.:: Just nu
Online: 19 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


29 maj 2020 11:10
Ta ditt spö och gå och fiska i pingst

<<< Bild - Sinnebilden för sommarfisket! Från metartävlingen "Lergöken Cup " i Ängelholm år 2018.


Vi genomgår nu ett 2020 som inte är likt något annat år som vi upplevt tidigare någonsin. 

Vi tvingas kort och gott stanna hemma eller bör inte resa längre än 200 kilometer eller motsvarande 2 timmars restid bort. Men då vi har förmånen att leva i ett stort land med mycket natur så finns möjligheter till fina naturupplevelser på hemmaplan.

Att vandra i skog och mark och gå till stranden och kanske ta ett dopp nu när sommaren i princip står för dörren, -är goda exempel på fin sysselsättning. Men något av en folkrörelse är sportfisket i vårat land som alltid skattats högt. Tidigare så förekom husbehovsfiske med garn och not för att ge mat på våra bord, särskilt i ofärdstid.

Idag är läget annorlunda, trots vår tids kris, så är vi mätta och kan fiska för nöjes skull istället. Varför inte nyttja pingsthelgen och påföljande helg när vi firar svenska Nationaldagen till att fiska. Vi får ändå ej samlas för gemensamma sammankomster heller för den delen. Söndag 31 maj är det Mors Dag och ett fiskeset till mamma kan ju bli den ultimata morsdags-presenten!

ABU och Göte Borgström skapade det moderna svenska sportfisket.

Inget annat företag i vårat land är och har varit så dominerande som just ABU vars rötter är i Svängsta i Blekinge. Här rinner Mörrumsån med sitt världskända laxbestånd.

Här startade Record fabriken sina dagar med August Borgström som började tillverka fickur och senare taxametrar. Detta blev så framgångsrikt att de exakta taxametrarna som satt då ännu sitter i en del taxibilar världen över.

I t.ex. New Yorks taxibilar satt tusentals av dessa taxametrar som alltså mäter hur mycket du ska betala när du har åkt. När sedan andra världskriget kom och därmed den påföljande krisen som vi känner igen idag, så funderade efterträdaren Göte Borgström över situationen..

Varför inte låta ta vara på den fina tekniken från urfabriken - Record. Just "ABU" är en förkortning av AB Urfabriken som senare blev ABU AB när sonen Lennart Borgström tog över. Den mest prestigefyllda fiskerullen "Ambassadeur" var född, först under namnet "Record".

Göte tog en provkollektion till Stockholm mitt under brinnande världskrig och rullen blev en succé. Orsaken var enkel! Det var en gedigen svensk inhemsk produkt av yppersta kvalité som snabbt revolutionerade det svenska sportfisket.

När kriget var över så fick amerikanerna vittring på den fantastiska produkten och ABU växte till ett världsföretag ihop med amerikanska Garcia som vi känner idag.

Detta innebar att en topp-produkt nådde var mans hand som var pålitlig från minsta mört via stora laxar till det grövsta "big game" fisket efter tonfisk, svärdfisk, haj och andra stora fiskar i djupen.

Mängden av innovativa lösningar och produkter från ABU - Record var häpnadsväckande och astronomskt sett med dagens ögon. En del var här för att stanna för gott medan andra försvann igen. Detta skapade i sin tur snart en samlarkultur där ABU:s rullar och drag fångat mångas intresse världen över. Undertecknad har själv samlat på ABU prylar!

Till sist kan det nämnas det fanns många andra svenska företag som gjorde fina redskap i Sverige som FIG, Myran Leidesdorff, Bete och Victory i Malmö med flera. Men inget av dessa var i närheten och kunde mäta sig med ABU:s bredd och namnkunniga världsrykte!

Detta var lite i korthet kring hur sportfisket blev populärt i Sverige som vid 60-talets mitt hade mer än en miljon utövare. Idag anses detta vara mer än dubbelt så många som någon gång per år ägnar sig åt sportfiske.

Länk till mer om ABU:s historia HÄR

Vad och var får jag fiska?

De flesta av oss har sitt favoritställe att fiska på precis som svampplockaren har sina små "hemliga ställen". Men rent allmänt så finns bra fiskeguider som hjälper dig med hur du ska kunna få napp.

Den enkla ekvationen man ska följa är följande:

1 - Var bor du och vad har du för tillgång på fiskevatten?

2 - Vad ämnar du fiska efter?

3 - Vad kan du fiska efter i ditt närområde?

4 - Hur mycket tid ämnar du lägga på din fisketur?

5 - Vad har du för fiskeutrustning?

6 - Har du tillgång till båt?

7 - Krävs fiskekort?

8 - Aktuellt fiske i sommar...

Grovt så kan man dela upp vårat land enligt följande på punkt  1:

Bor du i Norrland och ned till höjd med Dalarna så har du tillgång till fjällsjöar och älvar samt mindre sjöar och åar. Men var noga med att du har fiskekort och tillstånd att fiska då Samerna är noga med sina marker.

Här kan du fiska efter harr, fjällröding, öring, abborre och gädda och i de större älvarna efter grövre öring och lax. Även lokala bestånd av gös kan man fiska efter. I skärgårdshavet finns främst lax,abborre och gädda. Mete efter diverse vitfiskar går bra i insjöarna och de nedre delarna av älvarnas lopp.

Söder därom och nedåt i vårat avlånga land så gäller traditionellt fiske efter främst abborre, gädda, lax och öring samt mete efter vitfiskar. Vitfiskar kallas fiskar som oftast sätts tillbaka eller användes som bete och det är t.ex. mört, löja, braxen, id e.t.c.

Men även karp och sutare som är högt skattade "specimen-fiskar" vilket innebär att metare fångar, väger och återutsätter fisken igen. Namnet "specimen" kan översättas till artfiske som kommer från kontinenten.

Från Stockholm och nedåt samt utmed västkusten och Öresund så bedrivs det marina fisket efter torsk, lax, öring. På västkusten från Öresund och norrut det fina marina fisket efter makrill, näbbgädda, torskfiskar samt plattfisk som rödspätta och piggvar. Med tanke på hur och var du bor så kan du därmed skräddarsy ditt fiske på bästa vis.

Lite om sportfiskets sinnrika klassningar:

ABU uppfann ett sinnrikt klassat system i fyra klasser från det lättaste, Klass 1 - till grovt havsfiske, Klass 4! Kort presentation:

Klass 1 (blå) är det lättaste fisket som t.ex. efter vitfiskar, abborre, röding och harr. Typ fisk upp emot 1-2 kg

Klass 2 (grön) gäller när du ska fiska efter t.ex. öring, gädda, mindre torsk och plattfiskar och gös och kräver lite grövre don. Typ fisk upp emot 3-6 kg

Klass 3 (röd) då du ska fiska efter grov gädda, gös, öring, lax, torsk och grövre plattfiskar. Typ fisk mellan 7-15 kg

Klass 4 (lila) är när man ska fiska efter riktigt grov fisk och då gäller grova don, oftast fisk över 15 kg som grov torsk, hälleflundra, haj, rocka, tonfisk o.s.v.

Mestadels så gäller Klass 1-3 för vanliga sportfiskare där klasserna 1 och 2 och dominerar helt.

Ytterligare ett par klasser finns där flugfisket indelas i något som kallas AFTM vilket bygger på grovleken av fluglinor och tafsar. Flugfisket skiljer sig helt eftersom linan utgör tyngden istället för själva betet eller sänken.

AFTM som betyder Association of Fishing Tackle Manufacturers vilket är en amerikansk standardisering för flugfisket i 12 klasser i enhands respektive tvåhands flugfiske. Ju högre AFTM siffra, dessdå grövre fiske.

Från AFTM 7 och uppåt gäller tvåhands flugfiskedon vilket t.ex. används vid laxfiske i norska älvar och motsvarar då Klass 3 grovt översatt.

IGFA (International Game Fish Association) är även denna en amerikansk klassning efter grovt havsfiske efter tuna, marlin, svärdfisk e.t.c. Detta går vi ej in på nu dock.

punkt 2 så gäller mycket flugfiske i den norrländska fjällvärlden efter t.ex. harr, röding och öring. Men även lättare spinnare och små drag går utmärkt. Vi talar om fiske klass 1 samt AFTM 1-4  När du kommer till sjöar och vattendrag med lax, öring och gädda krävs grövre utrustning. Då gäller Klass 2-3 samt AFTM 6-8 för flugfisket, i vatten för storvuxen lax gäller AFTM över 8.

Längre söderut så är det Klass 1 för abborrfiske och mete efter vitfiskar och vissa put & take vatten liksom AFTM 1-3. Vid fiske efter lax, gädda och gös gäller Klass 2-3 och AFTM 4-8 för flugfisket, i vatten för storvuxen lax gäller AFTM över 8.

På kusten gäller Klass 2 efter havsöring och på havet från båt gäller ofta klass 3 och för grövre lax i älvarna Klass 3 och AFTM från 8 och uppåt.

För de allra flesta är en Klass-2 utrustning att föredra för då kan man fånga de mindre fiskarna och även kunna ta de lite grövre firrarna och denna utrustning är den mest ekonomiska.

Idag får man en bra utrustning för fiske 2 runt 2000-3000 kronor sedan kommer kringutrustning som en bra håv samt kanske vadarbyxor och övriga fiskekläder därtill.

Med en Klass 2 utrustning så får du detta fina breda spektra att fiska efter:
Mindre torsk, öring, mindre lax, gädda, gös, abborre, makrill, näbbgädda och plattfisk samt vitfiskar.

Bild på näbbgädda  

 (Bilden tillhör team Fiskeknuten)  Länk  

När det gäller punkt 3 så får du ha underlag för vad du kan fånga så kolla upp i ditt närområde och ta hjälp av fiskeintresserade vänner, redskapshandlare och kortförsäljare.

Hur länge och hur mycket du fiskar styr valet på punkt 4. Man kan grovt räkna med att en "bra fisketur" bör innehålla minst 3-4 timmars fiske. Man säger också att "en bra fiskedag" antingen ska ha fint väder eller fint fiske, -helst bådadera.

punkt 5 så styr ju din befintliga utrustning vad du kan fiska eller om du planerar besöka en redskapshandel för att uppgradera din utrustning till den fisk du ämnar fånga. Att få på en grov "drömfisk" på undermålig utrustning som  sedan sliter sig är ledsamt och bidrar även till onödigt lidande för fisken.

Ha alltid för vana att se över din utrustning där lina och krokar samt rullar bör vara i bästa skick. En nött solblekt lina och rostiga krokar ska kasseras. En kärvande rulle ska servas eller ersättas med en annan eller ny!

Om du har tillgång till båt, på punkt 6, -så utökas din räckvidd ytterst markant och har du dessutom båten på trailer så har du en enorm räckvidd. Men tänk på hur långt du får åka samt om du får använda motor i fiskevattnet du ämnar att fiska i.

Dessutom så finns flera naturskyddsområden där fågelhäckning och säl-skydd måste beaktas. Dessutom så måste ditt flytetyg vara sjövärdigt om du skulle råka ut för oväder.

Här kommer ju EWP in med såväl åskriskprognoserna och vädervarningar!

Fiskekort på punkt 7 är ytterst viktigt att tänka på INNAN du börjar fiska. Man har i princip rätt att beslagta såväl fiskeutrustningen som din båt och även din bil (faktiskt) om man bryter mot bestämmelserna.

Men det sistnämnda är mer sällsynt men efterräkningar och påföljd är att räkna om man blir påkommen. Men du fiskar fritt i de stora sjöarna som Vänern, Vättern, Mälaren, Hjälmaren och Storsjön i Jämtland.

Sportfiske ingår alltså INTE i allemansrätten som en del tror. Det ingår i jakt och fiskelagstiftningen! Därtill så får du fiska fritt utmed våra kuster och i havet med ETT undantag:

Detta gäller Västhamnsfisket i Helsingborg där man måste erlägga fiskekort. Bakgrunden var att när västhamnspiren släpptes fri för sportfiske så följde tyvärr vandalisering av icke sportfiskande ungdomar. Valet var att stänga piren igen eller införa dygnet runt bevakning med fiskekort, där det sistnämnda valdes. Sedan 30 år tillbaka så kan man fiska på västhamnspiren mot erläggande av kort. Där kan du fånga torsk, sill, makrill, plattfisk, öring och någon enstaka lax med mera.

Sista punkten är nummer 8 där du får tips på vad som är aktuellt i sommarmånaderna juni, juli och augusti i fiskehänseende. I fjällvärlden och i Norrland råder midnattssol och det är ljust dygnet runt. Tyvärr är myggen envisa så det gäller att skydda sig!

Lättare spinn, mete eller flugfiske efter harr, röding och öring är det som gäller. Nedströms i älvarna lax, öring, gädda abborre samt vitfisk. På kusten och i havet öring och kanske strömming.

Längre söderut är insjöfisket efter gädda, abborre, öring, lax och öring igång liksom fisket efter regnbåge och andra inplanterade fiskar i våra put & take vatten. I älvar och åar samt på kusten i och hav sjöar: Abborre, gädda, vitfisk lax, öring.

Tänk på att bästa fisket är tidigt i gryningen vilket är kanske redan vid tre på morgonen samt när solen gått under horisonten sent på kvällen. Även när det är regningt och lite blåsigt kan fisket vara bättre.

På västkusten har du bra fiske nästan dygnet runt efter makrill, näbbgädda (kallas även "horngädda, hornfisk" främst i Skåne), torsk, vitling och plattfisk. De stora djupen på 15 meter och nedåt gör att dagsljuset påverkar fisket mindre här.

VARNING! SE UPP FÖR DEN FARLIGA ÅSKAN!

Mitt på dagen är fisket sällan bra med undantag för abborre, vitfisk och någon enstaka gädda. Det är för ljust och för varmt helt enkelt. Precis efter ett åskväder som dragit förbi kan däremot fisket vara bra men tänk på eftersläntrande blixtnedslag som ofta går mellan moln och mark.

Så kallade "C-G blixtar" (moln-mark blixtar), orsakas av överladdning från nederbörden som kommit till marken och nu söker sig mot molnen igen! Flesta fiskespö idag är gjorda i grafit (kolfiber, bor, carbon), vilket är en utmärkt ledare så var extra återhållsam och avbryt fisket på land eller till sjöss om det börjar åska!

Några goda ord på vägen till fiskevattnet:

Till sist så gäller det att vara tålmodig och inte ge upp om det ej nappar. Ofta räcker det att flytta lite och gärna nyttja platser där det gärna är lite skuggigt från t.ex träd eller under broar och viadukter.

Lite halvruggigt väder med regn skurar och lite blåst är också bra och bästa fisket är som sagt i gryning och skymning. Tänk också på att hålla mask, maggots (fluglarver) kylda och åtskiljda från direkt solljus och värme.

I en bil kan det snabbt bli överhettat vilket faktiskt även kan skada din fiskeutrustning som linor och liknande. Ta gärna hjälp av goda vänner eller en redskapsbutik som hjälper dig med fiskegrejor och fiskekort med mera. Kanske mor eller far eller mor och farföräldrar kan bistå med hjälp och visa fiskets hemligheter.

Tänk också på att det starka solljuset kan ge omfattande brännskador så täckande kläder och en fiskehatt (du kan lyfta på om kompisen tar en stor fisk...) är bra att ha på sig när solen gassar. Och mellan klockan 09.00 - 15.00 är solen som farligast mot vår oskyddade hud. Apropå brännskador så ska du se upp för brännmaneterna på västkusten. se länk nedan.

Blir det oväder som t.ex. åska så avbryt fisketuren för din och andras säkerhet och glöm INTE fiskekortet, där detta behövs.

Skitfiske på dig / er i sommar!

Några nyttiga länkar:

Svensk Sportfiskeguide    http://sportfiskeguide.se/ 
Berras Sportfiske   http://www.berras.se/
AFTM klassningar  http://sv.wikipedia.org/wiki/AFTM
IGFA  - Länk
Västhamnsfisket i Helsingborg - Länk
Sommarens faror del 2 om bl.a. brännmaneten här på EWP - Länk 

Källa - Eget material.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter