.:: Just nu
Online: 21 | Inloggade: 39


.:: Chatt
Logga in för att skriva inlägg


.:: Våra partnersNYHETER FRÅN EWP


1 december 2022 20:30
Nu kommer vinterkylan! - Uppdaterat.

Untitled document

Se månadsprognosen om den kommande kylan på SVT med meterolog Nitzan Cohen  HÄR


Tidigare:
Blott en halv månad har passerat sedan i mitten av november då vi hade vi rekordvarmt med 17, 6 grader i bland annat Oskarshamn.  Sedan vet vi vad som hände då kall polarluft svepte ned över landet och gav rejält med snö på många håll som i sin tur orsakade snökaos. Något liknande hände år 1995 då stora delar av södra Sverige lamslogs av stora snömängder i kombination med mycket hårda vindbyar. Det var veritabel snöstorm med 25 meter i sekunden och upp emot 15-20 cm nysnö på mindre än ett dygn då. Men nu tillbaka till år 2022...

Stora chanser till en vit lucia och ökade chanser för en vit jul långt ned i landet!
En grå inledning av köldperioden inleder men undan för undan så kommer allt kallare luft från polartrakterna att ta sig ned över hela landet och i början av kommande vecka efter 2:a Advent kommer minusgraderna breda ut sig allmänt.

Som vanligt är det redan flera minusgrader i Norrland men under adventshelgen sprider sig dessa över hela Svealand och ned över norra Götaland, där sydsvenska höglandet redan har känningar på minussidan. Kylan stärker sedan greppet allt mer i kommande vecka 49 och fram emot nästa helg till 3:e Advent är kylan väl etablerad.


Rejäl vinterkyla lär vara på väg som åskådliggörs i bilden ovan. Bilden tillhör SVT

En så kallad "grönlandsblockering" är orsaken till kylan!

En Grönlandsblockering, vilket är ett rejält högtryck över Grönland, ser ut att breda ut sig. Det i sin tur leder med stor sannolikhet till att det blir rejält kallt i Sverige under vecka 49. – Högtrycket tvingar den arktiska kylan ner över Europa, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se.

 

Den kalla luften väntas i slutet på nästa vecka och fram till Lucia. Prognosen är lite osäker än så länge, men det kan bli mellan fem och 15 minus i landets södra delar och mellan 15 och 30 minusgrader i de norra delarna , säger Mikael Luhr. Temperaturen beror också på hur pass molnigt det blir, enligt Luhr. Blir det stjärnklara nätter kan det bli ännu kallare i både söder och i norr, säger han.

Snö till helgen...
I Europa kommer det bli ”extremt kallt”. Samtidigt blir det varmare över Arktis. Det förflyttas åt fel håll kan man säga, säger Mikael Luhr. Redan nu till helgen kommer det snöa igen. Ett lågtryck cirkulerar vid Östersjön vilket gör att det kommer snöa en hel del i södra Norrland, Svealand och Götaland. På en del platser kan det möjligen komma upp till tio centimeter snö.

Polarnatten sänker sig i norr...
Atmosfärens böjning gör att gränsen för polarnatten inte går precis vid polcirkeln. Nu sveper den över Norrbotten och skillnaden mellan tätorterna Junosunado och Lovvikka är stora – i klippet i artikeln nedan förklarar SVT:s meteorolog Pererik Åberg varför. Strax före klockan tolv den 30 november gick solen ned i Treriksröset för gott för i år och visar sig först igen den 12 januari.

Mörkrets tysta mantel sprider sig sedan vidare över Norrbottens län fram till vintersolståndet den 21 december då det vänder mot ljusare tider igen. Men det är alltså först den 12 januari som Treriksröset får se solen igen – om vädret är klart vill säga. Länk till klippet HÄR

Ökade chanser till en vit jul i kanske hela landet!

Till mångas glädje som vill ha snö till jul så ser nu chanserna ut att öka rejält om grönlandsblockeringen skulle stå sig efter Lucia. Men i vanlig ordning så råder stor osäkerhet eftersom en prognos tappar 10 % i säkerhet per dygn. Men chanserna är som sagt mycket goda.

Slår detta in så är möjligheterna att under jullovet goda till skidåkning, skridskoåkning eller kanske isfiske långt ned i södra Sverige. Men naturisarna kan vara förrädiska där nysnö kan dölja isfällor med tunn is så försiktighet är av yttersta vikt om isarna lägger sig.

Som regel så är de första och sista isarna de farligaste och isdubbar är alltid obligatoriska när man beger sig ut på en naturis. Kastlina är också viktigt att ha med om olyckan är framme och avstå att bege dig ut ensam på isen samt meddela anhöriga när du beger dig ut.


Kanske nya snöoväder kan bli verklighet inom kort. Särskilt vid östvända kuster och vid de stora sjöarna Vänern och Vättern. - Bild Wikipedia.

Nu gäller vinterdäcken!
Nu duger inte sommardäcken och det är direkt straffbart att köra på dessa när det råder vinterväglag. Redan så har flera allvarliga dödsolyckor inträffat i samband med halkan. Där den "svarta halkan" är den farligaste då man ej ser att det är halt.
Därför så gäller bra däck med rätt mönsterdjup och de får ej heller vara för gamla eftersom de då blir hårda och farliga på så vis. Tänk också på att det råder dubbdäcksförbud på vissa gator och leder i Stockholm och Göteborg. Orsaken är att minska luftföroreningarna i storstäderna.
Ha även alltid med snöskrapa, snöborste, snöskyffel samt varma kläder och ett par filtar i bilen och rätt glykolmängd i kylarvätskan liksom rätt blandning till spolarvätskan som annars kan frysa.

Medaljens baksida - svindyr el!

Ingen kan ha undgått de rekorddyra elpriserna och dessa lär skjuta i höjden till nya rekordnivåer om det blir klart och vindstilla. Dessutom så kan plötsliga driftstopp i elförsörjningen förvärra situationen och höja elpriserna ytterligare. Därför så gäller det nog att planera skinkkoket och vilken julbelysning som ska få vara tänd och hur länge per dygn som ett skämtsamt avslut på denna artikeln.

Källor: Aftonbladet, SVT och eget material.

Skribent: S. Johansson - EWP


Skriv en kommentar
Du måste vara inloggad för att kunna skriva en kommentar


Kommenterar till den här nyheten (2):
Fler nyheter