.:: Just nu
Online: 29 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


27 maj 2021 09:52
Efter regnovädret - nu kommer sommaren tillbaka!

Ett ihållande och kraftigt regn har i princip legat stilla över Svealand och norra Götaland det senaste dygnet. Detta har lett till allvarliga översvämningar och andra vattenrelaterade problem. Men efter regn kommer sol sägs det och det stämmer verkligen denna gång. Ett högtryck förstärks in över landet och kommer ge sommarvärme och gott om sol de närmsta dagarna.

Enorma regnmängder

Ett regnområde letade sig upp över Götaland under tisdagen men som bromsades upp över Svealand och här låg det sedan stilla under hela onsdagen och inledningen av torsdagen, under förstärkning av ett lågtryck.

Räddningstjänsten fick in en stor mängd larm om översvämningar i både källare och på vägar till följd av vattenmassorna. Flera träd har också vält i de regnmättade markerna. Tågtrafiken mellan Uppsala och Knivsta drabbades under onsdagen av förseningar efter översvämningar.

Mest regn föll i ett smalt band från Stockholm och in mot Närke och nordostligaste Västergötland. På många håll mer än vad man normalt får under en hel majmånad. Nedan visas de fem största uppmätta regnmängderna mellan kl. 08 på onsdagen och ett dygn framåt (SMHI):

  • 60,7 mm i Gårdsjö, norra Västergötland
  • 52,0 mm Hälleforsnäs, Södermanland
  • 49,9 mm i Djurö, Uppland
  • 48,5 mm i Mariefred, Södermanland
  • 48,0 mm i Tullinge, Södermanland

Höga flöden

Efter allt regn så råder nu höga eller mycket höga flöden i små vattendrag i flera län i östra Svealand och nordöstra Götaland.

Sommaren gör comeback

Bakom regnvädret och det lågtryck som är under försvagning så kommer ett högtryck att förstärkas västerifrån och ge soligt och varmt väder de kommande dagarna. Temperaturen stiger varje dag och i veckoskiftet kan vi få högsommarvärme, d.v.s. över 25 grader i de mellersta delarna av landet.

Åskrisken kommer vara närmast obefintlig då vi kommer att ha en relativt torr luftmassa, i alla fall under inledningen av högtrycket, sen får vi se vad som händer och hur länge det stannar kvar.

EWPs sommarprognoser på Instagram kommer tillbaka!

Åskriskprognoserna har varit igång nu en knapp månad och kommer fortsätta varje dag hela sommaren. Succén från förra året, textprognoserna på Instagram, kommer tillbaka även i år med start 1 juni.

Syftet med dessa är att under stundande sommar- och semestertider kunna leverera dagliga väderprognoser i textformat på ett lättförståerligt och tydligt sätt till våra följare. Dessa kommer enbart att läggas ut på Instagram, så om du inte följer oss där ännu - så gör det! Vi heter extremeweatherprognoses_ewp på Instagram, men det går att bara söka på EWP.se så kommer vi fram.

Vi ser framemot att få bjuda er på detta även denna sommar!

Foto: Simon Enström / EWP


(Arkivbild)

 

Skribent: Simon Enström


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter