.:: Just nu
Online: 5 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


14 april 2022 11:44
MED ÖNSKAN OM EN GLAD PÅSK!

Untitled document

Nu är påsken här och vi alla ser väl fram emot att få träffa nära och kära och detta är faktiskt den första större högtiden på över två år som vi kan träffas obehindrat igen. Två trista år av covid pandemi ligger nu bakom oss och självklart så önskar alla så förblir.

Ta det försiktigt i påsktrafiken!
Nu så inträffar en av årets största trafikhelger vilket innebär stor trängsel på vägarna vilket i klartext innebär skärtorsdagens eftermiddag och på annandag påsk när alla ska hem igen. Särskilt på Europaväg 4 så finns begränsningar och speciella omkörningsförbud. Dessa är viktiga att följa då många tragiska olyckor inträffar just vid storhelgerna. Tänk på att behålla vinterdäcken på om du färdas längre norrut och att samtidigt tänka på dubbdäcksförbudet där det råder.
Länk till Trafikverket HÄR

Hyggligt påskväder!
Vädret ser över lag ut att bli bra då ett högtryck förstärks in över landet i påsk och att det blir varmare. Däremot så kan det vara nattfrost i stora delar av landet vilket innebär lokal och fläckvis halka. Men över lag så kommer det bli ett fint vårligt väder i påsk.

Litet om påskhögtiderna samt  mat & äggtraditionerna:

Långfredag var förr en "dyster dag". Idag så reflekterar inte många särskilt mycket över dagens innebörd om man ej är insatt i kyrkoväsendet och den kristna tron. Förr var detta en mycket "dyster dag" eftersom allting höll stängt. Biograferna var stängda, likaså restauranger och nöjesställen. Detta till åminnelse av Kristi lidande på korset. Först på påskafton så blev det "gladare igen" då även fastan var slut och det ställdes om till fest i det gamla bondesamhället eller rent allmänt. Så långt in som på slutet av 60-talet och början av 70-talet var denna dagen förknippad med dysterhet då allt höll stängt. Sedan så har tiderna förändrats radikalt mot det bättre får vi nog påstå! Mer om långfredagen HÄR


Jesu lidande på korset - Bilden tillhör Wikipedia

Påskafton
är för de flesta av oss en glad högtid där vi sätter i oss en himla massa ägg, sill, lax, lamm och godis ! Normalt så sätter vi i oss 0,5 ägg per person och dag men just påskafton så stiger intaget till 2,5 ägg per person och dag i olika former! Dessutom så konsumeras från påskaftons eftermiddag fram till sent på påskaftons kväll inte mindre än 6 miljoner ägg per timma!
Seden att äta ägg går tillbaka till det gamla bondesamhället när fastan var slut, grödorna började komma upp och hönsen värpte bättre igen. Ägg är också ett av de bästa och mest proteinrika livsmedlen man kan äta och det visste man givetvis även då.

Idag provas inte bara konventionella hönsägg utan även strutsägg! Denna gigant av ägg motsvarar runt 25 normalstora hönsägg per enhet och tar ca 70 minuter att koka! Runt 20 personer kan utan problem dela på ett strutsägg som smakar exakt detsamma som ett hönsägg. Vissa butiker säljer även riktigt små ägg, -vaktelägg som även dessa smakar som "vanliga ägg" men däremot kan vara väldigt färgglada.

Inte nog med att vi stoppar i oss mängder av ägg av höns och även kanske struts så konsumeras ett gigantiskt berg av godis i form av såväl ägg som annat, gärna förpackat som ett "påskägg". Detta gör påsken till den viktigaste mat och godishelgen tillsammans med julen! I samband med påsken så förekommer "ägglekar" som äggrullning m.m. lokalt på många håll runt om i landet.
Påskmaten påminner litet om julmaten med ägg och sill, lax och påsk-skinka. Men särskilt lamm och lax är omtyckt påskmat. De färska primörerna som grön och vit sparris hör påsken till liksom gärna olika rätter med ramslök som växer på kalkrik mark. Även rädisor och liknande tillhör de goda vårprimörerna.

Varning!
Tyvärr så kan ramslök förväxlas med liljekonvalj som är mycket giftig. Något att tänka på. Bättre då att köpa färsk ramslök som finns att tillgå i välsorterade butiker och grönsaksaffärer. Wikipedia om ramslök HÄR



Ramslök  (lat. Allium_ursinum ) - Bilden tillhör Wikipedia.
Vår invandring med nya kulturer gör att en uppsjö av nya mattraditioner har börjat att blandas in i det svenska köket med ett spännande resultat som följd.

Fakta om hönsraser:

Tamhöna (Gallus gallus domesticus) är en mycket vanlig typ av fjäderfä och den domesticerade varianten av röd djungelhöna (Gallus gallus). Tamhöns hålls för köttproduktion, äggproduktion eller som prydnad. En hane kallas för tupp, en hona för höna och en unge för kyckling. I Europa är idag ca 180 raser listade och på andra världsdelar finns fler av dessa. Hönsraserna uppvisar en stor variation vad gäller morfologi. Mer om detta finns via länk till Wikipedia: HÄR

Påskharen:

Symboliserar en tradition som är vanligare längre ner i Europa. Påskharen är en påsksymbol som ofta förknippas med påskägg. Enligt traditionen är påskharen påskens motsvarighet till jultomten och kommer med (påsk)ägg till barnen. I många familjer anordnas små lekar där påskäggen göms exempelvis i trädgården och barnen får leta efter dem, i tron att påskharen gömt påskäggen.

Påskfyrverkerier och påskeldar:
Särskilt i västra Sverige är det en stark tradition men som nu är på väg tillbaka. Eldar förekommer dock från södra Halland och upp genom Bohuslän, men även lokalt på andra håll förekommer påskeldar. I samband med dessa så har det i långliga tider skjutits raketer och tidigare även smällare, som dock numera är förbjudna. Men nu så slopar allt fler handlare fyrverkerierna av olika skäl. Det mest framträdande är förstås alla skadefall och tyvärr även dödsfall fyrverkerierna orsakar.

Påskeld på Hönö - Bilden tillhör Wikipedia:

Nästa är att många djur, särskilt hundar tar skada av smällandet som dessutom är illa ur miljöhänsyn. Fyrverkerier innehåller många farliga kemiska ämnen som inte bör komma ut i naturen. Även brandrisken är starkt förhöjd så här års beroende på allt fjorårsgräs. Men det mest oroande är de senaste årens felaktiga användande av fyrverkerier som ”vapen” vilket tyvärr direkt innebär att fyrverkerierna förvandlas till farliga redskap. Därför så snabbutreds ett totalstopp för fyrverkerier hos allmänheten, särskilt efter händelserna det senaste nyåren runt om i landet.

Mer om påsken (påskdagen, annandag påsk)…
Mycket finns att läsa och lära om påsken som främst är en kristen och judisk högtid.
Länk till Wikipedia: HÄR


Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter