.:: Just nu
Online: 7 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


6 december 2020 10:14
6 December är ett viktigt datum i Advent!

Untitled document

Den 6 december är utöver den 2:a Advent i år 2020 även dagen för Finlands självständighetsfirande. Dagen är också då många av Europas barn får julklapparna då det är St: Nikolausdagen.

<<< Bild - Snöklädda granar på Hallandsås 4 december 2020. Snön var borta på eftermiddagen.

Finlands självständighetsdag

Dagen firas den 6 december. Dagen räknas som landets nationaldag och är flaggdag. Detta datum år 1917 förklarade Finland sig självständigt från Ryssland efter en månadslång process.

Bland de återkommande festligheterna denna dag finns den ekumeniska festgudstjänsten i Helsingfors som direktsänds i TV och andra gudstjänster kring landet, militärparad, konserter, fester arrangerade av kommunerna, studentkårernas fantåg till hjältegravarna på kvällen samt presidentens mottagning på slottet, med ett par tusen inbjudna ämbetsmän, diplomater och andra gäster, framförallt sådana som under året har gjort något särskilt för Finland eller presidenten annars vill uppmärksamma.

Många finländare tänder två levande ljus i sina fönster på kvällen. Presidentens mottagning TV-sänds alltid och har höga tittarsiffror varje år. Filmen Okänd soldat från 1955 brukar också visas på TV denna dag.

Presidenten delar ut statliga hederstecken och Finlands försvarsmakt befordrar officerare på självständighetsdagen. Traditionen skulle också falla mången svensk på läppen bokstavligt talat då man enligt seden serverar smörgåstårta på banketten! Men coronapandemin innebär dock att bjudningen torde vara inställd 6 december 2020. Men EWP sällar sig förstås till gratulanterna och gratulerar FINLAND på sin självständighetsdag!

Länk till Wikipedia om seden HÄR 

St: Nikolausdagen

Nikolausdagen är en festdag till minne av biskopen Nikolaus av Myra. Den högtidlighålls på Nikolaus dag i almanackan, vilken infaller den 6 december enligt västlig kristen tradition och den 19 december inom östlig kristendom. 

Nikolausfirande är vanligt i vissa delar av centrala och östra Europa. Vid Nikolausdagens firande står barnen i centrum. 300-talsbiskopen Nikolaus har etablerats som både sjömännens och barnens skyddshelgon, och redan på medeltiden fick barnen särskilda Nikolausgåvor på hans dag. 

Denna tradition lever kvar i bland annat Nederländerna, där deras Sinterklaas (jultomten, efter nederländskans namnform baserat på det ursprungliga Sint-Nicolaas) levererar presenter till barnen dagen före själva Nikolausdagen. I grannlandet Belgien sker dock presentutdelningen på själva Nikolausdagen.

I Tyskland är det tradition att man ställer fram sina vinterstövlar på dörrmatten på kvällen de 5:e december, och så kommer Nikolaus och fyller de med goda saker, mest söta, frukt och nötter under natten. På tyska heter han Sankt Nikolaus.

Fenomenet med Sinterklaas följde med nederländska utvandrare till USA. Där omvandlades han till slut till Santa Claus, den nordamerikanska jultomten. I Nederländerna och Belgien "anländer" Sinterklaas och hans medhjälpare (inklusive Zwarte Piet) ibland till området flera veckor tidigare, inför det kommande Nikolausdagsfirandet. 

Zwarte Piet ("Svarte Petter"), är en folkloristisk figur i Belgien och Nederländerna, som utgörs av en mörkhyad betjänt som arbetar för Sankt Nikolaus (Sinterklaas på nederländska). 

Den årliga Sinterklaas-festen infaller den 5 december i Nederländerna, och 6 december i Belgien, då detta par delar ut godis och presenter till snälla barn. 

Zwarte Piet spelas av både pojkar, flickor, män och kvinnor. De är blackface-sminkade med svart hy, krullig peruk, guldringar i öronen och bär moriska pagekläder. Figurens ursprung har spårats tillbaka till mitten av 1800-talet då Jan Schenkman, en populär barnboksförfattare, introducerade en svart tjänare till berättelsen om Sinterklaas,  där figurens svarta hy förklaras med att det kommer från sotet från alla skorstenar som tjänaren klättrar i för att dela ut presenter till barnen.

I andra delar av Väst- och Centraleuropa förekommer andra blackface-sminkade jultomtetjänare, exempelvis Nikolo i Österrike, Nikolaus i Tyskland och Samichlaus i Schweiz.

Dock så ska enligt traditionen på vissa håll "Zwarte Piet vara ett ondskefullt väsen som tomten har som medhjälpare, då de stygga barnen inte får godis och juklappar, utan dessa förs istället bort av "Zwarte Piet". Många barn ska ha skrämts av föräldrarna om hotet från Svarte Petter om de ej var lydiga , flitiga och arbetsamma under året. Dock så har den svarthyade figuren varit föremål för protetser avseende ett rasistiskt tänkesätt varpå figuren ska ha strukits på många håll där Sinterklaas uppträder. 

Länk till Wikipedia med bild på Sinterklaas och Zwarte Piet HÄR

Samt med Sinterklaas och Zwarte Piet även HÄR

Adventsvädret den kommande tiden.

Utöver den rådande pandemin som gör livet lite extra grått och trist så syns inga positiva förändringar i väderläget heller den kommande tiden. Större delen av landet ser ut att få fortsatt milt, grått och mörkt väder. Längre norrut är det kallare med en del snö men det är långt ifrån den kyla som är normalt för årstiden.

I sammanhanget nämnder TV 4 nyheterna att Östersjöns vattentemperatur är + 2 grader varmare än normalt. Även Atlanten, Nordsjön samt Skagerack och Kattegatt har varmare vatten än vad som är normalt. Denna utvecklingen är givetvis oroande...

Källa: Wikipedia & eget material.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter