.:: Just nu
Online: 33 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


4 maj 2021 08:40
Då har åsksäsongen dragit igång!

Untitled document

Ja, knappt hade den officiella säsongen dragit igång första maj förrän det blev ett "skarpt läge" måndag 3 maj! Detta berodde på en kallfront som tog sig in från väster under natten och sedan passerade vidare nordöstvart under dagens lopp.

Det började med en del åska över Skagerrack och Kattegatt och senare även in  över Bohuslän. Därefter så spreds åskan över lokalt hela södra Sverige och vidare norrut över Svealand för att även nå Värmland och Dalarna.

Dock så lär åskrisken de kommade dagarna bli rätt låg beroende på det osedvanligt kylslagna vädret som inte verkar vilja ge med sig.

Den riktiga värmen lär dröja och bina har det svårt...

April som blev den kallaste på många år sätter sina spår då många träd och växter ej nått den blomning som är normalt så här års. Det blev faktiskt den kallaste aprilmånaden på 35 år! Detta innebär att biodlarna har det svårt då deras bin måste stödmatas med sockerpasta för att överleva.

Detta är bekymmersamt för utöver den goda svenska honungen som minskar i volym så hotas pollineringen av växterna som innebär försämrade skördar på sikt. Rent allmänt så är det bekymmersamt med frostkänsliga växter då nätterna är kalla.

Ser vi någon värme alls i prognoserna?

Solen blir allt starkare för var dag då dygnslängden ökar vilket "bättrar på" temperaturerna dagtid. Men luftmassan är kall och arktisk vilket innebär att nätterna fortsatt blir kalla med risk för frost på många håll.

Och så långt prognoserna sträcker sig så består denna trista luftmassa över oss även om "kilar" med varmluft försöker nå upp över oss. Dock så blir vecka 18 rätt regnig vilket är välkommet då april var väldigt kall och torr.

En högtrycksblockering nära Grönland ger arktisk luft ned över oss!

Orsaken till det kalla vädret är ett mäktigt högtryck vid Grönland som ligger fastlåst. Svaret till detta finner vi högt uppe i atmosfæren – cirka 7-10 km över jordytan. Här härskar den kraftiga jetströmmen, som vrider sig runt jorden som vågor på havet. Jetströmmen varierar och kan vara våldsam medan den under andra perioder kan vara lugn i aktiviteten.

Vindhastigheten i jetströmmen överskrider ofta 200 km/t (ca. 55 m/s) och kan sommartid nå en hastighet på över 300 km/t (ca. 83 m/s). Meterologiskt så spelar därför jetströmmen en viktig roll för vårt väder på jordytan.

Läs mer på DMI HÄR

Källa: DMI och eget material.

Arkivbild EWP, Göteborg.

 

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter