.:: Just nu
Online: 8 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


17 juli 2020 11:32
Krönika: Två år sedan som nästan hela Sverige brann

Efter en extremt kylig och ostadig första halva av juli månad med medeltemperaturer långt under det normala, så hoppas nu många på varmare väder - inte minst dem som går på semester från och med idag. Faktum är att vi har några varma dygn framför oss, men det är långt ifrån något långvarigt högtryck vi talar om. Redan till nästa vecka väntas svalare väder igen. Dock finns tendenser till varmare igen mot helgen, men det är osäkert.

Men i denna artikel tänkte jag inte berätta så mycket om vädret framöver, utan istället backa tillbaks två år, närmare bestämt till julimånaden 2018 som de flesta sent kommer att glömma.

Då nästan hela Sverige brann

Juli 2018 var en vädermånad som vi sällan (eller kanske aldrig) sett maken till. Värmerekord på värmerekord slogs, de tropiska nätterna avlöste varandra och mängder med skogsbränder blossade upp i landet. På morgonen den 17 juli 2018 rasade inte mindre än 80 skogs- och markbränder runt om i landet samtidigt. Värst var det i södra Norrland.

Julimånaden inleddes dock kyligt med låga nattemperaturer med nattfrost i norr och markfrost längre söderut. Det var dock ingen nederbörd att tala om och torkan var redan nu svår på många håll.

Efter de våldsamma skogsbränderna i Mellansverige i mitten och slutet av månaden kanske många har glömt bort skogsbränderna i början av månaden? Den 1:a utfärdades två stycken VMA och det gällde Kristdala utanför Oskarshamn och Ekshärad i Värmland där skogsbränder okontrollerat spred sig och delvis hotade bebyggelse. Det brann även våldsamt längs en flera kilometers lång järnvägssträcka mellan Kopparberg och Ludvika i länsgränsen Örebro/Dalarna. Här tog det drygt en vecka att få branden under kontroll och mängder av räddningsresurser arbetade med att släcka, både från marken och luften.

Det var alltså extremt torrt redan nu - och värre skulle det ju bli.

Värmen kom till slut - och de tropiska nätterna

Knappt ett par veckor in i månaden kom den ordentliga värmen och redan natten till den 12:e fick Väderöarna den första tropiska natten med som lägst +20,5 grader på natten. Från den 16:e och månaden ut förekom tropiska nätter varje natt. Östergarnsholm på Gotland tangerade rekordet för varmast tropisk natt natten till den 2 augusti. Temperaturen sjönk inte lägre än 23,7° och det tangerar rekordet från 1975!

Landsort vid Sörmlandskusten fick hela 16 tropiska nätter under månaden.

Rekordmånga dagar med över 30° gav upphov till extrem torka och bränder

Värmen var som sagt påtaglig under juli och smått otroligt bjöd 24 av månadens 31 dagar på 30° eller mer. Högsta temperaturen blev +34,6° i Hästveda. Många stationer slog rekord gällande hög temperatur.

Med värmen följde också torkan och dessvärre också skogsbränderna. Faktum är att vi på EWP så tidigt som 24 maj gick ut med de första brandvarningarna och många var aktiva i närmare 100 dygn i sträck. Det var eldningsförbud i hela landet samt grillnings- och bevattningsförbud på många håll. Ett ytterst extremt och mycket allvarligt läge för alla lantbrukare där de kunde se de flesta av sina skördar förstörda och uttorkade.

Under helgen 14-15 juli rapporterades mark- och skogsbränder från samtliga län utom tre (Skåne, Halland och Gotland) och flera av bränderna tros ha antänts av blixtnedslag. Detta var början av ett rent ut sagt helvete där de största bränderna fanns i Mellansverige och spred sig extremt snabbt. Det skulle visa sig bli mycket värre än skogsbranden i Västmanland 2014, något som många hade färskt i minnet och kanske trodde aldrig skulle ske igen.

VMA på VMA

Klockan 18.21 den 15 juli utfärdades ett VMA för boende i byn Ängra i Gävleborgs län. Bebyggelse hotades av branden och man tvingades att utrymma hela byn. Man hade dock stor resursbrist eftersom många av grannkommunerna befann sig på andra skogsbränder. Däremot hade man en helikopter som vattenbombade samt ett tjugotal hemvärnsmän som bekämpade branden från marken tillsammans med den lokala räddningstjänsten.

Samma kväll kl. 21.21 utfärdades ytterligare ett VMA och denna gång för boende i Pålgård och Bispgården i Jämtland. Till att börja med fanns det inget hot mot bebyggelse och ingen evakuering var aktuell men de som kände obehag av röken skulle gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Läget förvärrades för varje dag och på morgonen den 17:e rasade hela 80 bränder runt om i landet. Värst var det i Gävleborgs län, Dalarna och Jämtland. 

På kvällen den 18:e landade två brandbekämpningsplan från Italien i Örebro för att hjälpa till med släckningsarbetet. Dessutom fanns helikoptrar från Norge på plats vid de värsta bränderna. Senare kom även släckresurser från Turkiet, Polen, Österrike, Portugal, Danmark, Litauen, Tyskland, Frankrike, Finland och Norge. Det är den största EU-hjälpinsatsen någonsin som Sverige har haft.

Se när de tyska brandmännen lämnade Sverige efter sina hjältefulla insatser (Youtube).

Inte att förglömma alla tusentals frivilliga och hemvärnspersonal som hjälpte till med släckningsarbetet dag ut och dag in samt alla åter tusentals fantastiska människor som skänkte mat, dryck och förnödenheter till alla brandbekämpare där ute på fältet och i luften.

Skogsbränderna i Mellansverige fortsatte att rasa och byn Kårböle (ca 100 invånare) i Gävleborgs län fick utrymma kl. 08 på morgonen den 19:e. MSB uppgav på kvällen den 19:e att bränderna i landet sammanlagt uppgick till fler hektar än branden i Västmanland 2014 (13 800). Det brann även på många andra håll i landet och SOS Alarm hade samma kväll rekordmånga VMA utfärdade samtidigt, hela 13 stycken.

På söndagseftermiddagen den 22:a gick TT ut med att 25 000 hektar skog brann i Sverige. De fyra stora bränderna hade en total areal på 20 000 hektar och så fanns det andra bränder runt om i landet som hade en sammanlagd areal på ca 5 000 hektar.

Äntligen regn

Månaden avslutades med ostadigt väder med regn- och åskskurar som gav stora mängder lokalt. Månadens största nederbördsmängd på ett dygn föll den 30:e i Los i Hälsingland med 124 mm. Det blev ett åskrikt slut på juli med knappt 23 000 nedslag den 29:e vilket är det åskrikaste dygnet under månaden. 

Stationen Karlskrona-Söderstjerna i Blekinge uppmätte kl. 20 den 1 augusti en lufttemperatur på 26,0° och en relativ fuktighet på 93%. Det ger en daggpunkt på 24,8°vilket är den hittills högsta daggpunkten på en svensk station någonsin. Tidigare rekordet låg på 23,8° i Hällum 1997 och på Förö 1994.

Källor

SVT:s julikrönika (https://www.svt.se/vader/manadskronikor/juli2018)

Eget material från tidigare artiklar.


Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter