.:: Just nu
Online: 24 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


15 maj 2021 12:41
Kortnytt på EWP

Untitled document

Även kraftig åska under fredagen...
De senaste dygnen har åskan varit frekvent på flera håll i södra och mellersta Sverige. Lokalt har åskan varit kraftig och EWP var nära i torsdags 13 maj att nå varningsnivå vilket är 9 och uppåt  på den 12-gradiga skalan. Men vår åskrisk stannade strax under på nivå 8.

Under fredagen så blossade rätt kraftig åska upp på nytt som då berörde västra delarna av Småland samt Sjuhäradsbygden och även i trakterna av Göteborg. Där fanns även risk för lokala översvämningar.  Detta varnade vi för under det nya begreppet "konsekvensvarning". Men varningen drogs snabbt tillbaka då regnet rörde sig vidare mot nordväst och upplöstes under den tidiga kvällens lopp.

En "konsekvensvarning" är en punktinriktad varning där ett lokalt område kan drabbas av t.ex. skyfall och översvämning precis som i fallet med Kungälv och södra Bohuslän under fredagen.

Brand i ett fyrverkerilager i Ljungby:

I den västra delen av region Östra Götaland så åskade det rejält under fredag eftermiddag. I Ljungby så slog blixten ned i ett fyrverkerilager och resultatet var oundvikligt. En omfattande brand som nådde fyrverkerierna startade en kedjereaktion av exploderande fyrverkeripjäser som ännu lördag förmiddag hindrade räddningstjänsten att närma sig byggnaden och gå in i denna.

Ingen person ska ha kommit till skada men händelsen är förstås otäck om än att invånarna i Ljungby fick ett oväntat skådespel att titta på.

Länk till SVT HÄR

Omfattande tromber i Kina:
Kinesiska staden Wuhan har stått i blickfånget allt sedan i december 2019, då det världsomfattande coronaviruset spreds härifrån.

Kanske som ett dåligt omen så har just Wuhan med omnejd nu drabbats av mycket svåra åskoväder där även tromber, tornados vållat svår förödelse på många håll. Minst 7 personer ska ha omkommit och hundratals människor ska ha skadats i den förödelse som tromberna orsakat. Minst 30 hus har demolerats av ovädret. Man beräknar att ovädren ser ut att fortsätta i provinsen även de kommande dagarna.

Länk till TV 4 HÄR

En återgång till ett mer kylslaget väder här hemma...
För den som trott på att sommarvärmen kommit för att stanna har dessvärre misstagit sig helt. Den högsta temperaturen under den gångna veckan fick vi alldeles i början, i måndags, när östgötska Horn uppmätte hela +27,8 grader.

Tyvärr så lär det dröja innan vi ser liknande temperaturer. Orsaken är att jetströmmen på nytt för ned sval arktisk polarluft och med denna följer även nederbördsområden och lågtryck.

Dock så letar sig lite värme in österifrån över landets nordligaste delar vilket innebär att det blir lite varmare där. Det är inte helt uteslutet att även Norrbotten kan få känning av den första åskan inom kort. Längre söderut så medför lågtryckstrafiken att åskrisken fortsatt blir förhållandevis frekvent med en liten - måttlig åskrisk den kommande tiden. Men sommarvärmen blir mer återhållsam.

När det gäller definitionen "meterologisk sommar" så ska dygnsmedeltemperaturen vara +10 eller mer. Nu har så gott som hela Götaland samt östra Svealand fått sommar enligt definition. I övrigt så råder nu vår eller vårtemperaturer i övriga delar av landet, förutom någon enstaka fläck uppe i fjällen som ännu kan ha meterologisk "vinter".

Källor: SVT, TV4 och eget material.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter