.:: Just nu
Online: 6 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 maj 2022 11:20
LÅNGVARIG TORKA OROAR!

Untitled document

I stora delar av landet har det varit en långvarig torka och på vissa håll i mellersta och södra Sverige har det ej regnat sedan slutet av februari och i början av mars. I Norrland har främst fjällvärlden och de norra delarna fått en del nederbörd i form av snö eller regn.

<<<  Bilden - Gräs och skoghsbrandrisken är stor i stora delar av landet redan nu!

Ovanligt tidig skogsbrandrisk!
Detta innebär att SKOGSBRANDRISKEN redan är mycket hög vilket är oroande. Normalt så brukar denna öka i juli och augusti. Längre norrut så är det snöfria delar av markerna där torrt fjorårsgräs lätt orsakar markbränder. Detta är faktiskt en del av gräsens strategi att förnya sig naturligt. Men beroende på bebyggelsen och människans närvaro så är gräsbränder farliga.

Stora områden omfattas av brist på nederbörd!
Hela södra Sverige samt östkuster ända upp till Norrland omfattas nu av ett stort underskott på nederbörd vilket innebär att markerna och skogarna är uttorkade. Därmed så råder nu lokala eldningsförbud! Se vad som gäller för just DIN kommun!

Mycket hög risk att små och medelstora vattenmagasin sinar!
Främst Öland och Gotland känner redan av bristen på vatten och andra ställen som i nordvästra Skåne är det lika illa, liksom utmed kusttrakterna på ostkusten och i Bohuslän. Detta innebär att man redan nu ska tänka på vattenförbrukningen. Risken är hög för ransonering och att fylla pooler och liknande kommer säkert att vara otillåtet i drabbade områden. Vattnet behövs till långt viktigare saker som till mat, hygien och tvätt samt för att släcka bränder. (!)

Fortsatt nederbördsfattigt framöver i nuläget!
Som det ser ut i prognoserna så lär det bli fortsatt nederbördsfattigt den närmsta tiden inom nyss beskrivna områden. Dessutom så slår träd och buskar ut vilket torkar ut markerna ytterligare då dessa behöver vatten för sin fotosyntes!

Sakta varmare men åskrisken förblir obefintlig...
Nyss så drog de reguljära åskriskprognoserna igång för hela Götaland samt östra Svealand. Men då det blir överlag torrt så förblir åskrisken i princip obefintlig som prognoserna pekar på i nuläget. Vi får se om någon större förändring sker till mitten av maj. Då öppnar de resterande regionerna vilka är västra Svealand (VSL), Södra Norrland (SNL) samt norra Norrland (NNL). Denna premär för dessa regioner är måndag 16 maj. Kanske så är det en del åskväder och framförallt nederbörd på gång då.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter