. På andraplats kom Arvika med +18,7 och Sunne med +18,6. Den varmaste luften verkar därmed ha hamnat i Värmland idag, även om det har varit varmt och skönt på många andra håll i landet!

Faran för bränder i skog och mark ökar

Ingen betydande nederbörd väntas i södra och mellersta Sverige den närmsta veckan vilket gör att brandfaran i skog och mark ökar för varje dag. Det är inte bara det torra fjolårsgräset som är kruttorrt på många håll i Mellansverige, även södra Sveriges skogar börjar bli mycket torra.

Framåt slutet av arbetsveckan kommer vi att ha torra till mycket torra skogar i Götaland och Svealand. Lokalt extremt torra i Skåne och Blekinge. Spridningsrisken bedöms samtidigt vara mycket stor eller extremt stor på många håll i området. 

Så var mycket försiktig ute i naturen om du hade tänkt att göra upp eld till grillning eller liknande. Kasta heller inte halvsläckta fimpar i diken och på gräsmattor då dessa lätt kan orsaka en förrädisk markbrand. Följ eventuella eldningsförbud i din kommun! 

Länk till Brandriskprognos 5 dygn (SMHI): https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/brandriskkartor-5-dygn

Över 20 grader i veckan

Vi har några försommarvarma dygn framför oss med kring 20 grader på många håll. Troligen kulminerar värmen någon gång under onsdag eller torsdag med en bit över 20-gradersstrecket i inre Götaland eller Svealand. Allra längst i norr har vi fronter och moln som stör det annars högtrycksbetonade vädret. Härifrån kommer kyligare/svalare luft att strömma ner från och med veckoslutet. Hur långt söderut kalluften kommer är osäkert, likaså om högtrycket bara bryts ner tillfälligt framåt helgen, eller om delar av södra Sverige kommer att få fortsatt högtrycksinflytande och i så fall höga temperaturer även under Valborgsveckan och första maj.

(Foto: Eget material)

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter