.:: Just nu
Online: 5 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


3 juli 2022 10:13
KORTNYTT PÅ EWP -UPPDATERAT!

Untitled document

Skyfall och våldsamma översvämningar i Australien, Glaciär bröts av i italenska alperna...

Under söndagen inkom ett par dystra nyheter som kan kopplas till naturkatastrofer!

Tusentals människor har beordrats att lämna sina hem i Australiens största stad Sydney med omnejd, sedan enorma skyfall dragit in över sydöstra delen av landet.

Det här är en livshotande och akut situation, säger delstaten New South Wales räddningstjänstminister Steph Cooke. På kort tid har 200–350 millimeter regn fallit på vissa håll och vattenmassorna i femmiljonersstaden Sydney beskrivs som mycket farliga. Det kommande dygnet blir avgörande, enligt myndigheterna.  Läs hela artikeln som tillhör SVT HÄR

Dolomiterna i Italien - Bilden tillhör Hufvudstadsbladet.

Glaciär bröts av i italienska Dolomiterna med dödsfall som följd. 
Minst fem personer är döda och åtta har skadats efter att en del av en glaciär i italienska alperna brutits av och fallit, rapporterar det statliga italienska etermediebolaget Rai.

Samtliga räddningstjänster i området har aktiverats, understödda av fem helikoptrar och räddningshundar. Olyckan inträffade vid en populär vandringsled på glaciärbelagda Marmolada, det högsta berget i bergskedjan Dolomiterna.

Enligt nyhetsbyrån AP bröts en så kallad sérac av, gled ned för berget och kraschade in i människorna som vandrade i området. En sérac är en sorts torn av is som bildas när en glaciär spricker upp. Minst 8 personer lär ha omkommit i raset. Orsaken skylls på värmen som varit extrem.

Enligt en talesperson för räddningstjänsten har det varit ovanligt varmt på toppen av berget de senaste dagarna. Artikeln tillhör Hufvudstadsbladet - Länk HÄR

*Fotnot: Svår torka har plågat Italien i flera månader vilket spär på den redan svåra livsmedelssituationen i världen. Upp emot 40 grader har uppmätts på många håll och skördarna hotar bli rekordlåga och flera floder har torkat ut.


Tidigare:

Skydda dig mot solen - Se upp för fästingar och andra otäcka djur - Covid 19 ökar tyvärr igen...

Allas målsättning är att leva ett så bekymmerslöst liv som möjligt men för att göra detta så får man förhålla sig till verkligheten och de fysiska förutsättningarna i vår omgivning. Det är lätt i ett "svagt ögonblick" att bomma på detta och det kan få konsekvenser av liten - ringa art men också av allvarligare karaktär. Några små råd kommer här där vi på EWP-Teamet utöver vårt huvudämne vädret vill förmedla bra fakta!

Skydda dig mot solen!
Nu är solen som starkast och är detta till början av augusti. Detta märks verkligen då dagarna är långa och ljusa och att semestrarna nu dragit igång på allvar.

Vad gör man om man är ledig? Jo lasta in badgrejorna och kylväskan i bilen eller på cyklarna och iväg till den hägrande stranden. Väl på plats så åker badlakanen ut på klipphällarna eller på stränderna och man hoppar snabbt i plurret därefter.  Snabbt så "sugs man upp" av leken med någon bollek, man plaskar och njuter och solen gör sitt!

Solen från två håll! 
Vad man ej tänker på är att solen nu attackerar en från två håll dels rakt ovanifrån men även från vattenblänket som faktiskt har upp emot 40% av den solstrålning du får direkt på dig.

Snabbt så går tiden och solen bränner ansikten, torson (överdelen av kroppen) och ryggen. Det märks närt man kommer hem på kvällen och att utsatta områden "hettar och stramar".

Utsätts man som ung och liten av detta så kan det ge bekymmer längre fram i livet. Risken för hudcancer ökar och är denna allvarlig så sprider den sig i kroppen och angriper vitala organ. Något man verkligen inte vill ska ske.

Att bada på kvällen är kanske det bästa av allt men inte lika kul kanske för alla...

Vidta åtgärder för att skydda dig!
1 - Solen är som starkast mellan 10.00 - 14:00 och då bör man skydda sig mer än annars. Ha gärna med ett mörkt parasoll som skärmar av solen där du är på stranden.

Det finns parasoll med bankstick man kan sätta i marken. I välsorterade fiskeredskapsaffärer för mete-tillbehör finns dessa och kostar runt 500:-  Ett äldre parasoll kan också fungera där man trycker ned stången i marken. Till nöds kan ett svart paraply funka.

2 - Bada med en T tröja på! Genom att ha en t-shirt för bad utöver den du har på dig annars så filtreras en hel del av solstrålningen bort.

3 - Använd solskyddsfaktor, solkräm och se vilken som passar just din hudtyp.

4 - Begränsa din badtid! Var i plurret max 30 minuter åt gången. Välj även att kanske bada innan Kl. 10 eller efter Kl. 14, även om det är svårt.

5 - Mer tips hittar du HÄR   

Se upp för de otäcka djuren som gör livet surt för oss!

Nu är tiden inne då vi är ute mycket och rör oss i naturen och denna omfattar även vattnet när vi badar. I terrängen så kan vi få fästingar och tyvärr så ger dessa upphov till borrelia. I allvarligare fall den fruktade sjukdomen TBE! 

Getingen är ett stort irritationsmoment som gärna uppehåller sig i vår närhet. Det är också ett viktigt nyttodjur som håller ned antalet andra skadedjur (insekter) på en rimlig nivå. Mest känt är ju de bon som pappergetingen gör och som är som små konstverk. Men det finns även getingar som kan bygga sina bon där man minst anar det som i marken, i jordhålor eller i skrevor, gärna nära vatten. Samlingsnamnet är "jordgetingar" som är flera olika arter, trots benämningen, där boplatsen är i backen. Men getingar kan även bygga sina pappersbon i lövverk på träd och buskar eller inne i trädstammar. Givetvis så bygger de gärna i anslutning till i vår närhet i gamla uthus eller ännu värre i våra hus. Getingen är det i särklass "farligaste djuret" som kan ge allvarlig överreaktion.

Tänk även på att aldrig så här års dricka direkt ur en läskburk då en geting kan ha krupit ned. Utan häll upp läsken i ett glas eller en mugg!

I västerhavet finns brännmaneterna som till skillnad från öronmaneterna kan ge allvarliga "brännskador". Se till att skrapa bort manettrådarna snarast och skölj rikligt med vatten! Under just sommaren 2022 har osedvanligt många brännmaneter gjort livet surt för badande utmed hela västkusten ända ned till Öresund!

En annan rackare som har ökat är fjärsingen som är en mycket god men även ytterst giftig benfisk som med förkärlek gräver ned sig i sandbottnarna och utgör ett reellt hot mot badande. Man kan minska risken att ha ett par "badtofflor" på sig som foppa-toffeln eller liknande. På så sätt så minskar man risken att bli stucken i foten.

I skogen och på hedar så får man skydda sig mot myggen som är extra agressiva så här års. På marknaden så finns myggmedel och även den unika apparaten Thermacell som skapar en "myggfri zon runt i kring en.

Även huggorm är ganska vanligt förekommande på hedar och liknande och känns lättast igen på sitt "zick-zack mönster".

På EWP har vi samlat mer om detta under "Sommarens faror" som du finner i del 1 HÄR och del 2 HÄR.



Covid -19 ökar igen...

Tyvärr så blir vi inte kvitt denna elaka farsot som normalt "brukar" minska så här års. Nu har en ny variant utvecklats vilket är en mutation på Omikron-varianten.

Denna benämns Omikron BA5 och tycks ha anpassat sig och kan kringgå de skydd vi har idag efter 3 eller 4 vaccindoser med tillgängligt vaccin. Dock så arbetar labben med att utveckla nya uppdaterade vaccin. Nu har fester och festivaler liksom resandet återgått till nivåer INNAN pandemin och detta innebär risker. Därför så kan man tänka på följande:

1 - Var lite mer försiktig utan att ge avkall på ditt nöje men kanske lite mindre kramande tills vi vet mer.

2 - Ha handsprit med och sprita händerna och håll hygienen genom att tvätta händerna och även tummarna ordentligt "läkar-tvätt".

3 - Ha munskydd vid stora folksamlingar! På Arlanda och andra stora flygplatser liksom tåg har det varit trångt och besvärligt. Ha gärna munskydd på här.

4 - Känner du dig sjuk och febrig så UTGÅ från att det KAN vara covid -19! Ha därför ett test-kit hemma och stanna hemma tills du är frisk igen!

*Disclaimer - Hemtest-kit är ej hundraprocentigt säkra vilket man BÖR ha i beaktning!

5- Låt förnuftet råda och följ utvecklingen i massmedia.

Länk till Folkhälsomyndigheten HÄR

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (0):




Fler nyheter