.:: Just nu
Online: 11 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


17 november 2022 17:48
Snöovädret bedarrar. - Uppdaterat 5

Untitled document

Efter några riktigt besvärliga väderdygn för södra och sydöstra Sverige så börjar det kraftiga snöfallet att bedarra. Största snödjupet uppmäts just nu i sydöstra Sverige där Holmbo, i nordöstra Småland, toppar med 40 cm. Det har varit kraftiga band av snö som i sin tur gett åskväder vilket är svåra att lägga prognos på här på EWP.

Lokalt kraftig åska!
Särskilt har Gotland samt området kring Stockholm och nordöstra delarna av  Götaland vid kusten fått vinteråska. Många människor i stockholmsområdet blev rejält uppskrämda då en del av dessa (skämtsamt) trodde att "ryssen anfaller". Det är inte att undra på men de flesta såg dock blixtnedslagen och fångade dessa på bild eller filmklipp. Dessutom så ska ett antal plogbilar (på en depå?) ha träffats av blixtnedslag och gjorts obrukbara i Stockholm.

Fortfarande besvärliga förhållanden...
Alltjämnt i skrivande stund råder besvärliga förhållanden, nu upp mot Dalarna där snöfallet orsakar lokalt svår halka. I från Östergötland rapporteras det om abonnenter som varit strömlösa sedan i fredags. Orsaken är tung blötsnö som lagt sig på träd och ledningar och orsakat strömavbrott. På många håll rapporteras störningar i vägtrafiken där ett otal lastbilar och personbilar åkt av vägarna. Dessutom så rapporteras fortsatt störningar och förseningar av buss och tågtrafik på många håll. Dock så är de flesta varningarna på EWP nu hävda för denna gången.

Mildare väder på ingång...
För den som hoppats på en vit 1:a Advent får göras besviken då det nu blir allmänt plusgrader över stora delar av södra Sverige. Därmed så töar all den fallna snön i princip bort för denna gången och något nytt snöfall syns ej heller i prognosmodellerna inom den närmsta tiden...


Tidigare: Snökaos och åska! - Uppdaterat 4
Natten mot måndag har varit riktigt besvärlig med stora mängder nysnö och främst har Gotland fått stora snömängder liksom Stockholm med omnejd. Man uppmanar folk som absolut inte måste att stanna hemma i dessa båda berörda områdena.

 

Vinteråska - "Thunder snow" på flera håll!
Då och då förekommer åska i samband med kraftiga snöbyar och orsaken är precis som under sommaren med labil luft och mycket höga molntoppar som genererar denna åskan. Mer av denna åskan kan förväntas på flera håll under måndagen.

Sakta mildare medan snön rör sig vidare norrut...
Märkligt nog så har Norrland hittills fått jämförelse ringa snömängder men det kan förändras när snön rör sig norrut.

Avstängda vägar och inställda tåg!
Vädret har orsakat ett otal avåkningar liksom inställda tåg där Nynäsbanan blev strömlös efter att blixten träffat kraftmatningen för järnvägen. Följ därför era lokala trafikbolag i appar eller på nätet eller i radio och TV för vad som gäller.

Många varningar ligger kvar hela måndagen!
Det kommer bli fortsatt besvärligt under måndagen innan paketet med snö drar norrut och ersätts med lite mildare luft. Avslutningsvis så har denna vädertypen definitivt satt punkt för sommaren i år!


Tidigare:
De senaste dygnen har varit ytterst besvärliga för stora delar av sydöstra Sverige inklusive Öland och Gotland. Tyvärr så fortsätter bekymren då nya band med kraftiga snöbyar matas in från öster.

Ny Nivå 2 varning - nu för Skåne!
Nu har ännu en Nivå 2 varning tillkommit gällande östra Skåne som lätt drabbas av snökaos när en kall och hård nordostanvind med kall luft drar in. Då bildas det snabbt snöbyar och det är dessa "snökanoner" som drar in och släpper sin last. Man säger skämtsamt att dessa "trainar", -kommer som tågvagnar och lämnar av sin last av snö när molnen möter den kalla landbacken.

Även fortsatt besvärligt längre norrut!
Det blir forsatt besvärligt över stora delar av Götaland och även över östra Svealand krng Södermanland och Stockholm av samma orsaker! Kraftiga band av snöfall som matas in från Östersjön. Som kuriosa så är det mer snö i södra Sverige än i de norra delarna av landet men det finns även helt snöfria områden.

Åska i samband med snöbyarna!
Åska noterades i sydöstra Skåne samt upp mot Blekinge under lördagen. Det kan bli mer och det är ej helt ovanligt i samband med dessa snöbyar. Dock så utfärdas inga åskriskprognoser för detta då osäkerheten är allt för stor. Dock så noterar EWP detta i antalet åskdagar! På fackspråk kallas denna typ av åska för "Thundersnow".

Från sommar till vinter på mindre en en vecka!
Det är minst sagt en märklig höst som på mindre än en vecka gått från meterologisk sommar  till vinter. Nu råder höst eller vintertemperaturer där det tidigare rådde "sommar". Se den aktuella årstidskartan HÄR

Följ väderutvecklingen med oss på EWP!
EWP följer upp den fortsatta händelseutvecklingen framöver och tyvärr så ser det besvärligt ut även de kommande dagarna!


Tidigare:  -Pass på! -Nu kommer den första snön i söder!
Ett allt mer besvärligt väderläge råder för främst Kalmar Län där det redan nu har fallit mer än 25 cm nysnö sedan  fredag kväll 18/11. Läget kommer att bli fortsatt besvärligt med nya impulser av band med snöfall som tar sig in från Östersjön. Dessutom så kommer snöfallsområdet utvidgas och även beröra områden längre västerut långt in över söndagsdygnet och kanske även in på måndagsdygnet 21/11! Även över västra Götaland och då sydvästra delen om Vänern kan komma att beröras av kraftiga snökanoner.

Följ väderläget och se våra varningar!
Främst i stora delar av Kalmar Län så råder nu svåra trafikstörningar och man uppmanar folka att stanna hemma om man absolut inte måste bege sig ut på vägarna. Att ha sommardäck på bilen i denna vädertypen är direkt livsfarligt så lyd uppmaningarna att stanna hemma!


Tidigare:
Nu har säsongens första varningar lagts ut och inledningsvis så handlar detta om halka som nysnön innebär. Senare under lördagsdygnet så kan det bli tal om "snökanoner" som främst kommer att beröra Gotlands Län, Kalmar Län och Skåne Län och östkusten i Svealand helt eller delvis.

Det innebär besvärliga förhållanden med snömängder på mellan 5 cm och upp till mellan 10-25 cm nysnö i de värst utsatta områdena. Bege er därför INTE ut i trafiken på sommardäck utan stanna hemma i förekommande fall.

Följande varningar är utfärdade:

Varning Nivå 2 för kraftigt snöfall i delar av Kalmar Län, fastlandet
Varning Nivå 1 för ymnigt snöfall och halka gällande för Gotlands Län, Kalmar Län inklusive Öland, Östergötlands Län, Stockholms Län samt Södermanlands Län i Svealand.

Varningarna kan möjligen komma att utökas vid behov eller uppgraderas ytterligare.


Tidigare:
Det är inte länge sedan vi hade temperaturrekord kring Gladhammar i Oskarshamn med + 17,6 grader vilket anses som ”all time high ” för att vara i mitten av november.

Men nu vankas helt andra bullar då en total väderomläggning har skett. Nu är temperaturerna mer normala för årstiden och kanske lite under detta. Det betyder att kallare luft tagit sig ned och att det nu kan bli under nollan eller minusgrader nattetid och blygsamma temperaturer dagtid.

Nu kommer den första snön!
Som om detta ej är nog så är den första snön på väg in och detta österifrån tillsammans med den kalla luften. Främst så kommer den sydöstra delen av landet beröras i Svealand och Götaland. Sydsvenska höglandet är en annan del som kan räkna med flertalet minusgrader och snö den kommande tiden. Särskilt utmed ostkusten kan "snökanoner" bildas och möjligen kan säsongens första varning för snöfall och halka komma att utfärdas. Särskilt under lördagsdygnet och framåt något dygn kan det blir riktigt besvärligt väglag i sydöstra Sverige.

Dags att se över bilens däck med mera...

Därmed så bör man ha lagt på sina vinterdäck, dubbade eller odubbade och lägga i sin utrustning för att möta vintern. Snöborste, isskrapa, köldsäker spolarvätska för minst -18 grader, kanske ett par varma filtar också. Reflexer att ha på sig rekommenderas också om man skulle bli stående utmed vägen. Varma kläder är självklart och kanske ett par rejäla extra skodon att ha på sig...


Mildare längre fram…
Dock så kommer det bli lite mildare längre fram vilket innebär något av en försenad mårtensknäpp de närmaste dygnen. Hur vintern kommer att te sig längre fram är ännu oklart men med tanke på den rådande situationen så önskar nog många en mild vinter med tanke på de skenande elpriserna som ett exempel på allt som blivit så mycket dyrare på sistone.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (1):
Fler nyheter