.:: Just nu
Online: 18 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


21 december 2020 06:06
Nu får mörkret ge vika för ljusare tider!

Untitled document

<<< Bild: Vackert vinterlandskap med en återvändande sol över Jämtland tagen av en av våra besökare Marianne Bengtsson.

En längre tid har ett kompakt mörker vilat över oss både andligen, fysiskt och meterologiskt.
Aldrig har väl en höst och förvinter känts tyngre än denna detta super-dystra år 2020 vi alla vill glömma men ej kan glömma. Men helt plötsligt kan vi skymta ljuset i tunneln när dels vaccin nu skeppas ut över världen och att det faktiskt idag är vintersolståndet! Vädret har i stora delar av landet varit embarmligt mörkt, grått och trist vilket förstås ej muntrar upp heller. Orsakerna är förstås dystra och 2020 går till historien som det varmaste året någonsin globalt sett och detta har sannerligen även märkts här hos oss i Sverige.

Även längst upp i norr har det varit ofattbart milt med plusgrader periodvis vilketär ovanligt. Normalt ska det vara ett bastant snötäcke och mellan 10-20 grader kallt men så har det ej sett ut i år. Istället är det enbart fjällvärlden in mot norska gränsen som har haft ett bestående snötäcke. Men nu blir det åter bara ljusare och ljusare! - Härligt, härligt!Nu vänder det mot ljusare tider när vintersolståndet infaller cirka 11:02 i Sverige!

Länk till SVT om vintersolståndet HÄR

Lite kallare väder framöver och chans till en vit jul!

Som ett tecken i skyn rent bokstavligt talat så sammanfaller vintersolståndet med en omläggning av vädret till en klarare och kallare vädertyp. Det finns även vissa möjligheter eller längre norrut goda möjligheter för julesnö vilket förstås lättar upp en smula i dessa annars så dystra tider. Men inledningen av vecka 52 startar dock lika milt som innan med ytterligare ett par nederbördsområden från söder eller sydväst som tar sig upp över landet. Detta innebär givetvis fortsatt flera plusgrader inledningsvis. Men från onsdag, lille-julafton så sker undret när det sista lågtrycket drar bort mot Finland!

Då lämnas plats för kallare och torrare luft att kunna svepa ned och i denna kan bildas snö längre norrut medan i söder så fryser det på och det kan bli rimfrost. Det innebär att det kan bli en vit jul för hela Norrland samt även stora delar av Svealand. I delar av Värmland och Dalarna övergår nederbörden i sista lågtrycket i snöfall. Även på sydsvenska höglandet kan snö i nederbörden innebära vissa chanser till en vit jul! Annars så innebär frosten som följer det kallare vädret att man ändå kan få goda möjligheter till "julkänsla". Till och med i Skåne som får vänta längst kan sannolikt på de flesta håll få kunna se fram emot en "grå-grön" jul med frost på många håll. Men den största behållningen är att vi nu kommer få se solen mer vilket många av oss inte varit bortskämda med.

Länk till SVT om julens väder här: LÄNK

Hur länge består den kallare vädertypen?

Hoten är tyvärr många mot Kung Bore, vintern alltså. Det största hotet är mildluften från väster och sydväst som hela tiden pressar på och försöker mota undan kylan. Nästa bekymmer som är kopplat till mildluften är de allt varmare haven som globalt utgör ett allt större hot. Vi ser nu temperaturer som är 3-6 grader över det normala. Även i våra omgivande hav som Skagerack, Kattegatt och i hela Östersjön har mycket höga temperaturer uppmätts vilket oroar. Detta påverkar hela norra halvklotet när även Atlanten nästgårds i vårt närområde uppvisar samma anomali (onaturliga avvikelse).

I sin tur så påverkas förekomsten av havsisens utbredning där polarområdena på nord och sydpolerna uppvisar en minskande volym av havsis. Detta påverkar också det gigantiska tundraområdet i Sibirien som sakta men säkert börjat att töa upp. Detta är mycket allvarligt eftersom stora mängder metan ligger infruset i havsbotten och i tundran. Metan som är en brännbar naturgas är långt farligare än den koldioxid som vi släpper ut, minst 3-4 gånger farligare vilket påskyndar drivhuseffekten ännu mer. Forskare samarbetar i norra Ryssland för att mäta förekomsten av frigjord metan och denna ökar tyvärr. Men summa summarum så ser faktiskt den kallare vädertypen, med variationer och avvikelser i söder, att bestå året ut!

Till sist några ord om julen 2020...


Aldrig tidigare har vi upplevt något liknande och undertecknad VET att detta är så jobbigt men vi måste härda ut. "Man ska gilla läget" heter det och ärligt talat så ska man INTE gilla läget men vi måste härda ut ännu en tid. "Ausharren" heter det på på tyska eller "hold on" på engelska.
Vi närmar oss ett nytt år och "2021" heter detta år Och med det nya året så kommer vår situation att ljusna både globalt och här hemma. Tyvärr så finns dock ett orosmoln med en muterad variant av coronaviruset i Storbritannien varpå resor till och i från öriket har stoppats! Men en mycket fin julklapp börjar nu att skeppas ut i mellandagarna när vaccinet når Sverige. Förhoppningsvis så har de flesta av oss fått detta vaccin till sensommaren eller förhösten. Vad viktigt är är ju också att vaccinet ger ett fullgott skydd och att biverkningarna blir så få som möjligt. Undertecknad återkommer senare om detta.

Håll ut! - håll ut!


Nu gäller det för oss att kämpa ännu en tid och aldrig tidigare har väl restriktionerna varit så omfattande och så svåra att behöva följa men vi måste!

- Låt bli att trängas i julhandeln och avstå "nöjesshopping" och julreor. Köp istället hem dina livsmedel och det nödvändigaste som mediciner m.m.   Beställ via nätet och hämta ut i butiken. Denna tjänsten är idag omfattande och varorna är fräscha då omsättningen är hög.

- Låt bli onödiga resor i kollektivtrafiken! Stanna hemma och arbeta på distans om detta är möjligt. Ta annars bilen eller cykeln eller gå till arbetet!

- Låt bli att träffas utanför familjen i jul! Ju färre vi är dess då bättre är det för att hålla smittorisken nere!

- Låt bli stora sällskap på krogen för nu är bara maximalt 4 i samma sällskap tillåtet. Det är också alkoholstopp efter kl. 20:00.

- Låt bli gym, tränings och sporthallar inklusive simhallar som på många håll har stängts. Tyvärr är detta olyckligt när motionen behövs mer än någonsin.

- Låt denna julen bli kärlekens och omtankens jul fjärran från hets och köpmani. Face-tajma varandra i möjligaste mån och tänk särskilt på de ensamma och äldre!

- Ring, skicka julkort och Face-tajma varandra istället eller träffas ute i naturen! Varför inte ha en mindre träff ute där ni grillar korv tillsammans. Få ting är så kul och så gott som en grillkorv i det fria men håll avstånd till varandra när ni umgås!

- Upplev naturen! Gå lunka, spring eller cykla! Ta ditt spö och fiska och längre norrut så finns isarna men var försiktiga och glöm INTE isdubbarna! Tänk på att försöka undvika att bege sig ut på en is helt ensam. Var minst två!

- Nu kommer en bättre tid med kallare väder och sol. Passa på och njut av detta!

- Lyd dessa råd så att den mycket svårt ansträngda sjukvården kan få lättnader och att fler av oss undviker traumat att hamna på IVA...

Skribent: S. Johansson -EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter