.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


17 januari 2022 21:35
Blåsigt i skiftet till kallare väder! Uppdaterat!

Uppdaterat 19/1 kl. 13.55: Ett omslag till kallare väder väntas och en kallfront är på väg söderut över landet. Ett lågtryck kommer även att bildas och ett kraftigt vindbälte ser ut att bildas från södra Värmland, via Vättern och ner över Gotland med början under onsdagskvällen. Ute på Gotland blir det blåsigt större delen av torsdagen.

En nivå 1-varning för mycket hårda vindbyar, 20-24 m/s, råder för södra Värmland, norra/nordöstra Västergötland, södra Örebro län samt västra Östergötlands län. Alltså i området kring Vänern och Vättern och här blir vinden som kraftigast under ett par timmar under onsdag kväll. Ute på Gotland råder en nivå 2-varning för stormbyar, 25-29 m/s från natt mot torsdag och hela torsdagen.

En halkvarning finns dessutom över hela Götaland och Svealand i samband med att kallare luft strömmar ner bakom kallfronten och våta vägar fryser på. Ta det lugnt i trafiken under natten mot torsdagen och torsdag morgon/förmiddag!

Se detaljer på vår varningskarta: http://ewp.se/varningar.php


Tidigare:

Som ni säkert har märkt så är vintrarna numera inte sig riktigt lika och fler kraftiga oväder har dragit in i hela landet den senaste tiden.
Först så drabbades fjällvärlden med ett skyfallsregn som man aldrig tidigare sett dess like till. Bortåt 100 - 120 mm regn föll i samband med ovädret som av YR, norska vädertjänsten döpte till "Gyde"!
Det som oroar är de våldsamma regn som föll och skapade oerhörda översvämningar där t.ex. högfjällshotellet i Storlien formligen dränktes i regnmassorna.
Något sådant lär ej ha skådats tidigare. Vad som oroar än mer är att regnet nu tillsammans med snö och tjäle nu skapat ett ispansar som gör att massvis av djur riskerar att svälta ihjäl.
Detta när de ej når maten nere i marken vilket förstås även riskerar att påverka rennäringen ytterst negativt. "Gyde" skapade även kraftiga åskväder över norska kusten.

Man har ett särskilt begrepp för denna ovanliga typ av väder vilket är "himlaflod" (Eng. "sky river") där enorma fuktmättade luftmassor förs in över land där de tömmer sin last av nederbörd.
De allt varmare luftmassorna runt jorden kan härbärgera mer fukt vilket då innebär allt våldsammare väder och oväder med svår blåst och enorma mängder nederbörd. Det är detta stormen "Gyde" gett prov på!

Mer svår blåst drog in, -men nu över södra Sverige!


Resterna av detta mäktiga oväder drog sedan söderut och södra Sverige fick en rejäl släng av sleven från Svealand och söderut ned över Götaland inklusive Skåne samt Öland och Gotland.
På många håll så så nåddes stormstyrka i byarna såväl vid t.ex. Måseskär på västkusten som i Hästveda i norra Skåne liksom ut över Östersjön och Gotland som bokstavligen är mitt i "stormens öga" även politiskt.

Gränsen för storm går vid 25 m/sek. Mängder av elabonnenter som blivit strömlösa liksom skador på fastigheter. En fasad på ett köpcenter ska ha rasat i stormovädret och rapporter om kanske tusentals fällda träd har inkommit.

Tåg och färjor fick ställas in när ovädret drog in under söndagskvällen och natten mot måndag. I dess spår så kom även årets första ÅSKA för år 2022 vilken drog fram över delar av Svealand samt på många håll även i stora delar av Götaland. Ovädret drog vidare bort mot sydost över Östersjön ned över Polen som fick även dom ett rejält åskoväder på köpet!

"Varannandags-väder" och mer svår blåst väntar runt hörnet...


Tyvärr så fortsätter detta väder-elände med nya omgångar av kraftiga och djupa lågtryck som drar in över fjällen och även ned över södra Sverige. Dock så ser inte blåsten ut att bli fullt lika kraftig liksom nederbörden men kraftigt nog att flertalet varningar lär får läggas framöver. Även södra Sverige lär drabbas av hårda vindbyar och milt väder. Detta varvas med kortvariga kalluftsattacker som skapar kaos i trafiken när nederbörd fryser till blankis på gator och vägar.
Det finns härmed anledning att se upp även den kommande tiden och följa oss här på EWP!

Några länkar:

Dagens Nyheter om ovädrets framfart HÄR
TV 4 om ovädrets härjningar HÄR
Dagens Nyheter om de utmaningar djurvärlden kan vänta i ovädrets spår HÄR

Skribent: S. Johansson / Simon - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter