.:: Just nu
Online: 29 | Inloggade: 38


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


14 maj 2021 11:44
Dramatisk Kristi Himmelfärdsdag!

Vi har precis sagt adjö till säsongens första mini-värmebölja och har nu öppnat fritt spelrum för betydligt ostadigare och svalare väder. Värmen avslutades med en dramatisk torsdag med kraftig åska, det åskrikaste dygnet sedan 19 augusti förra året.

Sommaren har anlänt

Den meteorologiska sommaren har i och med värmen nu anlänt till Skåne, sydvästra Småland, Halland och södra Bohuslän. Ankomstdatumet blev den 9 maj och om vi ska jämföra med det normala (referensåren 1961-1990) så kan vi konstatera att det inte skiljer många dygn emellan. Däremot kommer säkerligen sommaren att bromsas upp nu när svalare väder tar över. Kring den 20 maj ska sommaren normalt sätt ha ankommit centrala Svealand.

Definitionen på meteorologisk sommar är att dygnsmedeltemperaturen ska ligga över 10° i minst fem dygn i sträck. Ankomstdatumet räknas som de första av de fem dygnen med sommartempetaturer.

En värmebölja definineras där vi har en maxtemperatur på 25° eller mer under minst fem dygn i sträck. I måndags fick vi första dagen med över 25° och idag fredag är det ytterst tveksamt om vi når sådana temperaturer. Med solens hjälp kanske vi får upp temperaturen i drygt 20°. Därmed så får vi bara fyra dagar med över 25 grader, alltså ingen regelrätt värmebölja.

Den högsta temperaturen under veckan fick vi alldeles i början, i måndags, när östgötska Horn uppmätte hela +27,8 grader.

Kraftig åska

4 149 nedslag registrerades under Kristi himmelfärdsdagen och åskan var koncentrerad över ett område från Skåne och västra Blekinge upp via västra Småland och till Göteborgsområdet. Även delar av Värmland, Dalarna och Jämtland fick en del urladdningar.

Vi på EWP fick också tillfället att utfärda säsongens hittills högsta åskrisknivå, 8 - precis under varningsnivå som är 9 och uppåt. SMHI gick ut med en åskvarning, men det var egentligen efter att det värsta åskvädret hade slagit till och tog bort varningen en stund senare. Vi på EWP bedömde alltså det hela istället till strax under varningsnivå och flaggade för kraftig åska redan under onsdagskvällen.

Nu har betydligt ostadigare väder tagit över men åskrisken är inte helt obefintlig. I de skurar som väntas kan det lokalt smälla till vid rätt förhållanden. 

Ha en skön helg!


Foto: Hanna Styffe i samband med åskan över Branäs igår.

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter