.:: Just nu
Online: 7 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


9 december 2021 13:35
Den stränga vintern drar sig tillbaka!

Untitled document

Först en varning för svår halka!

De kommande dygnen kommer snöfall att breda ut sig över södra Sverige och medföra halka som kan bli svår lokalt. Senare så övergår nederbörden allt mer i regn.

Varningar finns utfärdade för detta - Länk HÄR

<<< Bild - Bäck i vinterskrud (Arkivbild)

Alla som älskar vintern har i ett par veckors tid verkligen kunnat njuta av densamma! Massor av snö och inte minst bastant kyla har gällt för nästan hela landet. Men som vanligt så är det södra delen av Skåne som sticker ut. Där råder alltjämnt "meterologisk höst" enligt definition: Det måste vara 0 grader eller kallare minst 5 dygn i STRÄCK för att vintern ska inträda.

Så har fallet ej varit där nere. Däremot har norra och nordöstra Skåne vinter och likadant är det i resten av landet som har full vinter sedan en tid tillbaka. Man får gå tillbaka till år 2010 för att hitta något liknande!

Naimakka - Det verkliga köldhålet!

Naimakka i Norrbotten har sannerligen stuckit ut med rekordlåga temperaturer som toppades av -43,8 måndagen den 6 december. Rent generellt så har kylan varit sträng i Norrland så Norrtåg fick t.ex. ställa in sina tåg beroende på kylan. Tågen kör genom oländig obebyggd terräng där riskerna bedömdes vara för stora för passagerarnas säkerhet om något skulle inträffa. Färskt i minne finns ju också rälsbrottet och urspårningen på malmbanan helt nyligen.

Sveriges lägsta decembertemperatur sedan 1986... Naimakkas värde är det lägsta som uppmätts i Sverige i december sedan den 21 december 1986 då Stenudden i Lappland hade -45,0°.

Läs mer om detta HÄR

Kylan och vintern viker...

För alla oss som älskar vintern så kommer det smolk i bägaren eftersom det mäktiga högtrycket som gett kylan nu ger vika och släpper in mildluften. Först så går det sakta och som vanligt med början i södra Sverige där det dagtid kan bli några plusgrader. Men nattetid så kan det fortfarande vara någon minusgrad och längre norrut är det allmänt minusgrader ett tag till. Dessutom väntas inledningsvis en liten påfyllning av snötäcket men snön övergår allt mer i snöblask och rent regn.

Den allt mildare luften trycker på från sydväst och fån nästa vecka "lagom" till Lucia råder allmänt plusgrader i södra Sverige. I mellersta och norra Sverige kommer en välkommen lindring av den stränga kylan.

Det blir milt upp till mitten av landet.

Mildningen slår igenom för fullt efter veckoslutet i nästan halva Sverige vilket innebär att detta tär hårt på snötäcket och även naturisarna som blir farligare än vad de är nu. En osäker isbildning beroende på snö och blåst skapar farliga isar man ej ska gå ut på. Däremot så kan natursnö i skyddad terräng ligga längre liksom snön i skidbackar och skidspår som sköts med hjälp av konstsnö.

Hur länge stannar mildluften och blir det en vit jul?

Denna ständiga tiotusen-kronors-frågan återkommer årligen och i vanlig ordning så står det skrivet i (jul)-stjärnorna för sydligaste Sverige. Men ju längre norrut man kommer så ökar chansen till en vit jul. I Norrbotten och Västerbotten är chanserna som störst med upp emot 70-100% för en vit jul.

I Svealand någonstans runt 40-70 % samt i Götaland (höglandet) runt 25-40% för en vit jul. Återstoden lär få på sin höjd maximalt 5-25% chans för att ha en vit jul om ens det.

Tecken finns dock, (just nu ska tilläggas), att kylan MÖJLIGEN återvänder ett par dagar innan jul i hela landet men detta är bara spekulationer. Annars blir det milt och möjligen någon frostnatt för södra Sverige men ej mer än så de kommande 10-12 dagarna.

Aktuell årstidskarta - Länk HÄR

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):
Fler nyheter