.:: Just nu
Online: 62 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


10 januari 2022 22:33
Kaotiskt med översvämningar i fjällvärlden!

Untitled document

Uppdaterat 13/1 Kl. 08:56: Vädret i fjällcvärlden från Härjedalen - Jämtland och vidare norrut är kaotiskt! Vatten forsar fram i enorma mängder då den frusna marken ej kan ta emot alla vattenmassorna alls. Följden blir översvämningar på såväl vägnät som låga områden samt ned i källare. På detta fortsätter skyfallsregn att skapa ännu mera kaos. Mer än 120 mm regn ser nu ut att falla enligt de senaste prognoserna!  Ovanpå detta så fortsätter de hårda vindarna från ovädret "Gyda". Senare så väntas nederbörden övergå i snöfall när vinden vrider mer mot norr och det blir kallare.

Håll dig hemma och bege dig inte ut!
Detta är den allmänna uppmaningen och ett otal busslinjer och även tåglinjer är inställda. Det är i princip förenat med stor livsfara att bege sig ut i den rytande stormen!

Följ varningarna på EWP!
Här följer du varningarna: HÄR


Tidigare: Nu blir det dramatik i vädret - uppåt 2 meter snö i fjällen
Uppdaterat 12/1 Kl. 14:10: Fler varningar!
Vi har nu lagt en varning Nivå 2 för stora regnmängder för främst Härjedalen samt västra delarna av Jämtlands Län inklusive fjällen. Nederbörden som börjar som snö övergår allt mer i regn som kan bli av skyfalls-karaktär, och det kan bli tal om stora mängder, -upp emot 100 mm. Detta regn hamnar på frusen mark som ej kan ta emot vattenmassorna. Risk för lokalt svåra översvämningar som skapar kaos i infrastrukturen samt risk för översvämmade fastigheter!

 


Uppdaterat 12/1 Kl. 07:05 - Ovädret heter "GYDA"

Det oväder som nu dragit in över fjällen är namnsatt av norska väderinstitutet till "Gyda". Särskilt Norge förväntas drabbas hårt med stora nederbördsmängder vilket innebär bortåt runt 150 mm regn på kort tid. Åska förekommer också i ovädret!


Tidigare:
God fortsättning! Efter en relativt lugn inledning på det nya året så väntas nu fronter och lågtryck röra om i grytan ordentligt. Det väntas en rejäl mildluftsattack samtidigt som snön kommer ösa ner längre norrut. Läs mer längre ner i artikeln.

 

Kallt i norr - milt i söder

Det nya året har börjat ganska milt för årstiden i södra Sverige. Upp till åtminstone södra Svealand ligger medeltemperaturen strax över det normala, i Skåne 2-3 graders överskott jämfört med den nya referensperioden 1991-2020. Längre norrut och inte minst i delar av mellersta Norrland mellan 5-10 graders underskott. Så här har det nya året börjat ordentligt kallt.

Fronter med attack från väster

Redan under tisdagen kommer första varmfronten in västerifrån mot fjällen och västra Svealand med blåst och snö. Den drar rätt så snabbt vidare österut och det blåser även upp på ostkusten.

Nästföljande frontsystem drar in redan under onsdagen och detta ser ut att kunna skapa en del dramatik i vädret i framförallt fjällkedjan. Över delar av Jämtlands- och Lapplandsfjällen kommer det att snöa ymnigt och även blåsa hårt, lokalt får man räkna med stormstyrka över 25 m/s. 

Temperaturerna stiger i och med vinden och det blir nu plusgrader i hela landet, förutom i nordligaste Lappland. I söder uppåt 5-6 grader och i norr mellan 1-4 grader. I fjällen kommer nederbörden mest falla som blötsnö, men även en hel del inslag av regn kommer att finnas. Det är lite svårt att säga exakt var gränsen går och var det kommer att snöa, men där det håller sig kring nollan kommer det att kunna falla uppåt en halvmeter snö med stor lavinfara som följd!

Fortsatt besvärligt under torsdagen

Även under torsdagen väntar vi ett mycket kraftigt vindflöde mot fjällen med fortsatt lokala stormvindar och nu även allmänt blåsigt i hela landet med friska till hårda vindbyar. Snön kommer fortsättningsvis att fullständigt vräka ner över fjällkedjan och nu ser det faktiskt ut att bli något torrare snö igen vad det verkar.

Som dagens prognos visar kan det falla uppåt en meter snö, alltså 100 cm, lokalt i framförallt norra Jämtlandsfjällen - bara under torsdagsdygnet. Så räkna med rejält besvärligt väder här uppe med obefintlig sikt, snödrev, strömavbrott, laviner med mera...

Håll utkik efter varningar och annan info kring detta lite längre fram! Men vet du av redan nu att du kommer befinna dig i fjällen under de närmsta dagarna så var förberedd och eventuellt fly fjällkedjan och det värsta vädret.

Mer snö väntas - annars mest odramatiskt

Denna vädertyp ser ut att stå sig veckan ut med fortsatt stora mängder nysnö i fjällen samt blåsigt väder, dock inte i riktigt samma omfattning som under onsdagen och torsdagen. Jag skulle inte bli helt förvånad om vi vid veckoskiftet sammanställer en nysnömängd på kring eller drygt 2 meter (!) för delar av mellersta fjällvärlden - och det bara under de här närmsta dagarna.

Samtidigt blir det kallare igen och vi räknar med att minusgraderna återvänder ner till åtminstone södra Svealand. Längst i söder hittar vi fortsatt några enstaka plusgrader.

Förutom fjällen så ser övriga landet ut att få rätt odramatiskt väder med sol varvat med dis och moln samt mestadels uppehållsväder.

 

Skribent: Simon Enström & S. Johansson


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (3):
Fler nyheter