.:: Just nu
Online: 14 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


18 maj 2020 11:25
Vi fortsätter att vara återhållsamma på Kristi himmelfärd!

Det är åter dags att stanna upp för en liten lägesrapport från ansvarig på EWP:

Tiden mellan "hägg och syrén" anses som den kanske finaste på hela året och studenten närmar sig för många nu.

Baler, fester och andra tillställningar avlöser normalt varandra liksom ett högt uppskruvat krog och nattliv under de allt ljusare kvällarna och nätterna normalt så här års. Även bröllopen brukar stå som spön i backen så här års.

Men i år är ingenting sig likt och vi alla vet ju varför. Det är en lång och dyster resa för oss alla när vi tvingas till en form av "lockdown" genom att ej få träffas i större grupper.
50-personersregeln gäller ju fortfarande.

Att fortsatt vara ifrån mor och farföräldrar som dessutkom kanske går ifrån oss är ännu mera smärtsamt. Dessutom så behöver man ej tillhöra de äldre heller för den delen för att råka illa ut i denna otäcka sjukdom.

Lättnader har dock införts i rese-restriktionerna!

Men nyligen aviserades dock lättnader där man faktiskt får resa upp emot i en 20 mils radie från hemmet. Detta innebär dock alltså inte att det är detsamma som "fritt fram". Men det är trots allt en lättnad på "rekommendationerna" en smula.

Du KAN åka till de större städerna om du vill och träffa släkt och vänner där om de är friska. Dock så avråds man att åka till storstäderna på grund av smittorisken. Omvänt kan man åka ut på landsbygden, kanske till skärgården vilket är det långt bättre alternativet av de båda.

Den resan ses nog helst av våra myndigheter. Men fortsatt gäller återhållsamhet på alla plan och restriktioner. Dessutom så bör du nog glömma utlandsresan helt och hållet i sommar. Inte ens till Norge, Finland eller Danmark är vi välkomna till ännu under rådande pandemi.

Däremot stängde inte gränserna TILL Sverige. Och omvärlden ser nu vårat agerande som ett stort socialt och medicinskt experiment med häpnad! Vår relativa frihet med att fritt kunna gå ut på hemmaplan både hyllas och risas världen över.

Det återstår dock att se vilken taktik som är den klokaste i framtiden, vi lever alla i lite av ett "ett provrör" just nu...

Länk till Folkhälsomyndigheten: HÄR

Bittert kylslaget väder över hela landet kan leda till missväxt!

Maj är ju normalt en tid när vädret bjuder på nätta ljumma vindar, slösande solsken och fina kvällar. Men inte ens vädret är sig likt detta besynnerliga år. Mycket kall polarluft har svept ned och hållt så gott som hela landet i ett järngrepp i över en veckas tid.

Även på många andra håll i norra Europa är det besynnerligt kallt eller ska vi säga kylslaget. Man talar nu rent allmänt om "aprilväder i maj." Temperaturerna är knappt hälften av vad som är normalt. På nätterna är det flera minusgrader och detta är förödande för våra grödor, grönsaker och fruktträd.

Redan nu ser man på många håll allvarliga skador på äppelodlingar där blommorna frusit sönder helt eller delvis. Resultatet blir små eller inga äpplen alls och där det blir fruktsättning så får man äpplen "med slipsar". En "slips" är en lång rand där blomman har frusit och frosten har skadat fruktsättningen och gett ett ärr på själva äpplet (fruktkroppen).

Länk till SVT när en sparrisodlare eldar halmbalar för att skydda sin sparris: HÄR

Det är smakmässigt inget fel på äpplet men det är fult och svårsålt. Sådana äpplen går som regel till musterierna. Även Potatis och jordgubbsodlarna har det svårt då blasten vissnat bort i minusgraderna. Utan blast - ingen nypotatis och vi riskerar brist av detta till midsommar då bladen ger nya knölar i jorden. Samma gäller jordgubbsblommorna som fryser bort och utan dessa blir det inga jordgubbar...

På många håll så täcks fälten med plast men blåsten dagtid gör att denna riskerar att blåsa iväg. Man har därför på några håll tillämpat en gammal metod att elda stora halmbalar på fälten nattetid för att lindra frostens skadeverkningar. Men det är såväl riskabelt som tidsödande.

Nätterna blir sömnlösa för de stackars jordbrukarna som om inte coronapandemin vore olycka nog...


Bilden tillhör Råd och Rön och visar ett frostskadat äpple med en karaktäristisk "slips"

Länk: HÄR

Även den vilda naturen far illa i det kylslagna vädret.

Det hela är en kedja av sammanlänkade faktorer och ett sådant exempel är att insekterna får det svårt att bege sig ut och pollinera blommorna i det kalla vädret, vilket också leder till minskade skördar.

Dessutom får övriga insekter problem att fortplanta sig och det blir därmed ont om myggor, flugor, skalbaggar och andra insekter liksom getingar. Dessa är såväl mat för fåglar och fiskar och också som nyttoinsekter.

Getingarna som är illa sedda runt fikaborden är i själva verket oerhört viktiga och håller ned antalet skadeinsekter men även dessa har det svårt när det är så här kylslaget. I sin tur så drabbas våra småfåglar och särskilt de flyttande som nu ska föda upp sina kullar.

Det är också på många håll rejält blåsigt med vindar som är hårda och på snudd till mycket hårda vilket ökar olusten över den rådande situationen än mer. Därför så väntar vi nu alla på en förändring till det bättre och den är sakta på väg!

Sakta lite varmare under Kristi himmelfärdsveckan...

Det för årstiden mycket kylslagna vädret kommer sakta ge med sig, särskilt gäller detta för södra och mellersta Sverige. I norr går det trögare och där ligger fortfarande förvånansvärt stora snömängder kvar vilket innebär att man bävar för vårfloden.

Det finns fortfarande snömängder på över 2,5 meter, kanske ännu mer vilket är besynnerligt och anmärkningsvärt. När all denna snön kanske får en våldsam avsmältning kan det kanske bli tal om stora översvämningar nedströms i norrlandsälvarna. Men ännu finns inga tendenser på hög värme i Norrland.

Från mitten av veckan kan vi nå temperaturer på 14-17 grader, främst i de östra delarna av Götaland och Svealand. Längre norrut är temperaturökningen mer beskedlig. Men vädret blir av högst blandad karaktär med små fronter och skurar som tar sig in även den kommande tiden.

Tämligen fortsatt låg åskrisk framöver...

Tyvärr tänker säkert många av oss här på EWP men också grattis till alla åskrädda! Det här med åska delar oss i två läger av förståeliga skäl. Hittills så har åsksäsongen som officiellt startade 1 maj inletts högst beskedligt.

Hittills så har det enbart handlat om mindre små åskväder och i nuläget verkar tendensen att stå sig och detta beror på att den riktiga sommarvärmen håller sig på avstånd ännu en tid. Även om det blir lite varmare så lär själva sommaren dröja ett tag till.

Appendix om coronaläget och sommaren 2020:

Till sist så samlar undertecknad och ansvarig på EWP lite fakta som gäller just nu beträffande det rådande läget och detta gäller:

1 - Resor inrikes - Myndigheterna har lättat på restriktionerna vilket innebär att man kan åka maximalt 1-2 timmar vilket motsvarar en cirka 200 kilometers radie från boendeorten. Men helst så ser myndigheterna att man stannar hemma i möjligaste mån.

2 - Resor utrikes - Dessa är i princip helt uteslutna för "oss vanliga" medborgare. Främst så handlar det om synnerligen viktiga diplomat och affärsresor som måste ske. Tyvärr så är läget fortsatt oklart tillsvidare och ingen bortre gräns på reseförbudet kan ses just nu för oss.

3 - Lättnader i t.ex. Italien då? - Detta är beslut som tagits av enskilda nationer då turistnäringen håller på att kollapsa helt i t.ex. Italien. Detta kan bli ett grovt hugg i sten så gnistorna yr! I klartext kan epedemin ta fart igen i det redan hårt drabbade landet när man släpper restriktionerna!

4 - Festivalsommaren 2020? - Ja svaret är kort och brutalt! Det blir INGA festivaler 2020! Sweden Rock, Bråvalla, Dalhalla, Ullevi, Way Out of West, Medeltidsveckan och Politikerveckan på Gotland och uppträden på Gröna Lund och Liseberg som exempel har en sak gemensamt: -Inställda!

5 - Marknader och övriga tillställningar? - Samma råder här då max 50-personersregeln gäller. Det är ytterst tveksamt att något blir av alls och därför så ska man nog räkna med att något av detta med marknader INTE blir av. Så räkna inte med detta i nuläget. -Ja 2020 är ett dystert år kort och gott tyvärr.

6 - När kommer lättnader? - En svagt positiv kurva syns dock då allt färre smittas för var dag. Men denna kurvan är återhållsam och går bara sakta nedåt. Så det hela går m.a.o. långsamt och ännu så avlider i snitt 70-100 personer per dag i Sverige.

Dessutom så finns oroande tecken på att covid-19 tagit fart igen i bland annat Kina. Så svaret är: Ingen vet.

Lite tips inför sommaren:

1 - Hemestra vilket betyder att du gör små utflykter på hemmaplan. Gör en picknick och åk ut i naturen och njut. Men glöm INTE att ta hem skräpet eller släng det i avsedda sopåtervinningsplatser.

2 - Fiska! Att fiska är ett alldeles underbart sätt att glömma vår dystra tid vi upplever nu. På västkusten så kommer makrillen, det finns även näbbgädda, torsk och plattfisk att tillgå där liksom i Öresund. I våra åar, älvar och insjöar finns lax, öring, gädda och abborre. I fjällen finns röding men tänk på rese-restriktionerna!

3 - Upptäck närområdet genom att gå, cykla och se dig omkring på i såväl stad som landsbygd.

4 - Gynna den lokala krogen genom en måltid på t.ex. en uteservering med en god dryck därtill.

5 - När det blir varmare så är givetvis bad en fin syssla men åter så gäller det att hålla "socialt avstånd". (Tyvärr vill jag tillägga...)

6 - Åka på utfärd och Campa! Många campingar kommer säkert ta emot med öppna armar och det kan bli fullt på många håll. Vi går tillbaka på något vis till 50-60 och 70-talen i sättet att tillbringa vår semester och fritid men tänk på reseavståndet på max 200 km från hemmet.

7 - Umgås med dina nära och kära om de är friska och kanske grilla tillsammans men håll ett "socialt avstånd" på 1,5 - 2 meter mellan varandra!

Det finns mycket mer att hitta på men en sak är säker: Vi får inse att 2020 INTE blir som vi annars är vana vid. Men vi hoppas likväl att vi får en fin sommar som tillgodoser de flestas behov så lång detta nu går.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter