.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


6 mars 2022 13:56
VÅR TILLVARO STÅR PÅ SPEL!

Untitled document

<<< Bilden tillhör https://torange.biz/fx/heart-ukraine-220089

Förord:
EWP tar ibland upp när det sker mycket allvarliga händelser som ej är kopplade till vädret. Detta fallet är ett sådant. EWP ska verka opolitiskt och även nu. Men när grundläggande mänskliga rättigheter kränks så flagrant och så omfattande så måste man ta till orda. EWP är noga med källkritik och mot "Fake news". I artikeln här kan enstaka felaktigheter ha smugit sig in men källorna är noga valda för att undvika att felaktiga fakta sprids.


Ett ohyggligt storkrig har inletts...
Det har nu gått mer än tio dagar sedan angreppet på Ukraina inleddes av Ryssland. Det står redan klart att ett ohyggligt mänskligt lidande är ett faktum och i sammanhanget ska även nämnas alla djur som far riktigt illa. I förlängningen så kan även omgivningarna i Ukraina, naturen sällas till krigets offer som nu råkar illa ut.

Dimensionerna av detta angrepp av Ryssland är obegripligt och är helt jämförbara med andra världskrigets utbrott år 1939!

Då anfölls Polen av nazi-regimen på ett ytterst brutalt sätt som föregicks av ett otal narrativ, ränker och lögner. Även då så öppnade Tyskland eld tidigt på efternatten och slungade därmed in världen i ett nästan 6 års långt lidande med ohyggliga förluster världen över. Knappt 83 år senare upprepas nu det fatala misstaget av Ryssland med Vladimir Putin i spetsen. Ett värnlöst fredsälskande land krossas av en gigantisk övermakt som INTE skyr några som helst medel att kuva mer än 44 miljoner invånare med oförtäckt och hämningslöst brutalt våld.

Ukraina var ett värnlöst land utan kärnvapen som sökte sig mot väst...
Natten mot den 24 februari inleddes offensiven mot Ukraina och landet har i princip avväpnats av Ryssland som i Budapest-doktrinen år 1994, (avtalet om borttagande av kärnvapen undertecknades där), innebar att Ukraina överlämnade alla sina kärnvapen till Ryska federationen. I genäld så skulle Ryssland garantera "skydd mot krig" vilket idag enbart framstår som en falsk chimär. Även övriga vapenslag var starkt försvagade vilket har framstått tydligt när Krim ockuperades liksom stora delar av Donetsk och Donbas i östra Ukraina. I sin tur så har den utdragna konflikten, trots milda sanktioner från västmakterna inte lett till framsteg utan det hela slutade i den katastrof som vi ser fortgå nu...

Enorma flyktingströmmar söker sig nu ut från Ukraina...

Resultatet innebär nu att enorma flyktingströmmar söker sig mot grannländerna som Polen och Rumänien för att senare söka sig vidare ut mot tex. Tyskland och Sverige och övriga EU-länder. Även Storbritannien som ej är med i EU längre lär ta emot flyktingar. Vi måste nu verkligen "öppna våra hjärtan" och ekonomiskt och även praktiskt hjälpa de nödlidande. Troligen så ligger nog tanken hos de flesta från Ukraina att senare återvända och återuppbygga landet. Ukraina som vunnit Eurovisionen, har flera musikaliska stjärnor som idag gör sina ansikten och röster hörda.

Senast har deras vinnande bidrag 2022 till Euro Song Contest istället blivit en kampsång för de heroiska ukrainarna som sätter sig upp mot den ryska övermakten. Tyvärr så är deltagarna inbegripna i striderna mot Ryssland så bidraget kommer sannolikt få framföras som inspelat i maj. Se och hör KALUSH ORCHESTRA med "Stefania"  HÄR.

En massiv ekonomisk bojkott stänger Rysslands vägar ut i världen!
Nu sluter sig leden och ett efter ett så kopplas Ryssland ifrån västs ekonomiska system där vårt egna IKEA nu lämnar Ryssland och den lilla lydstaten Belarus (Vitryssland) som exempel. Transportbolag som världsledande Maersk har slutat att leverera gods till Ryssland och andra som DHL och liknande har följt efter.

På Systembolaget rensas ryska drycker bort från sortimentet och de stora internationella  finanssystemet Swift stängs av liksom Mastercard och VISA som hanterar alla bankkort. Till detta ett otal andra företag och ekonomiska bolag som stänger dörren till Ryssland.
Följden blir att rubeln faller som en gråsten i värde och blir allt mer värdelös liksom ryska statspapper och börsen i Moskva får hålla stängt. Ryska toppolitiker liksom stenrika oligarker förbjuds nu göra affärer och än mindre vistas i väst.

Frankrike har beslutat att beslagta flotta hus, lägenheter och tillgångar som lyxbåtar e.t.c. som tjänats genom blodspengar och ett otal bedrägerier av dessa oligarker. Även i London som huserat stenrika oligarker synas nu av brittiska myndigheter och stoppas i sin verksamhet där. Ryssland har sålunda inte många vänner kvar ute i världen utom där diktatorer styr.

Även på det kulturella planet har allt samarbete avbrutits och särskilt på det idrottsliga planet där allt idrottsutövande stoppats avseende rysk medverkan. Senast är det Paralympics i Kina där de olyckliga ryska paralympierna stoppas att delta. Storlaget Chelsea i England säljs av oligarken Abramovitj till en stiftelse med all sannolikhet.

Ett totalt flygförbud till och ifrån Ryssland har verkställts av nästan alla flygbolag i världen som nu slutat flyga dit. Ryska flygbolag som Aeroflot med flera förbjuds nu vistas över luftrummet utöver det egna ryska. Enda möjligheten idag att lämna Ryssland eller ta sig dit är med båt, tåg, buss eller bil...

Få "vänner" finns kvar för Putins styre...
Idag har en tidigare delvis splittrad västvärld verkligen slutit leden för en gemensam fiende. Vi har nu hela EU som tillsammans med U.S.A, Storbritannien, Kanada, Australien, Nya Zeeland samt ett otal andra demokratiska stater i en enad front mot det som sker i Ukraina - mot Ryssland.

De som står kvar som "vänner" för Ryssland är troligtvis lydstaten Belarus (Vitryssland) med Lukasjenko som marionett-ledare, Nordkorea, Syrien (som fick hjälp av ryssarna i det hemska inbördeskriget) och därtill ett antal mindre liknande skurkstater.

Kina däremot som stått lite som en "partner" till Ryssland vacklar nu eftersom att ett ställningstagande helt FÖR den ryska aggressionen skulle innebära en total bojkott av Kina av väst. Landet är starkt beroende av att vi i väst fortsätter att köpa deras billiga men även oftast hög-kvalitativa produkter!

Den totala censuren har nu slagit klorna i all opposition...
Eländet stoppar ej där, då alla oliktänkande inne i Ryssland UTAN undantag fängslas, torteras, deporteras och kanske mördas. Ingen pardon ges och nu har rysslands "sanna ansikte", -en mycket ful nuna avslöjats för omvärlden när masken har fallit.

Länge så har dock detta funnits med i bakgrunden med NKVD, KGB, GRU och andra brutala "verktyg" för att hålla befolkningen i schack ända sedan oktoberrevolutionen i början på förra seklet. Tydligt genom historien har rysslands sanna ansikte visats när man förgiftat och försökt att mörda oliktänkande där Aleksej Navalnyj , senast ut, först förgiftades och sedan (dumt nog?) återvände till Ryssland där han greps omedelbart.

Han sitter nu i fängelse med svåra umbäranden som följd liksom många andra oliktänkande. Alla seriösa nyhetsbolag och sajter har slängs ut och har stängs ned, varpå endast statskontrollerad propagandastyrd media tillåts verka. De som försöker protestera eller använder ord som "aggression, offensiv, krig, anfall, fred" eller liknande förs bort och fängslas brutalt.
Till och med barn (!) och gamla har brutalt förts bort av Tjekan (Hemliga ryska statspolisen) mot ett okänt grymt öde i Ryssland. Detta i år 2022... Journalister från BBC, SVT, Radio Free Europe, CNN med flera har fått lämna Ryssland. Däremot så arbetar BBC via Darknet för att nå och hjälpa ryssar som försöker stå upp emot diktatorn Putin och hans lakejer.

Ett totalt cyberkrig mellan Ryssland och omvärlden har inletts...

När invasionens faktum stod klart så intensifierades cyberkriget från Ryssland mot omvärlden, däribland mot Sverige men även omvänt. "Hackare" som innan setts som suspekta kallas nu in för att starta ett motkrig i cyberrymden mot Ryssland. Mot betalning så försöker man nu knäcka viktiga och känsliga funktioner i Ryssland.

Det hela är inte ofarligt och efterhand så trängs Ryssland allt mer in i ett hörn likt en "råtta" och kan i princip "företa sig vad som helst" och detta har vi redan sett prov på. Elon Musk (Teslas grundare) har dock skickat utrustning till Ukraina för att ge möjlighet till satellit-kommunikation. På så sätt kan Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och hans evakuerade regering sannolikt vara i kontakt med omvärlden. En ytterst flott och en tekniskt nödvändig gest till ett plågat folk.

Attacker mot bostadsområden och kärnkraftverk är ett faktum...
Det är med skräck och fasa vi minns Tjernobylkatastrofen i april 1986 där även Sverige drabbades hårt. Nedfall drabbade nästan hela Sverige där en oturlig ostanvind låg på i en nästan "perfekt" riktning från Ukraina mot Sverige. Stora delar av Norrland drabbades av cesiumnedfall som faktiskt först noterades av Forsmarks högteknolgiska larmsystem!

Inledningsvis så misstänktes ett fel i reaktorerna på Forsmark men snabbt så insåg man att något ytterst allvarligt inträffat på andra sidan Östersjön. Efter ett tag medgav dåvarande Sovjet att en grafitmodulerad reaktor exploderat vid ett test. Sedan dess så låg området Tjernobyl och staden Pripjat öde, bortsett de som övervakade anläggningen, fram tills nu när ryska styrkor intagit området och beskjutit kärnkraftverket.

Man har ej nöjt sig med detta utan ryssarna har även beskjutit Europas största kärnkraftverk i sydöstra Ukraina som har 6 reaktorer. Området och staden har ett för oss knepigt namn: - Zaporizjzja och ryska styrkor besköt kraftverket men som genom ett under så skadades tydligen ej någon reaktor eller vital byggnad för driften. Men med tanke på vad som händer och sker så svävar främst människor i närområdet i stor fruktan om vad som kan ske härnäst. Ett fatalt misstag kan skapa en enorm atom-katastrof som även kanske kan drabba oss.

Massakrer mot civila och brutna löften om eldupphör...
Ja, listan är ohyggligt lång redan, blott 10 dagar in på kriget när detta skrivs. Redan har ett otal krigsbrott begåtts främst , kanske uteslutande, från den ryska sidan mot civilbefolkningen i denna konflikten som bara har förlorare. Bostadsområden, myndighetsbyggnader, sjukhus med mera beskjuts urskillningslöst av den ryska krigsmaskinen.

Flera städer som Mariopol och Charkiv är nu ödelagda av tung eld från ryssarna och semesterstaden Odessa tros röna samma öde. Sannolikt så krossas relationerna för all framtid nu snabbt mellan Ryssland, Ukraina och övriga världen i stort. Men mitt i allt detta så har formligen med all sannolikhet de ryska styrkorna dessutom "stött på patrull" då offensiven ej gått som planerat. En ändlös militärkolonn på minst 6 mil har stannat upp i norra delen av Ukraina. Detta är en stark varning om att kriget kan bli långvarigt och ytterst plågsamt.

Omöjligt att skapa en "flygförbudszon" - Sverige skickar vapen till Ukraina...
Ukraina vädjar frenetiskt om en flygförbudszon som skulle innebära ett stopp för ryska bombplan och andra stridsflygplan över Ukraina. Men detta är prekärt och stöter på hinder. Orsaken är att detta är detsamma som en öppen krigsförklaring DIREKT mot Ryssland. Ett nedskjutet ryskt plan innebär att tredje världskriget kanske är ett faktum. Dock så skickas vapen till Ukrainarna, däribland från Sverige vilket ej skett sedan 2:a världskriget 1939.

Då Ryssland skulle vara ännu mera trängt så skulle sannolikt INTE Putin dra sig för att "trycka på knappen" och därmed är domedagen ett faktum. Rysslands kärnvapensystem har satts i högsta beredskap på order av Putin sedan några dagar tillbaka. Förmodligen så skulle det hela sluta ytterst illa för oss alla i en apokalyps vi ej kan föreställa oss. Världen som vi haft i miljoner år skulle utplånas på några timmar eller dygn...

En kuslig påminnelse om tredje världskriget, kärnvapenkrig och "domedagen..."
Man har i flera decennier haft en visuell "klocka" som pekat på "några minuter i tolv" vilket symboliserar hur nära vi är vår undergång. Det hela är ytterst svårt att ta in för oss alla. Kanske vi nyss sett Vasaloppets upplösning där Norge åter stod som vinnare. Ett broderfolk vi mer än väl unnar ännu en seger även om det är lite "svårt" som svensk nationalist.

Men denna kampen är mikroskopisk och i ytterst vänskaplig anda jämfört emot den kamp som nu utspelas på världsarenan, -där faktiskt vi allas liv står på spel. Här är vi framme vid pudelns kärna i artikeln. Vi ska veta att Sverige nu tillsammans med Finland direkt har hotats av Ryssland och Putin om KRIG om vi går med i NATO.

Onsdag 2 april så kränktes svenskt luftrum av ryska flygplan av två stycken modell SU 27 och två modell SU 24 - Se länk till Sveriges Radio HÄR  Det innebär att MOT Putins vilja har världen enats såväl ekonomiskt som militärt mot Ryssland som idag betraktas som "paria" eller som "skurkstat". Något vi aldrig någonsin har önskat skulle inträffa men som tyvärr har skett och som har kastat om världsordningen...

Sverige, neutraliteten, hoten och medlemskap i NATO...
Att INTE ta ställning politiskt här på EWP är ett statement och löfte men vi måste kunna hantera fakta. Onekligen har det omedelbara och snabba förloppet i Ukraina och kriget där fört Sverige och Finland närmare ett möjligt medlemskap i NATO. Detta har många fördelar men även många nackdelar och motståndarna till NATO menar att "neutraliteten har tjänat oss väl".

I klartext så har vi länge officiellt utåt stått "neutrala" men i själva verket så har vi ingått partnerskap i många år med västmakterna. Våra goda grannar Finland, Norge, Danmark och Tyskland har omslutit oss från fyra håll. Nu deklarerade även vårt älskade Storbritannien att de backar upp oss om vi skulle råka i kläm. England är utöver nyss nämnda länder ett land vi har oerhört djupa relationer till.
Kulturellt står vi ytterst nära varandra och längre västerut finns U.S.A. där vi har många utvandrade svenska ättlingar. Banden mellan England och Amerika är också mycket starka vilket vi har mycket glädje av i förlängningen. Vi får bara hoppas på att inrikespolitiken mellan Demokrater och Republikaner fortsätter som den ser ut nu i U.S.A. så att man ej tappar kompassen där.

Undertecknad skribent vill verkligen understryka att ingen av er läsare ska påverkas för eller emot NATO då myntet har två sidor och är ytterst laddat politiskt just nu när det är valår.

Om NATO HÄR

Vad betyder detta för EWP och vår trygghet och yttrandefrihet...

Att ett storkrig blossat upp så nära in på knutarna slår även mot oss alla utanför konflikten. Vi kan nu redan se hur illa det ser ut vid drivmedelspumparna med skenande bränslepriser ingen kunde föreställa sig. Ett bensinpris och dieselpris på 50 kronor litern kanske ännu mer är inte otänkbart längre om krisen förvärras. Gas och oljehandeln till Ryssland stryps där Tyskland och Italien drabbas hårdast.

Även elpriserna har skjutit i höjden och har nått sjuka nivåer. Alla varor och tjänster har prismässigt skjutit i höjden med våldsamma prisstegringar som följd. Många av de av oss som har en knaper ekonomi har det svårt nu när även maten blir allt dyrare i affärerna. Man kan tala om en hyperinflation som drar över Sverige och världen. Men detta är ändå ganska "blygsamt i jämförelse med hotet från öst.

Vår tillvaro står som sagt på spel om Ryssland anfaller oss vilket sannolikt innebär slutet för sajten EWP. Det mänskliga lidandet vi ser i Ukraina kommer hit och även vi tvingas att strida eller ta till flykten. Vapenföra män, kvinnor, sannolikt även undertecknad tvingas in i en ond ond mardröm man ej kunnat föreställa sig tack vare den värsta diktatorn och despoten sedan Adolf Hitler!

Vem är Vladimir Putin?
I korthet i stort (vad vi ser nu) en totalt misslyckad människa, rätt kortväxt som växte upp i Leningrad, nuvarande Sankt Petersburg. Han ansågs som en "buse - värsting" av sin omgivning men lyckades ändå att ta sig upp och utbilda sig i såväl politik som juridik. Han är även en människa med talang i olika kampsporter och märkligt nog även en skicklig sportfiskare. Genom att i årtionden dupera sin omgivning och med råkall skicklighet manövrera ut sina motståndare har han skaffat den maktposition han har idag. Läs mer om denna despot HÄR

Hur kan vi och agera och förbereda oss...
Till en början så ska vi värna om varandra och vi har alla redan fått en god "träning" tack vare 2 års pandemi, som ännu INTE är över om man ska hårddra det hela. Att visa hänsyn och tänka på vårt allas bästa. Att förbereda oss på det värsta men hoppas på det bästa! Att förbereda oss på att en KRIS och kanske ett KRIG i allra värsta fall vilket gud förbjude.
Men här några råd:

1 - Grips INTE av panik utan handla rationellt och bete dig precis som vanligt så löses det mesta problemen.
2 - Se till att ha kontanter samt livsmedel och vatten för minst 1-2 veckor för att kunna leva vid en total kris.
3 - Helkonserver, torrvaror som pasta, mjöl och liknande är bra att ha i sitt förråd.
4 - Ha en batteri eller vev-radio i din ägo för att ta del av viktiga kungörelser.
5 - Givetvis så har du fulladdade batteripack och mobiler redo där du kanske har gamla avlagda mobiler att ha i reserv om något händer.
6 - Kolla upp var du har ditt närmsta skyddsrum i händelse av konflikt.
7 - Ladda gärna ned eller plocka fram broschyren "Om krisen eller Kriget Kommer" Finns HÄR
8 - Har du tält och sovsäckar liksom campingutrustning så ha koll på detta. Spritkök med mera är ovärderliga. I en utkyld lägenhet kan man slå upp tält och ha en sovsäck för att behålla värmen.
9 - Lev efter devisen "En Svensk Tiger" vilket innebär att man ej ska avslöja trupprörelser och militär verksamhet på sociala forum. Liksom att ej röja känslig militär svensk verksamhet för obehöriga.
10 - Bygg dammar för ryktena (fake news) och håll fakta för dig själv som ej är nödvändigt för vårt gemensmma skydd.

Hur kan vi hjälpa Ukraina...
Hjälpbehovet är oändligt just nu där EU och världen måste ställa upp och ta hand om alla som flyr. Vi kan som enskilda ta emot människor rent fysiskt från Ukraina om detta är möjligt.
Man ska tänka på att man kommer få genomgå noga kontroll av myndigheten gällande lämplighet i detta. Den största ENSKILDA insatsen är dock att ge penningbidrag till Rädda Barnen, Röda Korset, Radiohjälpen med flera. Nedan finns länkar till hjälporganisationerna.

EWP återkommer gällande vädret...

Sajten är ju en vädersajt och snart så stundar en ny åsksäsong som vi återkommer till. Ta väl om varandra i dessa allvars och ofärdstider!

Mer faktalänkar:

MSB - Skyddsrumskartan HÄR

Senaste nytt om kriget i Ukraina - Aftonbladet HÄR

Rädda Barnen HÄR

Röda Korset HÄR

Radiohjälpen HÄR

Om Ukraina HÄR

Om den ryske meningsmotståndaren Aleksej Navalnyj HÄR

Länk till "domedagsklockan" HÄR

Om Belarus (Vitryssland) HÄR

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (3):
Fler nyheter