.:: Just nu
Online: 12 | Inloggade: 40


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partners







NYHETER FRÅN EWP


20 september 2022 19:56
KORTNYTT PÅ EWP

Untitled document

Höstdagjämningen är här - Skillnaden på en tromb och ett skydrag - Italien har svåra översvämningar - Pakistan ligger under vatten - Ovädret "Fiona" i Karibien - Tyfon över Japan - Havsspyan har påträffats i svenska vatten - Den svarta smörbulten breder ut sig - Hur blir pandemivintern? - Väntar vi en svår vinter?

Sommaren är nu definitivt förbi och hösten är här vilket märks i stora delar av landet. Ännu mer så märks detta när vi kommit fram till höstdagjämningen som är fredag 23 september.

Fredag 23 september, så infaller som sagt årets höstdagjämning, vilket innebär att natt och dag är lika långa. Det är nu kvällarna och morgnarna blir allt mörkare och mörkare hos oss norr om ekvatorn. Söder om ekvatorn är förhållanden de omvända där t.ex. Sydafrika och Australien och övriga länder på det södra halvklotet går mot sommar.

Då står solen exakt lodrätt ovanför jordens ekvator. Dagen kallas höstdagjämning och infaller närmare bestämt klockan 03.03 svensk tid.

Man kan därmed säga att sommarhalvåret definitivt är över då den mörka tiden vinner allt mer terräng ända fram till den 21 december klockan 22:48. Då infaller vintersolståndet och därefter så går det mot ljusare tider på nytt.

Vid denna tidpunkt ska den meteorologiska hösten ha kommit till hela Norrland och större delen av Svealand samt i inre Götaland. I delar av Svealand samt södra och mellersta och  Götaland råder hösttemperaturer. Men i stora delar av Svealand och Götaland av Götaland råder ännu meterologisk sommar, i skrivande stund.

Hösten är därmed på gång på allvar. Läs mer om höstdagjämningen på Wikipedia HÄR 

Aktuell årstidskarta från SMHI HÄR

Vad är skillnaden mellan en tromb och ett skydrag?

Många har observerat luftvirvlar över öppet hav de senaste veckorna och vad är rätt egentligen?
Här följer en kortfattad förklaring av vår väderexpert Daniel Carlsson - Skarp på EWP:

Det är viktigt att klargöra skillnaden av en anledning och det är att styrkan i ett skydrag sällan är så kraftig att det utgör någon större risk för skada oavsett om den drar in över bebyggt område jämfört med sin större kusin.

Detta betyder alltså att om ett skydrag drar in mot kusten, helt riskfritt är det naturligtvis inte för det men oftast upplöses den snabbt av turbulensen som uppstår. Det är sällan mesocykloner i samband med skydrag. En "mesocyklon" är exempel på mycket stora oväder som finns borta i tex. U.S.A. som drar fram över mellanvästern.

Där möts kall luft från Klippiga bergen mot torr luft från Mexico samt fuktig luft från Mexikanska Gulfen och skapar den dödliga mix som ger upphov till monstruösa åskväder, och i sin tur kraftiga tornados.

  


De två översta bilderna ovan visar förstadier till tromber då de var över land, -men de nådde aldrig marken och benämns då för "funnel". Den undre här har fått markkontakt men över vatten men är då benämnd skydrag istället. "Water spout" är det engelska namnet.för detta. - Bilder - EWP.

Man kan säga att och om man vänder lite på det, skydrag bildas sällan över land för att det inte blir de lugna förhållanden det kan bli över hav och vatten, för mycket termik och turbulens. Det krävs lite mer storskaliga fenomen för att få luften att börja rotera och skapa lågt tryck som kan skapa en tromb.

En mesocyklon och en supercell är ju lite mer storskaligt och bildas under rätt extrema förhållanden. Någon gång har detta inträffat i Sverige men kan ej jämföras med de som finns i just U.S.A.

Läs mer om tornado HÄR - En artikel på dansk TV2 HÄR 

Italien har drabbats av omfattande regnoväder!

Inte nog med att torkan har varit svår så är förhållanden nu de omvända i Italien sedan enorma störtregn drabbat landet. Detta påverkar såväl människor som djur och infrastruktur. Upp emot 10 människor har omkommit hittills. Dessutom så har spannmål och vinskördar ödelagts och på flera håll så är förhållanden miserabla.  Läs mer HÄR

Omfattande och svåra översvämningar i Pakistan!

En ovanligt långvarig och kraftig monsun ligger bakom de översvämningar som enligt Pakistans regering har lett till att en tredjedel av landets yta är under vatten. Nu vädjar landet om hjälp från omvärlden. Alla delar av Pakistan är under vatten. Vi behöver hjälp, säger landets premiärminister Shehbaz Sharif.

Enligt The Guardian har nästan 300 000 hem förstörts och hundratusentals har evakuerats. Över tusen personer har dött sedan monsunen började, en siffra som väntas öka kraftigt. Förstörda vägar och broar, samt bristfälliga möjligeter till kommunikation, försvårar hjälp och evakueringsarbetet.

Mer om översvämningarna i Pakistan HÄR

Orkanen "Fiona" har slagit till mot karibien...

Folk på Puerto Rico vaknade upp till stor förstörelse på måndagsmorgonen. Orkanen Fionas framfart har orsakat kraftiga översvämningar och jordskred på öns sydvästra kust. Det finns en risk för att de kraftiga skyfallen som fortfarande drabbar ön inte avtar förrän i slutet av veckan.

Fiona har slagit ut elnätet på hela ön och Puerto Ricos 1,4 miljoner hushåll fick klara sig helt utan ström under söndagen. Elföretaget Luma Energy uppger att strömmen har kommit tillbaka för 100 000 kunder, men för resterande hushåll kan det dröja flera dagar innan strömmen är tillbaka, rapporterar Washington Post. Orkanen drar vidare norrut och har berört även Dominikanska Republiken. - Källa  Aftonbladet 

Tyfonen "Nanmadol" slog till mot Japan...

Det är gott om oväder runt om i världen som synes och även kring Japanska Sjön härjar oväder. Den fruktade stormen Nanmadol, en så kallad tyfon, drog in över Japans södra kust under söndagen. I Kagoshima och Miyazaki i södra Japan har över 200 000 hushåll redan lämnats strömlösa på söndagen.  I Kagoshima höjdes varningen också till nivå fem på lördagen, den högsta på meteorologiska institutets skala, vilket är mycket ovanligt. Folk uppmanades att evakuera vissa kustområden. - Källa  Aftonbladet 

Nu har även svensk kust drabbats av den förhatliga "havs-spyan"...

Den otäcka filtsjöpungen i närbild. Bilden tillhör Aftonbladet

Arten som är en främmande invasiv art heter numera egentligen filt-sjöpung, (Latin - Didemnum_vexillum), och är en japansk art som tagit sig hit, sannolikt med barlastvatten från fartyg.

Filtsjöpung har upptäckts i Sverige för första gången, rapporterar Sveriges Radio. Den invasiva arten är en form av japansk sjöpung som sprider sig snabbt på havsbotten och tränger undan växt- och djurliv.

– Den är en sådan art som kallas för ekosystemsingenjör. Den förändrar det ekosystem där den förekommer. Den har en förmåga att sprida sig över stora ytor ganska fort, säger Annette Hellberg vid Naturum Kosterhavet som hittade havsspyan utanför Bohusläns kust.

Havsspya sprids via fraktfartyg och finns i flera Europeiska länder. År 2020 hittades havsspya utanför Stavanger i Norge, där uppskattar att den i dag täcker ungefär hälften av havsbotten. Fyndet är oroande eftersom filtsjöpung skapar en oaptitlig sörja som ödelägger havsbottnarna och saboterar det ursprungliga ekosystemet.

Mer om arten på Wikipedia HÄR   Länk till Sveriges Radio HÄR

Den svartmunnade smörbulten ökar också lavinartat!

Svartmunnad smörbult - Bilden tillhör Wikipedia.

Eländet med filtsjöpungen slutar inte där för på ostkusten i Gävle så har stora populationer av den fruktade invasiva arten svartmunnad smörbult hittats. Fisken som ursprungligtvis kommer från Kaspiska havet och Svarta havet har förts hit på samma vis, alltså med fartygens barlastvatten.

På latin så heter fisken (Neogobius melanostomus). Den lilla fisken har på så sätt funnit orörda habitat (livsmiljöer) där de kunnat föröka sig utan konkurrens från rovfiskar som ej präglats på arten. Den svartmunnade smörbulten är en relativt liten fisk med en längd upp till 30 cm. I Sverige är längden vanligen 13 till 14 cm för honor, och 17 till 18 cm för hanar.

Arten är en bottenlevande fisk som främst lever på grunt vatten bland stenar , tångruskor och andra föremål, men kan även finnas i musselbankar och hamnområden. Fisken lever på små musslor och andra bottendjur samt kräftdjur.

Läs mer på Wikipedia HÄR 

Läs mer om fynden på Länsstyrelsens sida HÄR

Covidvirus - Bild -  Folkhälsomyndigheten.

Covid -19...- Var står vi just nu?

I 2,5 år har nu den ökända sjukdomen funnits bland oss men vaccinationerna har gjort att det ändå känns som att det hårda greppet släppt avsevärt sedan i våras. Detta är förstås skönt men oron var väldigt stor att vi skulle se en ny ökning efter semestrar och sommarlov. Dock så ser det ut som om det hela har stabiliserat sig på låga nivåer, i skrivande stund.

En 4:e påfyllnadsdos erbjuds nu dessutom till många utsatta grupper. Nästa glädjebesked är att man nu utvecklar en sprayform av vaccinet så man slipper ta sprutor. Framtiden får uvisa hur vintern blir gällande covid-19.

Aktuell karta över Covid 19 HÄR

Länk till Folkhälsomyndigheten HÄR

Vilket öde står vi inför i vinter?

Kärnkraftverket Ringhals norr om Halländska Varberg - Bilden tillhör Wikipedia - LÄNK

Ingen har undgått de enorma negativa effekter som kriget i Ukraina innebär där gaskranen nu stängts till Europa från Ryssland. Sedan så blir det multipel sten på börda då den svenska kärnkraften är starkt decimerad.

Senast så aviserade Ringhalsverket ett långt driftstopp sedan en del av anläggningen skadats vid underhållet vilket får anses som ytterst anmärkningsvärt och synnerligen otajmat. Sedan länge så är Sverige uppdelat 4 elprisområden där område 1 (norra Norrland) är billigast.

Därefter område 2 (södra Norrland) samt område 3 som är Svealand och till sist område 4 -Götaland. Dessa påminner lite om uppdelningen i våra EWP-regioner! Område 3 och 4 är dyrast. Där är det riktigt illa, så illa att flera verksamheter tvingas att stänga.

Bagerier och annan elslukande verksamhet riskerar att stänga. Även så drabbas vi rent privat av skyhöga elräkningar och det förväntas bli ännu värre! Man talar om akut elbrist i vinter där man riskerar tvingas koppla bort elen periodvis för flera områden.

På detta dyra drivmedelspriser och skyhöga stegringar av såväl matrpriser som ökade räntor. Det finns tyvärr all aledning att vara oroad för väldigt många. Dessutom så fortsätter det smutsiga kriget Putins Ryssland iscensatte 24 februari 2022.

EWP har all anledning att återkomma i det sista ämnet...

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (3):




Fler nyheter