.:: Just nu
Online: 10 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


4 januari 2021 18:15
Nu kommer vintern även till södra Sverige!

Untitled document

Under hela 2020 så uteblev vintern helt för södra och mellersta Sverige om man räknar från östra delen av Svealand och söderut. Men nu sker förändringar och Kung Bore kommer på besök vilket nästan var två år sedan senast för i princip hela Götaland och delar av Svealand.

Vad händer?

Det har nu börjat att dyka upp snöbyar och detta förstärks främst över östra Götaland i höjd med Kalmar Län under natten mot tisdag. - En varning ligger ute för detta SE HÄR.  Lokalt kan sedan snöbyar förekomma lite här och var och temperaturen är nu rent allmänt runt noll eller ett par minusgrader beroende på var man befinner sig. I utsatta kustområden är dock temperaturen på plussidan beroende på de uppvärmda haven.

Under tisdag kväll och natt mot onsdag (Trettondagen) tar sig ett mer omfattande nederbördsområde in från sydost och det kommer från kontinenten. Detta innehåller snö som kan bli rätt intensivt och ge trafikproblem i stora delar av södra Sverige. I Skåne och Blekinge dock mest som blötsnö. EWP får återkomma gällande varningar gällande detta snöfallet.

Området med snö rör sig norrut och mot nordväst samtidigt som det ser ut att slå över i regn för Skåne och Blekinge och det blir tillfälligt mildare. Längre norrut blir det mer åt det nollgradiga hållet eller någon minusgrad.

Full vinter längre norrut!

Längre norrut i västra Svealand och vidare norrut upp i Norrland råder nu full vinter. Denna har tidigare varit vacklande och det har varit påfallande många perioder med blidväder. Detta ligger bakom nu.

Vintern stannar i söder men är bräcklig där...

Vintern verkar dock att stanna och kan faktiskt stärkas ytterligare mot mitten av januari men mildluften lurar i väster. Minsta förändring kan innebära att mildluften får fritt spelrum och allt ändras. Så prognoserna är delvis osäkra men ligger på "fördel vinter" just nu, om man räknar temperaturer på mellan en handfull minusgrader och upp till någon plusgrad beroende på var man befinner sig.

Passa på att ta fram vinter (lek) sakerna!

Man ska passa på att utnyttja detta och leta upp pulkor och skidor för det finns möjligheter för att kunna nyttja snön i slutet av jullovet och julledigheten. Men när det gäller naturisarna så är det inga möjligheter i nuläget. Risken finns för mycket svaga nyisar som täckta med nysnö utgör rena dödsfällorna om man försöker bege sig ut. GÅ ALDRIG UT PÅ DE SVAGA ISARNA!

Hur länge stannar vintern?


Detta återstår att se men det finns tecken på vintern har möjlighet att stanna och kanske förstärkas i mitten av månaden. Men prognoserna är osäkra som sagt.

Till sist... - Ta det lugnt i trafiken!

I södra Sverige finns säkert flera trafikanter som är ovana vid snö, is och halka. Det gäller därför att anpassa hastigheten till halt väglag, snö is och snömodd. Vinterdäck är ett måste! För andra trafikanter gäller bra skodon och vana att hantera sin cykel eller skooter i vinterväglag. Att ha varma kläder i bilen och kanske någon termos med varmt om man ska köra lite längre samt snöborste, isskrapa e.t.c. är också självklart när man beger sig ut på vägarna.

Skribent: S. Johansson -EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter