.:: Just nu
Online: 20 | Inloggade: 43


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


28 juni 2020 01:19
Risk för kraftig åska och skyfall- Hävda för Götaland

Untitled document

Under förmiddagen rör sig en kallfront in från Danmark, när denna kallfront kolliderar med den instabila och mycket varma luften över Götaland och Svealand så kommer troligen en hel del regn och åska att bildas. Det finns från och med lunchtid potential för att denna åska blir kraftig med stora mängder regn på kort tid. I nuläget finns det stor potential för intensiva åskskurar, men exakt vart dessa hamnar och i vilken omfattning är för tidigt att säga. Prognosen har stått sig väl under en hyfsat lång tid nu, men intensitet och exakt vilka områden som berörs har kalibrerats fram och tillbaka flertalet gånger. Detta föranleder oss att gå ut med ett riskutfärdande, som inte är en regelrätt varning. Om prognosen under förmiddagen blir ytterligare träffsäker så kommer sannolikt risken att övergå i varning istället. 

I nuläget utfärdar vi risk för KRAFTIG ÅSKA och SKYFALLSLIKNANDE REGN i följande län: Halland, Jönköping. Kronoberg, Kalmar, västra och östra Götaland, Bohuslän, Värmland, Närke, Södermanland, Västmanland och Dalarna.

Riskutfärdningen kan komma att utökas eller krympa inom kort- eller mynna ut i en varning. 

Artikeln kommer att uppdateras inom kort.

 

Uppdatering 11:00- regn och åskskurar har nu börjat blossa upp på sina håll. Dessa väntas utvecklas ytterligare och omfatta betydligt större områden under eftermiddagen och kvällen.

 

Uppdatering 22:35- Kraftiga regn och åskskurar har under dagen förekommit helt enligt prognosen, dock så har de allra kraftigaste av dessa hamnat dels längre österut, men även mer norrut än vad prognosen först sade. I Svealand och södra delarna av Norrland fortsatt skurar med lokal åska som kan vara kraftiga. Under natten och morgondagen även längre norrut.

 

 

Skribent: Anton Lindvall


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter