.:: Just nu
Online: 5 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


27 juli 2020 16:10
Riskutfärdande för stora regnmängder (uppdaterat)

Uppdaterat 17.11: Kallfronten har aktiverats nu under eftermiddagen och på sina håll har det åskat och regnat riktigt kraftigt. I skrivandets stund ligger fronten från i en båge från Arvika ner till i höjd med Kalmar via norra Vättern. Denna sprider sig hyfsat snabbt åt nordost och kommer att fortsätta ge ifrån sig skyfallsliknande regn under kvällen och en bit in på natten, vilket vi har ett Riskutfärdande för sedan igår. Till en början även risk för kraftig åska, men efterhand borde åskrisken avta något men det kan säkerligen förekomma åska lite här och var även senare ikväll och inatt.

Följ händelseutvecklingen på våra sociala kanaler, Instagram och Facebook!


Uppdaterat 14.34: Riskutfärdandet har utökats ytterligare och berör nu även Västra Götalands län, Jönköpings län och Kronobergs län.

Kallfronten ligger i skrivandets stund i en linje från Dalsland ner till Småland med lokalt kraftigt regn. På sina håll kraftig åska också. Denna kommer att röra sig åt nordost och aktiveras ännu mer över Svealand till sena eftermiddagen och kvällen.


Uppdaterat 28/7 kl. 12.48: Riskutfärdandet har utökats och berör nu även östra Värmland och Dalarna. I övrigt ingen förändring i gårdagens Riskutfärdande.


Vi har en rejält ostadig avslutning av juli månad att vänta med flera omfattande regnväder som ska dra in över landet. Efter en mellandag idag så blir tisdagen en regnig historia och lokalt kan det vara fråga om större regnmängder och även åska. Detta går vi nu ut med ett Riskutfärdande för.

När?: Tisdag eftermiddag till onsdag morgon

Var?: Östergötlands län, Västra Götalands län, Jönköpings län, Kronobergs län, Södermanlands län, Örebro län, Västmanlands län, östra Värmlands län, Dalarnas län, Stockholms län, Uppsala län, Gävleborgs län och södra Västernorrlands län.

Ett lågtryck ute på Norska havet för in fronter med omfattande regn mot Sverige under tisdagen och redan på morgonen regnar det i sydvästra Götaland. Regnområdet intensifieras sedan när det drar norrut och blir allt kraftigare och det kan även förekomma åska i detta.

De största mängderna väntas just senare på eftermiddagen och kvällen från Östergötland i en linje upp mot Örebro och sedan under natten vidare upp mot Sundsvall. Lokalt 30-35 mm, men räkna med väldigt stora lokala variationer. Även utanför området med Riskutfärdande kan det falla rätt många millimeter.

Riskutfädandet är ingen varning, men kan komma att övergå i en riktig varning när väderläget blir mer säkert.

Nytt kraftigt regn på onsdag

Nästa regnväder drar in under onsdagsdygnet och då kan det återigen falla stora mängder lokalt i västra Götalandsregionen, 20-30 mm. Ett eventuellt Riskutfärdande inför detta kommer under tisdagen.

Sedan tillfälligt högtryck

Bakom onsdagens regn som drar norrut på torsdag finns det plats för en högtrycksrygg att sträcka sig in över landet. Så fredagen, lördagen och delvis söndagen ser riktigt soliga och varma ut med högsommarvärme, d.v.s över 25 grader. Men redan på söndagen blir vi attackerade av en kallfront från väster med kallare luft igen.

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter