.:: Just nu
Online: 39 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


17 maj 2021 06:20
Grattis Norge på Syttende Mai!

Untitled document

Idag den 17 maj, så firar norrmännen sin klassiska nationaldag, där folk går man ur huse för att hylla sitt land. 

Norges 17 maj är en uppsluppen tillställning med flaggparader och Kunglig glans. Det är ett helt annat firande än den 6:e juni, även om också vi börjar fira vår nationaldag allt bättre. Men vi lär aldrig komma i närheten av den yran som norrmännen alltid känner just denna dagen.

Men även år 2021 är ingenting sig likt, inte ens i Norge beroende på det dystra pandemiläget som ännu råder globalt. Därmed så lär det normala firandet bli i princip inställt även under år 2021. 

Fakta:

17 maj firas eftersom kung Christian Frederik skrev under landets grundlag den 17 maj 1814 (lagen blev antagen av Riksforsamlingen på Eidsvoll dagen innan, den 16 maj), och inledde en kort period för Norge som självständig stat, före konventionen i Moss då Norge var tvungen att ingå en personalunion med Sverige (se Sverige och Norge). Grundlagen fick dock behållas och säkerställde en stor grad av inre självstyre för Norge under perioden.

17 maj-tåget:

Barntåget den 17 maj har varit en tradition i Norge sedan mitten av 1800-talet. Barntågen består av marscherande musikkårer och festklädda barn som viftar med norska flaggor. Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek, från mindre tåg i byarna till det tåg som går genom Oslo på tiotusentals personer. Det går också tåg i norska miljöer i utlandet. Barntågen följer speciella rutter och är organiserade så att barnen går klassvis bakom en standar.

Oslo-tåget går bland annat förbi slottet där norska kungafamiljen står och vinkar från balkongen. Oslo-tåget anförs av Hans Majestet Kongens Garde som spelar flöjt, trombon, tuba och trummor.

Källa: wikipedia. http://sv.wikipedia.org/wiki/Norges_nationaldag

Vädret på 17 maj 2021:

På flera håll är blir det ostadigt väder med flertalet regnskurar i stora delar av landet. Annars så råder växlande molnighet med sol på andra håll. Det blir sannolikt fortsatt kylslaget och mycket blåsigt även i stora delar av Norge.

EWP önskar alla norrmän en fin nationaldag!

Källa: wikipedia & eget material.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter