.:: Just nu
Online: 38 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


9 maj 2021 16:07
Med sommarvärmen ökar också åskrisken!

Ett rejält oväder slog till mot västra Svealand igår där framförallt området strax norr om Vänern fick skyfall, åska, kraftiga vindar och även en observerad tromb i Grums. Det åskade även lokalt i södra Dalarna men inte alls i samma omfattning som i Värmland. 

Ett spännande väderläge följer när varm sommarluft trycker på söderifrån som kommer att ge nästintill högsommarvärme lokalt i södra Sverige under måndagen, d.v.s 25 grader. Men med detta följer också en labil luftmassa som skulle kunna ge en hel del åska. Mer om detta nedan.

Ovanligt kraftig tromb

Vid 13-tiden på lördagen drog ett litet men våldsamt oväder in över trakterna kring Grums i Värmland för att sedan sprida sig vidare mot Karlstad under försvagning. I åskvädret över Grums bildades även en tromb. Vi på EWP har studerat videos och bilder från läsarna och kan konstatera att det inte handlar om s.k fallvindar utan att det rör sig om en regelrätt tromb (virvelvind), just med tanke på rotationen i molnet och hur föremål flög ovanför marken. 

Enligt SVT Nyheter Värmland så skadades minst sex till sju byggnader till följd av ovädret och flera ögonvittnen observerade kringflygande föremål. En friggebod ska ha blåst iväg och lagt sig på en väg.

Enligt vissa medier ska en person ha skadats i samband med ovädret, men detta har vi inga säkra uppgifter på och går heller inte in mer i detalj på detta.

Ett som är säkert är att detta var en ovanligt kraftig tromb för att vara så tidigt på säsongen. Varje år förekommer det tromber i Sverige, men det är relativt sällan man läser om tromber in över land och framförallt inte i maj månad och heller inte i en styrka som denna hade. Generellt fanns heller inte rätt förhållanden till tromber igår, men det visade sig finnas det väldigt lokalt. 

Det är extremt svårt att prognostisera tromber i sig, utan det man istället får studera är instabiliteten i luften och hur stor risken är för kraftigare åskväder, vilket alltid förekommer vid tromber. Att få modellerna att träffa detta så lokalt som för specifika städer är nästintill en omöjlighet. Man får istället se det storskaliga, vilket vi alltid får göra vid våra åskriskprognoser till exempel.

Sommarvärme på intåg, men även åska

Vi har ett intressant läge framför oss redan ikväll och inatt när impulser med kraftiga regn- och åskskurar kan dra in mot västkusten från Danmark. Detta är dock osäkert och måste följas noga, vilket vi kommer att göra här på EWP. Redan nu åskar det rejält över Benelux och det är detta som kan ta vägen upp mot södra Skandinavien senare ikväll och inatt.

Sedan i morgon måndag kan åska förekomma mer centralt över Götaland, men även här är osäkerheten stor gällande molnigheten. Där solen får chans att ladda kan det bli tal om lokalt kraftigare åska och även stora hagel, men var exakt detta kommer att ske och OM, är naturligtvis väldigt svårt att säga.

En helt annan luftmassa rör sig in och vi kan få upp temperaturen i mellan 20 och 25 grader där solen får skina i morgon eftermiddag. Varmast ser det ut att bli i nordöstra Götaland. I gränsen mellan den varma och den kalla luftmassan över västra Svealand och södra Norrland får man räkna med ett ihållande regn i morgon.

Värmen sprider sig norrut de efterföljande dagarna, men pulserar lite i öst-västlig riktning så det är framförallt de östra delarna av landet som får känning av denna första rejäla sommarvärme för säsongen. På torsdag kan det bli 20 grader ända upp över Norrbotten. 

Följ våra åskriskprognoser hela sommaren här på EWP!


Arkivbild: Mathias Nilsson

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter