.:: Just nu
Online: 24 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


19 maj 2021 08:32
Vintern gör comeback i Norrbotten! - Uppdaterat 21/5

Untitled document

Det man knappast trodde är att nu ligger en varning för halka och snö ute i prognosen för regionen Norrbotten. -Ja ni läste rätt! Föga imponerande och en synnerligen otrevlig pingst väntar då ett omfattande snöområde tar sig in österifrån. Det kan bli tal om för årstiden rätt stora snömängder, upp emot 10 cm eller kanske ännu mer. Men då solen nu lyser nästan dygnet om så lär dock snön reduceras snabbt där solen får komma till! 

Midnattssol!
En liten ljuspunkt bokstavligt talat är att det från och med nu och nära 2 månader framöver råder midnattssol. Detta sedan denna började vid Treriksröset och nu successivt letar sig söderut till det vänder tillbaka igen vid midsommar.

Åskan lär låta vänta på sig längst uppe i norr...
Allt medan åskan tar fart i södra och mellersta Sverige så lär åskan i Norrbotten därmed dröja ett bra tag till eftersom inflytandet fortsatt sker från polartrakternas luftströmmar.

Enda fördelen är att vårfloden ser ut att ha en mer stillsam karaktär än brukligt även om lokala vattendrag kan ha höga flöden. Men snön spär ju däremot på ett snötäcke som borde smälta av istället. Föga beundransvärt...

Sverige kläms mellan sköldarna!
Ett gammalt uttryck "att man kläms mellan sköldarna" gäller verkligen just nu eftersom Sverige attackeras av ett lågtryck från sydväst och det andra nyss nämnda från nordöst vilket inte hör till vanligheterna.


Tidigare:
Lågtrycksbetonat väder slår an tonen även framöver...

Vi har med råge passerat mitten av maj och bortsett ett par uppskrämda dagar har maj hittills bjudit på rätt kylslaget väder. Särskilt gäller det den norra delen av Sverige och fjällvärlden där det faktiskt ännu rådde vinter fram till helt nyligen meterologiskt sett! Nu råder dock meterologisk "sommar" i stora delar av södra och mellersta Sverige. Annars är det vår eller vårtemperaturer som gäller.  Se aktuell årstidskarta från SMHI HÄR

 

<<<Rätt ostadigt och kylslaget väder slår an tonen även den kommande tiden!
I tider av melodifestivalfeber där Sveriges bidrag gick vidare till lördagens final 22/5 i holländska Rotterdam så tar även lågtrycken ton tyvärr.

Det fortsätter att vara ganska svalt och ostadigt och extra lågtrycksbetonat blir det just över kommande veckoslut nu när pingsten och hänryckningens tid är här. Fördelarna är dock många eftersom den vackraste och skiraste blomningen förlängs liksom den ljusa späda grönskan på träden innan dess klorofyll nått lövverken, och på så sätt gjort träden mörkgröna. Pollenallergikerna har det lite lättare också då regnet tvättar ur pollenmängden delvis i luften vi andas in. Dessutom så medför lågtryckstrafiken att de av oss om uppskattar åskan kan se fram emot fler åskdagar.

Längst uppe i norr är det knepigare eftersom det varit varmluft inne och "nosat" i Norrbotten. Haparanda hade 21,5 grader i måndags. Även så har kraftiga åskväder härjat i Finland och över Bottenviken. Men de kom ej in över svenskt område.

Mer åska i södra och mellersta Sverige och en bit upp i södra Norrland...

"Mycket ska ha mer" heter det ju och så blir det. Sverige är som bekant ett avlångt land och det märks allt som oftast. Lågtryckstrafiken och inflytandet från polarluften fortsätter att ta sikte på landet. I den södra och mellersta delen så mixas polarluften med varmare söderifrån och detta öppnar upp för åskan att besöka oss då och då i samband med kraftiga regnskurar som följer med lågtryckstrafiken. Men som sagt så är detta sämre beställt längst i norr där det fortsätter vara en näst intill obefintlig åskrisk ett tag till. För de av oss som avskyr åskan är detta förstås välkommet.

Fastlåst läge med jetströmmen orsakar det kylslagna vädret...

Jetströmmen är en "omega-formad" sinuskurva av luftströmmar högt upp i atmosfären och de har sina banor som är svåra att rubba. Därför så "låser sig" gärna jetströmmen och ger en viss typ av väder över oss. Samma låsning skedde 2018 när det blev rekordvarmt med svår torka i nästan tre månader vilket (än så länge) är sällsynt hos oss. Effekten var svår på många håll med sinande vattenmagasin och svåra skogsbränder. Detta vill vi ej ha någon upprepning på men denna väderlåsning lär dyka upp fler gånger framöver. Det hela stavas alltså jetströmmen.

Kort om pingsten och coronaläget!
Nu stundar en av de vackraste högtiderna på året då pingsten firas. Men sedan 2006 då man tog bort Annandag Pingst så är denna högtid snart bortglömd om man undantar kyrkan och de som ska gifta sig. Man ersatte den röda dagen med Nationaldagen 6 juni men denna ganska helgfattiga vår så infaller 6 juni på en söndag liksom 1 maj gjorde tidigare. Detta är ju en aning trist men är bra för näringslivet. Man talar om "företagar-år" och "företagar-jular" 2021 är ett sådant år där även julen har uselt med lediga dagar. Så nästa ledighet är midsommar för de flesta av oss om man undantar sommarlov och semester.

I sammanhanget så kan även nämnas att man nu ser en strimma hopp om ljus i tunnelmörkret gällande corona-pandemin. Allt fler av oss har nu fått minst en spruta och med tanke på sommaren 2020 så bör smittan gå ned. Vi vistas allt mer ute vilket är härligt i dessa ljusa tider med långa fina kvällar. Få saker är väl trevligare än en utefika i grönskan eller en myskväll med grillning eller goda skaldjur. Därtill det fina frilufts eller båtlivet i vår fina natur. Detta har anammats av de flesta av oss och baksidan är att naturen slits långt mer nu när vi tvingas att hålla oss på hemmaplan. Ännu är dessutom  utlandsresorna inget att rekommendera direkt i nuläget.

Fakta om pingsten:
Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gavs till apostlarna i Jerusalem (Apostlagärningarna 2:1–13, 37–39). Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen. Pingsten anses vara en motsats eller ett upphävande av det som hände i Gamla testamentet när Gud förbistrade människornas språk och spred ut dem över jorden, alla kunde förstå vad som talades i församlingen. Pingstdagen infaller 10 dagar efter Kristi himmelsfärdsdag. Läs mer om detta på Wikipedia HÄR

Källa: Wikipedia och eget material.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter