.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


29 april 2020 16:29
Nu firar vi Valborg och Första maj i stillhet!

Untitled document

Nu är det Valborg vilket normalt sett innebär att vi alla som kan och vill försöker fira vårens ankomst på något sätt.

Avstå majbålen denna Valborg!

Men som nämnts så många gånger tidigare så är saker och ting tyvärr inte som det brukar i år. Situationen är fortsatt besvärlig och vi tvingas fortsatt att avstå att träffas så mycket som möjligt.

Därmed så är situationen precis som under påsken nyligen att man inte besöker äldre nära och kära och ej heller samlas i för stora folksamlingar. På så gott som alla håll så är majbrasorna, sången och talen över vårens ankomst inställda.

Men som tröst för tigerhjärta så kommer SVT att sända ett inspelat program med Lunds studentsångare. Håll koll i TV-tablån!

"Vädret denna Valborg är beställt av Folkhälsomyndigheten!"

Så skämtade meterolog Erling Brännström som är en omtyckt meterolog i radion för SR Malmöhus under onsdagen. Vad som menas med detta är att vädret blir ruggigt för främst södra Sverige under torsdagen då ett regn från sydväst tar sig in.

Dessutom så blir det kyligt och detta regn arbetar sig uppåt och kommer att täcka större delen av Götaland. Längre norrut lär det bli uppehåll över själva Valborgsmässoafton men senare lär regnet nå även hit, -även längst upp i norr som det verkar i nuläget.

Summan av kontentan är att man bäst stannar inomhus under Valborg en stor del av tiden men försöker komma ut lite när solen tittar fram eller när tillfälle ges mellan regnen. Givetvis är det trist att uppmana oss alla att hålla oss hemma men så är läget.

I sammanhanget så SKA MAN AVSTÅ ÄVEN ICKE NÖDVÄNDIGA RESOR precis som tidigare. 

Se upp om du går ut på stan och kanske på krogen!

Sverige har valt linjen "Frihet under ansvar" som t.o.m. fått annars så liberala Danmark att lyfta på ögonbrynen. I vårt sydvästra grannland som normalt tar allt "med knusende ro" har sedan länge en fullständig "Lockdown" medan vi i Sverige faktiskt kan gå på krogen och kan röra oss förhållandvis fritt inom landets gränser.

Men tyvärr har en del krogar ej åtlytt myndigheternas restriktioner på att inte vara över 50 personer, eller så har servering skett på ett felaktigt sätt som inneburit stor trängsel. Några av dessa krogar har nu tvingats att stänga på en obestämd framtid. Så klart ett tragiskt och hårt slag men nödvändigt i dessa knasiga tider.

Som sagt så ska du undvika att gå på trånga krogar och kanske hellre avstå och på så sätt så kan vi fortsätta att hålla smitto och sjukdomskurvan så "flack" som möjligt. Tyvärr är belastningen enorm på vår sjukvård som dessvärre går på knäna. Dödsfallen är fortsatt höga med eftersläpning i rapporterade dödsfall. Inget muntert faktum tyvärr...

Kanske möjlighet till lite åska redan till Valborg?

Nu så drar våra regulära åskriskprognoser igång för säsongen, fredag 1 maj, vilka många säkert gått och väntat på. Som av en ren händelse så ser det faktiskt ut som att det finns vissa chanser eller risk för åska under senare delen på veckoslutet i södra och mellersta Sverige!

En front kommer som sagt in från sydväst med regn som dessutom tar med lite varmare luft tillfälligt. Men bakom detta regn under främst lördag och söndag kan det förekomma skurar som möjligen kan bli kraftiga och då innehålla regn, hagel och kanske åska.

Så högt upp som till Mälardalen ser i nuläget prognosmodellerna ut att kunna indikera en liten åskrisk. Dock så åskan så här års sällan särskilt kraftig och vi återkommer i prognoserna med detaljerna för respektive region. 

Osäkerhet finns också med i prognoser av detta slag som kan ändras i sista stund, vilket man bör vara medveten om.

Lite fakta om Valborgsmässofirandet och första maj:

Valborgsmässoafton, sista april eller vardagligt valborg, finlandssvenska vappen, är en årlig högtid som firas i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. 

Traditionen grundar sig på den förkristna högtid som funnits i Tyskland, men har senare kommit att uppkallas efter kulten av den heliga Valborg. Skräp efter vårstädning av skog och mark eldas då upp. Eldningsförbud inträder i allmänhet i Sverige i början av maj. Så även i år på många håll.

Sedan 1400-talet firas dagen till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis. Valborg blev helgonförklarad den 1 maj (som sedan firades som Valborgsmässan, Walpurgistag), och genom denna omständighet förbands hennes namn med de förkristna germanska vårfester hållna denna dag, som av kristendomen stämplades som häxförsamlingar.

Särskilt trodde man att häxorna på Valborgsmässonatten mellan den 30 april och den 1 maj red på kvastar eller getabockar till de gamla offerplatserna, i synnerhet till Blocksberg (Brocken, den högsta spetsen av Harz, bekant bland annat genom scenen "Walpurgisnacht" i Goethes Faust), och där gjorde ofog i djävulens sällskap. 

För att oskadliggöra spökeriet förde man oväsen med rop, skott och horn och tände eldar på höjderna. Sådan blev nämligen den kristna tidens förklaring av dessa förkristna vårseder. Valborgskulten, som uppstod efter hennes död år 779, kom i hög grad att handla om skydd mot häxor och onda andar.

Valborgsmässoafton 30 april är dessutom HM Konungens 74:e födelsedag men det traditionella födelsedagsfirandet som annars är populärt hos många royalister är i år inställt. Uppvakningen brukar annars sedvanligt ske på borggården, på Kungliga slottet i Stockholm.

Källa: Wikipedia - Länk där du kan läsa mer om Valborg HÄR  

Första maj är arbetarrörelsens internationella högtidsdag som firas sedan 1890 på initiativ av Andra internationalen, bland annat till åminnelse av Haymarketmassakern 1886. Denna dag firas runt om i världen av olika vänsterorganisationer, partier och fackföreningar med demonstrationer och möten.

I år 2020 när inget är sig likt är alla officiella 1:a majtåg inställda beroende på den rådande situationen. Källa: Wikipedia länk HÄR  

Källor: Wikipedia & eget material.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter