.:: Just nu
Online: 28 | Inloggade: 37


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


4 juni 2021 08:22
Sommaren är här med glädje, liv och lust!

Untitled document

<<< Bilden:
Göteborg ses från en annorlunda vinkel från Kiellers Park som ligger på Ramberget ute på Hisingen. Parken är ett populärt strövområde för göteborgarna och namnet "Ramberget" kommer från danskans "ravn" som betyder korp. Här gick nämligen gränsen mellan Sverige och Danmark en gång i tiden.

Nu är en mycket hektisk tid inne där mycket händer, nära nog på en och samma gång!

Göteborg firar sitt 400:ade år som stad den 4 juni.

5 juni så har Danmark sin nationaldag och den 6:e så har Sverige, vi vår egna.

Mitt i allt detta så är det studenttider och lättnader i pandemirestriktionerna.

Men vi tar det hela i tur och ordning:

Göteborg fyller 400 år!
Vår andra stad Göteborg firar om än lite återhållsamt sin födelsedag fredag 4 juni. Vår älskade andra stad som fostrat fotbollsstjärnor som t.ex. Glenn Hysén där gamla och nya Ullevi är hemmaarenorna. På Nya Ullevi har publikrekord efter publikrekord slagits när det varit uppträdanden, där Bruce Springsteen är den mest kända artisten som uppträdde år 1985 med sitt svårslagna rekord. Den egne sonen Håkan Hellström har otroliga publikrekord på arenan. Tillsammans så har en rad kändisar satt Göteborg på kartan som t.ex. Leif "Loket" Olsson med sitt Bingolotto, Sonja Hedenbratt och Sven Vollter eller Ingvar Oldsberg. De fiktiva personerna "Kal & Ada" har självironiskt gett många goa skratt i göteborgshumorn som har rötter i England och Skottland. Många "Glenn" och "Morgan" har vuxit upp i staden där korvarnas "halv special" anses härstamma ifrån! 

Liseberg är nog flaggskeppet i landet när det gäller nöjesfält där man bland karuseller och berg & dalbanor kan njuta av den vackra blomsterprakten. Hamnen var förr det stora skådespelet till vardags när fartygen lade till. Men numera så sker lastning och lossning medelst containers långt ut från stadens centrum.

Varven var en annan del av stadens omistliga profil men nu är nästan allt detta borta då Asien bygger fartygen långt billigare än vad vi kan. Men kvar ligger skärgården där man för en billig peng eller helt gratis kan åka ut och bada från klipporna. Även sandstränder finns som i Askim strax söder om staden.

Ett besök i Göteborg är inte komplett utan ett besök på Avenyn och därtill en riktig räkfrossa. Fisken och skaldjuren har alltid spelat en viktig roll, där fiskauktionerna tidigt på morgonen har varit och är ett skådespel för den riktigt morgonpigge. Staden har utöver gallerior som Nordstadskomplexet även fina parker där Slottsskogen är den mest kända.

Nu firar Göteborg sitt 400:de år och i skuggan av pandemin men då lättnader har skett lagom till detta så känns det lite roligare. Stadens serveringar kan åter fyllas av firande människor som lugnt kan sitta kvar fram till klockan 22:30, även om serveringen stoppar kl. 22. För den som väljer att fira detta mer stillsamt kan köpa ett speciellt vin som stadens festfixare Göteborg & Co tagit fram. Något som nykterhetsrörelsen IOGT-NTO kritiserat...

En liten vits från goa "Götet":

Var bygger flygmyrorna sina bon?

-Jo i stackmolnen...

Läs mer om Göteborg HÄR

Danmark firar sin nationaldag 5 juni!
Vårt västra grannland eller ska vi säga sydvästra grannland firar sin nationaldag och även Danmark har börjat att öppna upp landet så smått efter pandemin. Till den som vill fortsätta att fira i dessa tider och vill besöka Danmark måste ha sina papper i ordning där man kan  bevisa att man är negativ och även är vaccinerad inför besöket.

Läs mer om Danmark HÄR

Vår egna nationaldag 6 juni infaller på en söndag...
År 2021 är lite av vad man kallar "företagar-år" då många "röda dagar" irriterande nog infaller på en lördag eller söndag. Nationaldagen utgör inget undantag. Denna infaller givetvis på en söndag men EWP återkommer till detta i kommande artikel.

Sjung om studentens lyckliga dar...
Näst bröllop och stora födelsedagar är studenten den största livshändelsen för många, då särskilt unga som nu går in i vuxenlivet på allvar. Innan dess så avlöser de flotta balerna varandra där frack, smoking och långklänning dominerar. Baldeltagarna kommer gärna i en limousine och det andas verkligen vacker glamour om det hela.

Glädjande nog så tillåts åter dessa baler och även studentutspring om man undantar studentflaken som ännu är förbjudna beroende på risken för ökad smitta. Men just limousine till studenten eller en flottare bil är många studenters val och det är ju ej det sämsta! Nu stundar även sommarloven för många skoltrötta barn och ungdomar och ger en välbehövlig vila efter ett ganska trist 2:a pandemiår...

Välkomna lättnader i pandemirestriktionerna - Steg 1:
Många har verkligen längtat och tisdag 1 juni så började det hela lätta upp igen och så här ser det ut:
Steg 1 (från 1/6) - I det första steget som infaller den 1 juni justeras nivåerna för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar i enlighet med det som regeringen och Folkhälsomyndigheten aviserade den 12 maj.
Det betyder bland annat att det blir tillåtet att ha inomhusarrangemang med åtta personer utan sittplats och 50 personer med anvisad sittplats.
Utomhus får 100 samlas utan sittplats och 500 med anvisade sittplatser. Det kommer även att gå att genomföra idrottstävlingar utomhus med 150 deltagare. 

Nöjesparker och marknader får öppna, liksom läger och kollo för barn. Restauranger får återigen ha öppet till klockan 22:30 och servera alkohol till klockan 22:00, men avstånd mellan sällskapen och fyra personer per sällskap gäller ännu.Restauranger utan egen entré får ha fler än en gäst per bord. 

Detta betyder likväl att livet nu ter sig ett bra steg lättare än tidigare men att man likväl ska vara försiktig vilket kan vara lite svårt när man är glad och uppsluppen!

Källor: Wikipedia & eget material

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter