.:: Just nu
Online: 9 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


10 augusti 2020 23:17
Perseiderna inleder astronomisäsongen 2020/2021

En ny astronomisäsong står för dörren nu när kvällarna och nätterna blir allt mörkare. Den nya säsongen inleds i vanlig ordning med en av årets absoluta höjdpunkt, nämligen meteorskuren perseiderna nu under augusti månad med peak natten till den 12:e.

Perseiderna är ett av årets bästa och bland allmänheten mest populära meteorregn. Anledningen till att skuren är så populär är förmodligen att den inträffar när det fortfarande är relativt ljumma nätter och att skuren kulminerar under en rätt lång tid. Vissa år kan du se så många som ett par hundra stjärnfall i timmen - men i normala fall ungefär 80-100 i timmen.

Stjärnfall eller meteorfall? Meteorskuren Perseiderna inträffar när Jorden passerar kometen Swift-Tuttles omloppsbana. Längs denna bana finns skräp och damm som har avlossats från kometen. När skräpet träffar Jordens atmosfär bränns det upp och det är detta som ses som ljusstreck som snabbt flimrar förbi på natthimlen varje år. Detta kallas meteorfall eller i folkmun stjärnfall - även om det inte är några stjärnor som faller.

> Några enkla tips!

Sök dig till mörkret! Även om det kan vara lite småläskigt att bege sig ut till en riktigt mörk plats, bortom stadsljus och bilstrålkastare, så är det här du kommer få den klart bästa upplevelsen. I stadsljus kommer du bara att se de allra ljusstarkaste meteorerna. Sök dig dessutom gärna till en öppen plats - då ser du mer av upplevelsen. Det viktigaste är att du känner dig säker där du är.

Varm choklad och solstol. Du behöver inte ha några särskilda hjälpmedel med dig. Du kommer med blotta ögat kunna se stjärnfallen, men ett gott råd är däremot att ha med sig en termos varm choklad och en solstol. Du kommer snart få ont i nacken om du står upp hela tiden. Klä dig gärna varmt så slipper du frysa.

Månen stör inte nämnvärt i år. I fjol var det fullmåne vid perseidernas topp. I år kommer månen att gå mot nymåne och är den 12 augusti 47% belyst. Vid samma datum går månen ovanför horisonten vid 23-tiden i nordost i södra och mellersta Sverige. Någon timme tidigare i norr, så här kommer månljuset störa betydligt mer under natten. Här är också skymningsljuset ett stort bekymmer och kommer överglänsa meteorerna.

Så bästa stället att se och uppleva meteorerna är på mörka platser i södra och mellersta Sverige mellan kl 23-01.

När nås peaken/maximum? Perseidernas maximum nås natten till den 12 augusti 2020 (natten mellan tisdag och onsdag). Du kan se perseider under hela perioden 17 juli till 26 augusti.


Läs mer om perseiderna på Populär Astronomi:

https://www.popularastronomi.se/2020/07/perseiderna-2020-arets-basta-stjarnfall-gastas-av-planeterna-jupiter-saturnus-och-mars/

eller Illustrerad Vetenskap för resten av årets meteorskurar: 

https://illvet.se/universum/solsystemet/meteor/stjarnfall-din-guide-till-arets-vackraste-meteorregn

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter