.:: Just nu
Online: 18 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


3 september 2022 10:30
Snart avslutning för de reguljära åskriskprognoserna!

Untitled document

Hösten är speciell då ljuset avtar snabbt och nätternas mörka del blir allt längre och med detta så kommer kylan krypande. Lite av vemod för detta med sig och längst uppe i fjällvärlden vankas nu snö uppe på fjälltopparna och även längre ned mot dalarna. Löven skiftar färg för att falla av, sjöar och vattendrag ryker tidigt på morgnarna när dessa tvingas lämna av sin värme mot den kalla atmosfären.

Uppdateringar var 3:e dag i september.
Detta innebär att åskrisken snabbt avtar i större delen av landet. Därmed så finns ingen anledning med att har dagliga åskriskprognoser. Därför så har alla regioner nu uppdateringar var tredje dag vilket därmed innefattar alla regioner.

Vinteruppehåll från den 15 september!
Nu närmar sig vinteruppehållet för de flesta regionerna vilka är: Norra Norrland (NNL), Södra Norrland (SNL), västra Svealand (VSL), östra Svealand (ÖSL) och troligen även östra Götaland (ÖGL)

Västra Götaland håller igång sina prognoser längst av alla!
I vanlig ordning så fortsätter västra Götaland (VGL) vilket beror på de stora haven i väster som främjar bildningen av åskväder. Men även här har uppdateringarna nu gått ned till var 3:e dag i september. Men den 30/9 är den sista dagen för i år med ordinarie åskriskprognoser.  Givetvis så uppdateras regionen tätare vid behov.

Åska så sent som i skrivande stund 3/9!
I skrivande stund så åskade det över Nordkoster och Kosterhavet vilket med all tydlighet belyser just detta med västerhavets energiinnehåll som ger upphov till åska sent på året!

Extra åskriskprognoser i vanlig ordning!
Uppstår åska utanför ordinarie säsong så går vi givetvis in och uppdaterar. Men ytterst sällan blir åskan särskilt kraftig under lågsäsong på vinterhalvåret.

Säsongen 2023 beräknas starta i maj som vanligt!
I vanlig ordning och om vi alla lever och får ha hälsan och att inget tråkigt inträffar, så startar de dagliga åskriskprognoserna i maj 2023. I juni nästa år så återkommer sannolikt de omtyckta sommarprognoserna som administreras av Anton och Simon.

EWP följer vädret året runt!
Nu nalkas tiden för höststormar och liknande och senare för snöfall och kanske annat svårt vinterväder.  Givetvis så följer vi upp extraordinära vädersituationer och lägger varningar eller åskrisk, (om detta behövs), i vanlig ordning.

Skribent: S. Johansson & EWP Teamet


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter